https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

PGD Motovilci – V polnem teku priprave za eno največjih gasilskih nočnih tekmovanj

2.7.2013  

Predstavljamo PGD Motovilci – Društvo, ki brani naslov »Pomurskega prvaka med člani A«, deluje z veliko voljo in zavzetostjo, te dni pa je sredi velikih priprav na enega največjih gasilskih tekmovalnih prireditev v Sloveniji -  Nočno gasilsko tekmovanje za prehodni pokal »vasi Motovilci«.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Začetki PGD Motovilci sežejo v 19. Stoletje, ko je takratni župan Matija Grah kupil dvokolesno brizgalno znamke Walser. Za delo z brizgalno je določil nekaj mož, zgradili pa so nekaj metrsko orodjarno, ki je služila namenu vse do zgraditve gasilskega doma l. 1966.

V času okupacije je bila zgrajena četa, pod poveljstvom Matije Pozveka, ki pa takat še ni bila registrirana. Leta 1945 je prišlo končno do ustanovitve društva, ki je imelo vse možnosti za dobro delo. Imeli so ročno brizgalno, nekaj metrov tlačnih cevi, primeren prostor za orodje in tudi dovolj članstva.

Društvo je začelo rasti, se razvijati, izobraževati ter delovalo v smeri, da si pridobijo svoje lastne prostore. Leta 1960 so tudi priskrbeli vso potrebno dokumentacijo. Od takrat je šlo vse hitro navzgor. Leta 1967 so priskrbeli svojo prvo 400-litrsko motorno brizgalno, leta 1974 začeli z akcijo za razvoj društvenega praporja, 1982 pa so s trgovskim podjetjem Merkur iz Murske Sobote sklenili dogovor, rezultat česa je nastal skupen prostor trgovine in gasilskega doma, ki se je takrat tudi razširil.

Prelomno leto je bilo leta 2000, ko so  začeli v večji meri vlagati v tekmovalne desetine, v usposabljanje članov, sledile pa so tudi spremembe na področju vodstva. Takrat se je v njih prebudil tekmovalni duh in se začel gojiti, vzgajati ter tako v veliki meri traja še danes.

Skoraj 100-člansko društvo, ki premore kategorije članov A, A1, B, članice A, pionirje in mladince,  se udeležuje tudi po dvajset pokalnih tekmovanj v eni sezoni, ki se vsako leto začnejo nekje maja in trajajo tja do konca septembra, potekajo pa vsak vikend.

Člani so aktivni  na regionalnih tekmovanjih in tudi mednarodnih, kjer je v ospredju sodelovanje s sosednjo Avstrijo. Trenutno branijo naslov Pomurskega prvaka med člani A, na državnem nivoju pa se lahko pohvalijo s 13. tim mestom med 51 ekipami, kjer jih je z malo sreče ločilo od izbornega tekmovanja.

Volja je tista, ki daje dobre rezultate

»Za tak naslov je potrebna ubrana ekipa, dobro razumevanje in organizacija,« nam med pogovorom zaupa njihov pristop poveljnik Dejvid Rakar. »Volja je tista, ki preprosto daje rezultate! Pri vajah, tekmovanjih in tudi intervencijah morajo biti vsi sto odstotno zavzeti, z elanom in v duhu sodelovanja, enotnosti, drugače ni pričakovati dobrih rezultatov.«

Člani PGD Motovilci so predani gasilski dejavnosti s vsem srcem. Njihove vaje so pogoste, pred večjimi tekmovanji potekajo celo vsak dan. Posebno pozornost posvečajo članom Pionirjem ter Mladincem, saj so ti njihova bodočnost, kakor se v društvu posebej zavedajo. Veliko časa in truda ter tudi stroškov za nabavo opreme je namenjenih najmlajšim in vloženo v zadnjem času za izobraževanje ter njihovo urjenje.

Povprašali smo še komaj šest let starega Florjana, v čem najbolj uživa, takrat, ko imajo gasilske vaje. » Ko delamo »vozle«, »vejdrke« ter špricamo z vedrovko. Nekoč pa bom gasil v resnici in govoril celi ekipi kako naj dela,« je ambiciozno ter ponosno odgovarjal mali gasilec.

In ko gre zares?

Gasilske vaje, tekmovanja, urjenja, izobraževanja in konec koncev tudi tekmovalni duh je zelo koristen. Namreč, ko gre zares, je treba biti najboljši. Takrat je treba reagirati profesionalno, hitro in enotno.

Pri intervenciji se odločajo skupaj, sodelujejo, delujejo na način, ko znanje tako rekoč kroži, ter dajo maksimalno od sebe. Posebno mesto in pohvalo si pri tem zaslužijo članice, ki so takrat zelo zavzete, borbene, pri resnih primerih pa je dobrodošla njihova nežnejša, sočutna narava, ko znajo pomiriti svojce ter delujejo povezovalno.

6. julij – 15. Nočno gasilsko tekmovanje za prehodni pokal »vasi Motovilci«

PGD Motovilci je tik pred veliko, zdaj že tradicionalno tekmovalno prireditvijo, ki je znana po vsej Sloveniji in tudi širše, izven države. Vsako leto privabi ogromno tekmovalnih gasilskih ekip, ki se pomerijo v dveh vajah, imenovanih Suha vaja z motorno brizgalno  ter Met torbice v začrtani krog.

V Motovilcih odmevno prireditev organizirajo že 15.  zapovrstjo. Vsako  leto se pomeri okrog 50 ekip, privabi okoli 3000 obiskovalcev, v pripravo dogodka pa je vključenih kar 100 ljudi.

»Velika fešta je to zmeraj,« nam povedo člani društva. »Polna tekmovalnega duha, druženja, kjer ekipe delijo izkušnje, nabirajo znanje ter se imajo konec koncev zelo lepo, posebej na zabavi ob glasbi, kar je zaslužen odklop po napornem tekmovanju.«

Letos bodo gostili priljubljenega hrvaškega pevca Davora Borna, vsa vas pa je že cele tedne na nogah za pripravami in z velikimi željami, da bo 6. julij  vroč poletni dan.

Renovacija gasilskega doma ter vlaganje v najmlajše

Veliko je vloženega truda in dela v društvi PGD Motovilci v gasilsko dejavnost in tudi investicij v nakup profesionalne opreme. V zadnjih dveh letih so kupili dve novi gasilski vozili, GVV-1 in GVM – gasilsko vozilo za prevoz moštva, v vrednosti 140.000 evrov. Kupili in dobavili so v zadnjem času tudi precej intervencijskih oblek in drugega gasilske tehnike, tako da imajo sedaj 21 kompletov intervencijskih oblek.

Njihov gasilski duh daje na plan še veliko načrtov in idej. V prvi vrsti želijo čim več truda vložiti v izobraževanje operativnih članov, predvsem mladincev in pionirjev, na katerih stoji uspešnost gasilcev v prihodnje. V načrtu imajo tudi renovacijo gasilskega doma, a najpomembneje je, da si želijo v resnih intervencijskih primerih dati vse od sebe, opraviti svoje naloge profesionalno. To jim je tudi v največje zadovoljstvo in za to se vse dneve in leta tako zavzeto trudijo – povedo ob koncu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.07.2013 ob 8:28 jupi gost

      Bedna gasilska vseselica z bednim programom

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.