https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kakšni so pa vaši ljubkovalni vzdevki?

31.05.2013 ob 13:00  

Britanski BBC je namreč zbral nekaj najbolj nenavadnih vzdevkov, s katerimi si ljubimci izražajo naklonjenost v državah različnih državah po svetu oziroma jezikih.

 

Sta poroča, da so ljubkovalni vzdevki po svetu: zelje, bolha in jajce z očmi. Seveda so nekateri vzdevki podobni v številnih svetovnih jezikih (moj mali oz. moja mala, srček), vendar bomo tokrat predstavili precej bolj nenavadne. V Franciji naj bi tako moški svojim ljubljenim ženskam rekli chou, kar v dobesednem prevodu pomeni zelje.  Povezana naj bi bila z majhnostjo in okroglostjo, zelje pa  tudi spominja na otroško oziroma dojenčkovo glavo. Besedo včasih tudi podvojijo (chouchou), kar pomeni dragi ali draga in je baje  tudi izraz, ki ga za svojega moža, nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, uporablja Carla Bruni.

STA tudi poroča, da naj bi podobno besedo za naslavljanje svojih ljubljenih uporabljali tudi v Braziliji oziroma na Portugalskem. Beseda chuchuzinho  pomeni majhno bučo, pogosto pa se znajde tudi v besednjaku zaljubljencev. Tudi Španci radi izražajo ljubezen s hrano. Tako uporabljajo besedo honey oz. med, svoje drage naslavljajo s terron de azucar, kar pomeni kocka sladkorja. Nekaj podobnega uporabljajo tudi Britanci. Medtem ko pa Japonci svoje ženske včasih poimenujejo z besedami tamago kato no kao, kar pomeni jajce z očmi.

www.zurnal24.si

BBC je tudi ugotovil, da si ljubimci po svetu pogosto sposodijo iz živalskega sveta. Francoski zapeljivci naj bi tako svojim ženskam včasih rekli ma puce, kar pomeni bolha. Izraz naj bi baje prišel iz zgodovine, ko so praljudje eden z drugega odstranjevali bolhe, kar je bil prijeten in dokaj intimen proces.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.05.2013 ob 19:33 gost gost

      (chouchou) drugače je to tudi pes. Sicer pa dvomin, ka pa kitajci pa španci uporabljajo tak duge besede.. Če pa že, pa mogoče niti ne uporabljajo to resno kak naprimer besedo honey. To je zdaj isto, kak če bi mi moški naslavljali ženske: moja mala čokoladica, ali pa moj mali cukrček, kar se sicer uporablja, ampak ne v takšnon velkon obsegi kak srček, pikica, miška.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.06.2013 ob 13:30 alias gost

      Bi napisal nekaj vzdevkov, pa ne bom, ker bo admin brisal. Pa tudi živali nočem žaliti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.01.2018 ob 13:29 Davor gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.