https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

GRISI PLUS: S prenosom dobrih praks in geomatiko do inovativnosti v domačem okolju

Martjanci, 03.06.2013 ob 13:00  

Na diseminacijskem seminarju v Martjancih so minuli petek v okviru projekta GRISI PLUS (Geomatična pobuda podeželske informacijske družbe PLUS) debatirali o izboljšanju atraktivnosti podeželja za nove prebivalce in promoviranju lokalnih produktov z uporabo geografskih informacij.


Projekt GRISI PLUS (angl. Geomatics Rural Information Society Initiative PLUS) se izvaja od januarla lani, trajal pa bo vse do decembra 2014; koordinatorica projekta je Jožica Toplak.

Ključ do modernizacije podeželskih regij, ki se srečujejo s staranjem prebivalstva, šibkim lokalnim gospodarstvom, pomanjkanjem infrastruktur, inovacij ter informacijskih in komunikacijskih tehnologij, je po mnenju koordinatorjev projekta uporaba geomatičnih orodij in geografskih informacij.

Hitrejši in skladnejši razvoj podeželja

Glavni cilj projekta je ustvariti inovativnost in na znanju temelječe gospodarstvo, ki bo pripomoglo k hitrejšemu razvoju podeželja. Sicer pa so glavne naloge v okviru projekta: s povečevanjem uporabe geografskih informacij in geomatičnih orodij pomagati ključnim lokalnim in regionalnim akterjem pri sprejemanju čim boljših razvojnih in političnih odločitev;  zagotoviti učinkovito izmenjavo izkušenj in dobrih praks med partnerji; prepoznavanje za lastno regijo najprimernejše in najuporabnejše dobre prakse; izdelava načrta prenosljivosti in implementacije izbrane dobre prakse v domačo regijo; prispevati k razvoju in povečanju atraktivnosti podeželskih območij z namenom privabljanja novih obiskovalcev, turistov, potencialnih novih prebivalcev; s spodbujanjem učinkovitejše rabe IKT prispevati h krepitvi teritorialne kohezije, razvoju zaposlovanja in povečanju konkurenčnosti v sodelujočih regijah EU.

Projekt je razdeljen na tri delovne sklope, in sicer: management in koordinacija (vodja: Gers Chamber of Commerce and Industry, Francija), komunikacija in diseminacija ( vodja: Razvojna agencija Sinergija ter izmenjava izkušenj  (vodja : Tartu Science Park, Estonija).

Več o samem projektu, o izbranih dobrih praksah ter pomenu geomatike za podeželje so povedali koordinatorica projekta GRISI PLUS Jožica Toplak, direktor Razvojne agencije Sinergija Stanislav Sraka, predsednik LRF za Pomurje Bojan Vogrinčič ter direktor zavoda Bistra hiša Jasmin Kukec.   

Z geomatiko do večje prepoznavnosti in razvoja podeželja

Geomatika je način zbiranja in analiziranja podatkov za ustvarjanje zemljevidov za določena področja in predstavlja pomembno vlogo pri razvoju podeželja, saj ima skoraj 80 % obstoječih informacij lokacijske koordinate in se jih lahko kartografira – so dostopne na interaktivnem zemljevidu na internetu.

Bojan Vogrinčič, predsednik Lokalne razvojne fundacije (LRF) za Pomurje je na seminarju predstavil projekt »Na Goričkem se dogaja«, kjer bodo s pomočjo geomatike dvignili prepoznavnost in promocijo dogodkov na Goričkem. Pri tem bodo ugotavljali pomanjkljivosti in prednosti nevladnega sektorja, spodbujali k izmenjavi izkušenj, znanj in praks med organizatorji dogodkov ter prispevali k večji ozaveščenosti o pomenu dogodkov in prireditev za ohranitev kulturne dediščine območja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.