https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Sestanek v samostanu: župnik Vöröš bo lahko maševal, če bo zdravljenje od alkoholizma uspešno

14.06.2013 ob 7:00  

Kot kaže, so predstavniki župnijskega sveta Svetega Jurija z Martinom Vöröšem na čelu in murskosoboški škof dr. Peter Štumpf vendarle našli skupno pot. V samostanu sester klaris v Turnišču so se namreč sestali skupaj z dekani Ivanom Kranjcem, Lojzetom Kozarjem in Andrejem Zrimom. Na sestanku so bila obravnavana vprašanja, ki zadevajo Župnijo Sveti Jurij in Martina Vöröša, ter podpisali dogovor, ki naj bi umiril dvomesečno burlesko v župniji.


Na srečanju so sprejeli pet sklepov, s katerimi so določili, da mora župnik na zdravljenje alkoholizma. Če bo po treh mesecih zdravnik potrdil, da je zdravljenje uspešno, bo škof preklical suspenz, kar pomeni, da bo takrat po dogovoru z župnijskim upraviteljem Markom Magdičem, ki je prevzel župnijo v upravljanje, Martin Vöröš lahko maševal.

Prav tako so določili, da Vöröš lahko ostane na ozemlju Župnije Sveti Jurij, vendar ne kot župnik ali kot župnijski upravitelj niti kot duhovni pomočnik, saj nima več nobenih pastoralnih, ekonomskih, gospodarskih in upravnih pooblastil pri upravljanju župnije.

V drugem sklepu so določili, da mora poseben odbor skupaj s soboškim dekanom Ivanom Kranjcem in župnijskim upraviteljem Markom Magdičem pripraviti spokorno dogajanje, ki se bo končalo z veliko spovedjo in sveto mašo, ki jo bo po končanem spokornem dogajanju ob somaševanju duhovnikov soboške dekanije vodil generalni vikar soboške škofije msgr. Franc Režonja.

V ostalih treh sklepih pa so se dogovorili, da gospodarski svet ostaja isti in da mora Martin Vöröš izročiti matične knjige župnijskemu upravitelju Marku Magdiču do prve maše, ki bo pri Svetem Juriju ter da darove za svete maše, ki jih je sprejel Martin Vöröš in jih še ni opravil, vrne darovalcem ali izroči duhovniku, ki jih bo opravil.

Vir: Škofija Murska Sobota

 

Več o zgodbi, ki se je odvijala v Svetem Juriju, si lahko preberete v spodnjih prispevkih:

»Svojega župnika ne damo, drugega nočemo!«

Škofija: Župniku Vöröšu suspenz

Zvonovi zvonijo, kličejo k maši, a cerkev je zaprta

Cerkveno vodstvo naj bi ignoriralo prošnje staršev prvoobhajancev

Če se Martin Vöröš takoj ne umakne, še ne bo novega župnika

Župan in škof z roko v roki, da se znebita župnika?

    Fotogalerija