https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Na 25. redni seji Občinskega sveta Občine Beltinci soglasni o skoraj vseh predlogih

Beltinci, 14.06.2013 ob 12:00  

Včeraj je potekala 25. redna seja Občinskega sveta Beltinci. Odobrili nadstandardne programe za Osnovno šolo Bakovci na POŠ Dokležovje ter za OŠ Beltinci, zagotovili novo delovno mesto v Vrtcu Beltinci. Zavrnili odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih ureditvenih pogojev za območje Občine Beltinci, pereč problem tudi kanalizacija in neobzirno odlaganje odpadkov na pokopališčih.  


Dnevni red 25. redne seje je predvideval 15 delovnih točk. Uvodoma so svetniki – prisotnih je bilo 17 – soglasno s popravki potrdili zapisnik in realizacijo sklepov 24. redne seje, 3. izredne in 6. dopisne seje Občinskega sveta Občine Beltinci.

Ločeno zbiranje odpadkov postaja prioriteta

Pri drugi točki so se svetniki seznanili z realizacijo plana podjetja Saubermacher Komunala Murska Sobota v letu 2012 in s planom podjetja za leto 2013. Direktor podjetja Drago Dervarič je povedal: »Naše poslanstvo je ustvarjati zdravo okolje ne samo v smislu odstranjevanja odpadkov, ampak v ustvarjanju zdravega okolja za vse deležnike. Če so zadovoljni naši kupci, naše stranke, smo zadovoljni tudi mi.« Sicer podjetje Saubermacher komunala oskrbuje 75 000 prebivalcev v 18 občinah in je lani ustvarila 3,5 milijona prihodkov, od česar je bilo dobička     362 000 evrov. Kot največji dosežek opredeljujejo močno povečano ločeno zbiranje odpadkov in uporabo odvoza kosovnih odpadkov na klic.

Pri tretji točki so se na seji seznanili z Letnim poročilom javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci, d. o. o., za leto 2012 in Poslovnim načrtom  javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci , d. o. o., za leto 2013. Direktor Franc Cipot je povedal: »Z investicijo, ki je trenutno v drugi fazi, bomo omogočili, da bo z mehansko in biološko obdelavo odpadkov le 25 le-teh odloženih, vse ostalo pa se bo v različnih oblikah lahko ponovno uporabilo.« Sicer so po direktorjevih besedah na nivoju evropskih standardov  ter eni izmed najboljših predelovalcev odpadkov v evropski regiji. V lanskem letu so pričakovanja izpolnili, za leto 2013 so si zadali doseči čim več  frakcij ponovne uporabe.  

Obe poročili sta obravnavala področna odbora, ki nista imela pripomb na poročili in poslovna načrta.

Za zdravstvo vse manj sredstev

Pri četrti točki so se seznanili s Poslovnim, finančnim in strokovnim poročilom Zdravstvenega doma Murska Sobota za leto 2012 in s Programom dela in finančnim načrtom Zdravstvenega doma Murska Sobota za leto 2013. Zdravstveni dom Murska Sobota je 8. največji v Sloveniji ter oskrbuje 60 000 prebivalcem na 700 km2; poleg sedeža v Murski Soboti ima še 14 dislociranih enot. Po besedah direktorice so se v lanskem letu spopadali s finančnimi težavami, ki se bodo v prihodnjih letih še stopnjevale. Direktorica dr. Edith Sapač Žižek je ob tem povedala: »Obseg dela bo v prihodnjem letu isti, medtem ko bo sredstev za 750 000 evrov manj kot lani; morali bomo biti skromni, svoje želje in potrebe prilagoditi trenutnim razmeram ter shajati s tem, kar imamo.« Seja se je nadaljevala brez razprave.

Pri peti točki dnevnega reda so se seznanili s Poročilom o delu Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, ki oskrbuje območje 12 občin, za leto 2012. Direktorica Jasna Horvat je med drugim dejala: »Knjižnica ni več samo izposojevalnica knjig, ampak se je spremenila v nek center za druženje vseh generacij.« Sicer poslujejo dobro, čeprav se poslužujejo tudi nekaterih varčevalnih ukrepov; npr. kupijo manj knji ali jih dobijo.

Kvaliteta vzgoje in izobraževanja ne sme trpeti zaradi gospodarske krize

Pri šesti točki so občinski svetniki obravnavali predlog oblikovanja oddelkov in k potrebnemu številu kadra  ter k sistemizaciji delovnih mest zaposlenih v Vrtcu Beltinci za šolsko leto 2013/2013. V Vrtcu so zaradi povečanih potreb in skladno z vsemi predpisi zaprosili za eno dodatno sodelavko – pomočnico vzgojiteljice. Kljub trenutnim težkim razmeram so tudi v gospodarskem občinskem odboru predlagali, da svetniki predlog sprejmejo. »Le na ta način bomo lahko svoje poslanstvo opravljali nemoteno v dobro naših malčkov,« je povedala ravnateljica  Vrtca Martina Vidonja. Predlog je bil soglasno sprejet.

