https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Smodiš postavil poslansko vprašanje v zvezi s spodbujanjem turizma v razvojno ogroženih območjih

21.05.2013 ob 14:00  

Na včerajšnji 14. redni seji Državnega zbora je poslanec SD Branko Smodiš postavil vprašanje v zvezi s spodbujanjem turizma v razvojno ogroženih območjih, na katerega mu je odgovoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Stanko Stepišnik.

V nadaljevanju objavljamo magnetogram poslanskega vprašanja in odgovora nanj.

Branko Smodiš (PS SD):

Turizem predstavlja enega izmed najpomembnejših gospodarskih oziroma strateških sektorjev, ki ustvarjajo nova delovna mesta in izrazito pozitivno vplivajo na uravnoteženi regionalni razvoj. To kažejo tudi podatki Statističnega urada v letu 2012, ko je bilo, na primer, število tujih turistov rekordno. Prejšnja Vlada je sprejela Strategijo razvoja slovenskega turizma 2012-2016. Glavni cilj strategije je bilo povečati obseg turistične dejavnosti, turističnega prometa, prihodke in dobičke iz naslova opravljanja gostinske in turistične dejavnosti ter število turistov in število prenočitev. 

Slovenska turistična organizacija je bila že pred časom združena v skupno agencijo Spirit. Socialni demokrati smo že ob združevanju dvomili v smiselnost vključevanja Slovenske turistične organizacije v takšno organizacijsko strukturo, in sicer ne iz razloga povezovanja v skupne službe, ampak z vidika zagotavljanja prioritet. Namreč, postavlja se vprašanje, ali je prioriteta institucije spodbujanje tujih investicij, tehnološki razvoj ali turizem. Naj vas spomnim, da je v koalicijski pogodbi zapisano, da bo revidirana združitev tehnološke agencije, JAPTI-ja in Slovenske turistične organizacije v agencijo Spirit. Sam sem kot dolgoletni delavec v turizmu trdno prepričan, da moramo v najkrajšem možnem času ponovno ustanoviti samostojno turistično organizacijo, ki smo jo gradili dolga leta. Dejstvo je, da je turizem ena izmed redkih panog, ki tudi v času krize beležijo rast. Zato menim, da bi morala država tako visoko prioritetni panogi namenjati ustrezno pozornost in predvsem ne z različnimi nepremišljenimi potezami oteževati razvoja slovenskega turizma. Zanima me: Ali kot pristojni minister menite, da je bila združitev Slovenske turistične organizacije pod okrilje agencije Spirit upravičena? Je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo morebiti že opravilo kakšne analize, ki kažejo, kakšen vpliv je imela ukinitev samostojne turistične organizacije na slovenski turizem z vidika izvajanja Strategije promocije slovenskega turizma in sodelovanja med različnimi akterji na področju turizma? Na koncu še sprašujem: Kakšne so prioritete Vlade glede spodbujanja turizma v razvojno ogroženih območjih v letih 2013 in 2014? 

Mag. Stanko Stepišnik:

Dejansko v teh dveh mesecih še nimamo nekih analiz in izkušenj, kaj je nastalo v zvezi s to novo organizacijo Spirit, ki združuje JAPTI, TIO in STO. Rekel bi, da je moja prva slika na ministrstvu, da se neke stvari podvajajo. In ker se podvajajo, bi bilo smiselno to nekako reorganizirati in združiti. Prejšnje leto sem se pogovarjal s prejšnjim ministrom Žerjavom, ki ga je najbolj bolela glava zaradi tega, ker so šli združevat te tri organizacije, STO, JAPTI in TIO. Pravi, da so se več kot 6 mesecev ukvarjali s to reorganizacijo, z ljudmi in niso kaj dosti naredili na vsebini. Jasno, moja prva naloga ne more biti sedaj, ko je konstituirana neka organizacija, da jo gremo razbijati in zopet 6 mesecev ali leto porabiti za to, da bomo ljudi razselili in ničesar naredili na vsebini. Na Ministrstvu za gospodarstvo smo se osredotočili predvsem na to, da v tem letu ali tem mandatu delamo predvsem na vsebini. Vsekakor pa se opazuje, kaj se dogaja s to novo organizacijo Spirit. Mislim, da so se zdaj nekako ulovili, znašli in so pričeli intenzivno delati na teh treh področjih, pokrivajo pa jih jasno s strokovno pomočjo tudi direktorati na Ministrstvo za gospodarstvo. Tako, da moram reči, da doslej ni nekih izkušenj glede učinkov, negativnih učinkov združitve in bomo pustili vsaj nadalje organizacijo takšno, kot je in bomo delali predvsem na vsebini. 

