https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mag. Jasna Vuradin Popović o tem, zakaj se ljudje med sabo ne razumemo

Puconci, 25.05.2013 ob 7:00  

Razvojni zavod Občine Puconci je organiziral predavanje klinične psihologinje mag. Jasne Vuradin Popović na temo »Zakaj se ljudje med sabo ne razumemo«, ki je potekalo v spominskem domu Štefana Kuzmiča v Puconcih.

Mag. Popović je pojasnila, da razumevanje lahko pojmujemo na različne načine. Z nekom se lahko razumemo na čustveni ravni, z drugimi na intelektualni ravni, spet tretjimi na religiozni ravni in tako dalje.

V kolikor pa se ne ujamemo na nobeni ravni, pa pride do konflikta. Konflikt je torej istočasna prisotnost dveh ali več različnih motivov. Pogosto nastane konflikt kot nesporazum v osebi sami (notranji), še večkrat pa nastane med dvema ali več posamezniki (medosebni) ali skupinami (socialni).

Posameznik je ves čas sam s sabo v konfliktu in prav takšno stanje poraja nove ideje, rešitve ter zagotavlja razvoj. Ko smo pri tem uspešni vzroke pripisujemo sebi, če pa nismo pa vzroke za neuspeh hitro pripišemo nekomu drugemu.

Vpliv družbe na konflikte

Kako pogosto pride do konfliktov, je odvisno, v kakšni družbi se gibljemo. V kolikor je naša družba tekmovalno usmerjena, so konflikti v skupini pogostejši, saj tekmovalnost spodbuja konflikte. Po drugi strani pa sodelovanje in skupinski duh zmanjšuje koflikte.

Odziv na konflikt

Na konflikt se lahko odzovemo na različne načine. Lahko se prilagodimo (jaz izgubim, ti dobiš) ali izognemu konfliktu (oba izgubita), lahko sodelujemo (oba dobita) ali tekmujemo (jaz dobim, ti izgubiš), lahko pa sprejmemo kompromis, kjer lahko oba dobita ali oba izgubita.

Razreševanje konfliktov

Konflikt lahko rešimo, če se podredimo, če pokažemo, da smo močnejši ali če sodelujemo. V kolikor se prepogosto podredimo in popuščamo, dobimo občutek nemoči, ponižanja, izkoriščenosti in prikrajšanosti, v obratnem primeru pa uničujemo odnos in postanemo nepriljubljeni. Najbolj konstruktivno rešimo konflikt, če definiramo problem in ločimo čustva od misli ter ob spoštovanju sogovornika primerno komuniciramo.

  Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.