Pri sedmi točki dnevnega reda so svetniki  soglasno odobrili sofinanciranje nadstandardnih programov osnovnošolske dejavnosti Osnovne šole Bakovci v podružnični šoli Dokležovje v šolskem letu 2013/2014. Razloge za odobritev sofinanciranja fakultativnega pouka angleščine ter 2 delovnih mest tehničnih sodelavcev (enega bo sofinanciralo ministrstvo) in dodatno pomoč pri združenih oddelkih je razložila ravnateljica OŠ Bakovci Vanda Sobočan, ki meni, da bo brez te dodatne pomoči vzgojno-izobraževalno delo oteženo.

Pri osmi točki dnevnega reda so svetniki po predstavitvi problematike s strani ravnateljice Osnovne šole Beltinci Matejke Horvat  soglasno odobrili nadstandardne programe osnovnošolske dejavnosti Osnovne šole Beltinci v šolskem letu 2013/2014 in potrdili zagotovitev sredstev za njihovo izvedbo. Odobrena so bila ista delovna mesta kot prejšnja leta; po besedah ravnateljice s svojim delom dokazujejo, da so ta sredstva porabljena upravičeno.

Pri deveti točki so svetniki glede na prejete kandidature in izpolnjevanje pogojev imenovali Komisijo za priznanja in nagrade Občinskega sveta Občine Beltinci v sestavi: Regina Ozmec (predsednica), Željko Ritlop (član), Viljem Horvat (član), Ana Burger (članica) in Jožef Erjavec (član).

V izvedbi so številni projekti, kanalizacija že poleti

Seja se je po prekinitvi nadaljevala s poročilom in obvestilom župana Mateja Gombošija o dogajanju v Občini Beltinci. V občini se tako vršijo ali pa so v pripravi številni projekti: izvajanje javnih služb s strani Komune; aktivno delo na kanalizaciji in čistilni napravi; priprava ceste skozi Lipo; sanacija Cankarjeve ceste; 2 velika projekta sta gradnja novega mostu med Beltinci in Melinci ter pločnikov v Ižakovcih in Melincih; nadaljevanje trim steze; popravilo cest na kritičnih mestih; dogovarjanje o ureditvi plovnega režima na Muri; razgovori z investitorji … in številni drugi.

Po županovem poročilu so se svetnikom porajala številna vprašanja in pobude.  Zelo pogosto vprašanje se je nanašalo na dokončno izgradnjo kanalizacije, ki v zadnjem času zelo muči občane. Župan Matej Gomboši zatrjuje: »Ni treba skrbeti, dela v zvezi s kanalizacijo so že skoraj dokončana, testni zagon lahko pričakujete že poleti.«

Svetnike pa tudi občane, ki se s kritikami obračajo na občinsko upravo, zelo motijo nagrmadeni odpadki na pokopališčih. Svetniki predlagajo namestitev varnostnih kamer, s katerimi bi lahko preprečili to početje; župan se strinja o predlogu kot eni možnih rešitev. Eno izmed svetniških vprašanj se je nanašalo tudi na dejstvo, da v nekaterih vaseh ni mogoče graditi hiš z ravno streho. Župan odgovarja, da postopki tečejo, vendar so lahko dolgotrajni, obenem pa pričakuje pobude in izrazitev želja o tem s stani večjega števila občanov.

Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih ureditvenih pogojev zavrnjen

Pri 12. točki dnevnega reda so na seji obravnavali odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih ureditvenih pogojev za območje Občine Beltinci. Po burnejši razpravi so predlog s 6 glasovi ZA in 7 PROTI zavrnili.

Odlok o dopolnitvi odloka o organizaciji in delovnem področju Občinske uprave Občine Beltinci, ki se nanaša na imenovanje strokovnih nazivov ter nekatere druge dopolnitve, je bil soglasno sprejet.  

Tudi zadnja dva predloga, Pravilnik o dopolnitvi pravilnika o dodeljevanju državnih pomoči na področju ohranjanja in razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Beltinci ter Program ukrepov za dodeljevanje finančnih spodbud za razvoj podjetništva v Občini Beltinci za leto 2013 sta bila soglasno sprejeta. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2013 ob 12:50 smešno gost

      ka so nej vidni člani sds, napravili harakiri,ka so obsodili njihovega ljubljenega vodjo?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2013 ob 9:33 odpadki gost

      kumonala 300.000 € dobička, zdravstvo 700.000 € manj sredstev. Mislin ka smo najšli slabo polovico pejnez za zdravstvo. Če dela nešče dobiček z našimi odpadki, je prav ka te dobiček namejni nazaj vsem nam in sicer tome ka vsi mij koristimo in ena takša stvar je zdravstvo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.