Drugo vprašanje, se pravi okrog pomoči turizmu. Za letošnje leto je v proračunu predvidenih okrog 7 milijonov in pol evrov za promocijo, to bomo nekako dosegli ta načrt, čeprav je bil nekje 4 milijone evrov, ampak z dodatnim denarjem bomo prišli, tako kot lansko leto leta 2012 na 8 milijonov evrov pomoči za promocijo turizma v Sloveniji. Tudi podatki za prve tri mesece kažejo, da je bilo v Sloveniji več prenočitev in turistična slika boljša, kot pa prve tri mesece lansko leto. Tako, da upamo, da bomo letošnje leto plan v celoti dosegli in celo presegli tisti 1% kolikor je načrtovano, da se povečajo prihodki iz turizma. Je pa turizem dejavnost, ki vpliva na uravnotežen gospodarski razvoj in blaginjo prebivalcev ter ima visoke multiplikativne učinke na ostale gospodarske dejavnosti. Zato je tudi v finančni platformi od leta 2014 do 2020 predvsem mišljeno, da se naredijo veliki investicijski projekti, tudi v turizmu, tako da bodo nastajala nova delovna mesta. Ali pa tudi če se bo investiralo v gospodarske investicije, predvsem sinergijo regij, potem da bi bili tukaj multiplikativni učinki, ki bi imeli učinke recimo v kmetijstvu in gospodarstvu in obrti in navsezadnje tudi v turizmu. Recimo za primer, če bo Murska Sobota nekako našla, da je primerjalna prednost Prekmurja nekako geotermalna energija, da bodo dovolj investicij vložili v neke izvrtane luknje kjer je dovolj tople vode, potem se iz tega lahko razvija ali turizem ali oskrba s hrano ali navsezadnje tudi energetska oskrba mest. Predvsem turizem pa ima svojo vlogo v termalni dejavnosti. 

V letu 2013 nimamo predvidenih javnih razpisov za spodbujanje turistične infrastrukture, saj smo vsa razpoložljiva sredstva v ta namen z nove finančne perspektive 2007/2013 že naložili v razvoj turistične infrastrukture po vsej Sloveniji. To je bilo sofinanciranje investicijskih projektov s področja turizma, kjer so zabeleženi dobri rezultati. Ravno uravnotežen regionalni razvoj je bil eden od osnovnih in uresničenih ciljev omenjenega razpisa. Napovedi za letošnje leto pa so tudi zelo obetavne. Načrti za novo finančno perspektivo strukturnih skladov 2014/2020 so v pripravi, zato konkretnih predvidenih ukrepov s področja vlaganj v turizem še ni načrtovano. 

Branko Smodiš (PS SD):

Sem kar zadovoljen, ampak vseeno bi vas prosil, da premislite glede samostojnosti Slovenske turistične organizacije, saj na žalost Slovenija v tujini ni prepoznavna. In to je eno od glavnih gonil, da bo Slovenija postala prepoznavna in s tem bo pritekal tudi tuji denar, in mislim, da je turizem ena redkih panog, ki ustvarja nova delovna mesta.

Mag. Stanko Stepišnik:

To pobudo bomo proučili in v kolikor bodo dobri rezultati, analize, potem bomo tudi prišli v takšno organizacijo, da bomo spirit zopet razdružili nazaj na podjetništvo, na predvsem samostojno obliko neke organizacije za turizem, da bodo denar, znanje koncentrirano in da bo dejansko lahko šlo več v programe in vsebine za prepoznavnost Slovenije, kar nujno potrebujemo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.