https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Pomurec.com E-soočenje: Karbova ali Jurša?

20.10.2010 ob 20:38  

Oba kandidata za župana v ljutomerski občini, ki se bosta v nedeljo pomerila v 2. krogu, sta zadržana do posvojitve otrok istospolnih partnerjev. Medtem ko je Karba mnenja, da je neresno do obeh funkcij, Jurša meni, da je združljivost županske in poslanske funkcije velika prednost.

Kandidatoma za župana v občini Ljutomer, ki sta se uvrstila v 2. krog, smo postavili nekaj vprašanj.

V 1. delu sta odgovarjala na splošna vprašanja, v 2. delu pa smo med drugim preverjali tudi stališče obeh kandidatov do znižanja stopnje DDV v Sloveniji in legalizacije marihuane.

Franc Jurša

Ocenjuje, da je bilo v preteklem mandatu veliko storjenega in da bodo nadaljevali začrtani program, v katerem bodo poudarki na infrastrukturi in delu za ljudi. Sedanjega predloga družinskega zakonika ne podpira, ne nasprotuje legalizaciji marihuane in pogojno podpira znižanje davkov. Je za uvedbo pokrajin, ki naj jih bo 6 do 14, združljivost županske in poslanske funkcije se mu zdi velika prednost.

Kaj boste spremenili v vaši občini, če boste izvoljeni za župana?

V naši občini je bilo v preteklem mandatu veliko storjenega, nadaljevali bomo začrtani program, ki pokriva vsa področja delovanja na lokalni ravni in pokriva vse generacije od najmlajših do najstarejših.

Poudarek bo dan na:
- modernizaciji občinskih cest, ulic in začetek izgradnje cestne obvoznice Ljutomer;
- izgradnji vodovoda in kanalizacije;
- ureditvi vaških (zadružnih) in gasilskih domov;
- tudi v bodoče bomo tankočutni do socialno šibkih, povečali bomo socialne transfere;
- izgradnji OŠ Cezanjevci in enote doma starejših v Stročji vasi;
- reorganizaciji občinske uprave;
- razbremenitvi občanov in gospodarstva;
- enakomernem razvoju občine.

Kateri so glavni poudarki vašega programa in v čem se razlikujejo od vašega protikandidata?

Glavni poudarki programa so zapisani v zgornjem odgovoru. Razlikujejo se v tem, da so realni, tudi finančno podkrepljeni, niso zbir nerealnih želja.

Katere so vaše glavne osebnostne lastnosti, ki se jih boste kot župan tudi posluževali?

Sem človek dejanj ne obljub, preprost, rad prisluhnem ljudem in se z njimi pogovarjam, predvsem pa sem marljiv - delaven. V prvi vrsti pa sem seveda pošten.

Olga Karba

Če bo izvoljena, bo spremenila način dela, saj mora biti občina servis za občane. Meni, da ima celovit razvojni program, ki postavlja v občane. Ne podpira posvojitve otrok istospolnih partnerjev in združljivosti županske in poslanske funkcije, ker meni, da je to neresno do ene in druge funkcije. Podpira pa legalizacijo marihuane za medicinske namene, znižanje davkov in uvedbo pokrajin, ki naj bi jih bilo 8.

Kaj boste spremenili v vaši občini, če boste izvoljeni za župana?

Vsekakor bom kot prvo spremenila način dela, ki bo odslej vključeval javnost v delo občine in postavil na prvo mesto razumevanje potreb občanov ter profesionalnost in učinkovitost pri iskanju rešitev. Občina mora biti servis za občane in bo v primeru moje izvolitve to tudi ponovno postal.

Kateri so glavni poudarki vašega programa in v čem se razlikujejo od vašega protikandidata?

Glavna razlika po moji oceni je, da sem skupaj z ljutomerskimi razvojnimi partnerji po eni strani pripravila celovit razvojni program, po drugi pa preko pogovorov in srečanj z občani oblikovala konkretne, realno izvedljive obljube za posamezne krajevne skupnosti.
Naš program postavlja občane in njihove potrebe v ospredje pozornosti, ponuja pot do gospodarskega zagona in izhod iz težkega stanja občinskih javnih financ. Pripravili bomo prepotreben strateški načrta razvoja občine, ki bo upošteval potrebo po ambiciozni politiki urejanja okolja in prostora, hkrati pa bomo občinsko upravo prenovili na učinkovitejšo in modernejšo raven delovanja.

Katere so vaše glavne osebnostne lastnosti, ki se jih boste kot župan tudi posluževali?

Sem dostopna, razumevajoča, učinkovita ter zanesljiva in tako bom delovala tudi kot županja.

Posvojitve otrok istospolnih partnerjev, marihuana, DDV, pokrajine, združljivost županske in poslanske funkcije

Kakšno je vaše stališče do:

- posvojitve otrok istospolnih partnerjev:

JURŠA: Moje stališče do predloga družinskega zakonika, ki se obravnava v DZ Republike Slovenije, je jasno. Takšen kot je predlagan za mene ni sprejemljiv.

KARBA: Ne podpiram.

- legalizacije marihuane:

JURŠA: Ne nasprotujem legalizaciji marihuane.

KARBA: Podpiram za medicinske namene.

- znižanja DDV v Sloveniji:

JURŠA: Da, ampak takrat je potrebno dosledno obdavčiti luksuz, preprečiti sivo ekonomijo, zmanjšati družbeno režijo (v občinski upravi Ljutomer smo jo zmanjšali v mandatnem obdobju 2006 – 2010 za 24 %) takrat pa bo to sigurno možno. Zagovarjam to.

KARBA: Podpiram.

- uvedbe pokrajin in koliko naj jih bo?

JURŠA: Podpiram uredbo pokrajin, zagovarjam večje pokrajine in subpokrajinsko organiziranost. Naj jih bo od 6 -14. To naj povedo ljudje in odpoklicani za te  odločitve.

KARBA: Da, 8.

- združljivosti županske in poslanske funkcije:

JURŠA: Po veljavni zakonodaji sta funkcija župana in poslanca v DZ RS združljivi. Opravljanje obeh funkcij je izjemno zahtevno, kar terja ogromno osebnega napora in energije. Ob tem je potrebna še dobra organiziranost in zaupanje v sodelavce na nivoju lokalne skupnosti in veliko dobre volje ter veselja za delo v Državnem zboru. Trdim, da je za občino in mesto Ljutomer opravljanje obeh funkcij velika prednost.

KARBA: Ne podpiram, saj je to neresno do ene in druge funkcije. Čeprav smo majhna država, vseeno imamo dovolj ljudi, da zapolnimo 90 poslanskih in 212 županskih mest in gojimo profesionalen odnos do dela.

Preberite tudi:

Pomurec.com E-soočenje: Kerman ali Gomboši?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. alex
      20.10.2010 ob 22:38 alex

      Jurša 55%, Karba 45%

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. boss
      21.10.2010 ob 0:03 boss

      Zdaj pa se odloči če se lahko ! Oba bi kadila marihuano ,nimata rada homoseksualcev , sta za znižanje DDV-ja . Najbolše , da sta oba ! Zakaj bi kradel samo eden če lahko dva !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. vinci
      21.10.2010 ob 9:03 vinci

      Ljutomer je bil stalno uporniški do ostalih ,ki niso prleki. Zaj bi lejko zvolili županjo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.