https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Poslanka Jasmina Opec vložila poslansko vprašanje v zvezi s stanjem na področju črnih gradenj

04.07.2013 ob 7:00  

Včeraj je poslanka SLS Jasmina Opec zastavila pisno poslansko vprašanje v zvezi s stanjem na področju črnih gradenj v povezavi z vladnim predlogom novega Zakona o davku na nepremičnine, ki ga je naslovila na Vlado Republike Slovenije.


Prejšnji teden se je končala javna razprava o novem Zakonu o davku na nepremičnine, ki bi v predlagani obliki močno obremenil družinske proračune in negativno vplival na šibko gospodarsko in še posebej na kmetijsko dejavnost.

Kot je zapisala v poslanskem vprašanju je skozi javno razpravo postalo jasno, da je v nepremičninskih evidencah GURS-a, ki bodo podlaga za izračun napovedanega nepremičninskega davka izjemno veliko napačnih podatkov. Obstaja veliko nepremičnin, ki sploh niso zavedene v uradnih evidencah; prav tako se zelo pogosto z dejanskim stanjem ne ujemajo podatki o uporabni površini stanovanj, ampak je navedena manjša uporabna površina, kot je v resnici in podobno.

Pri tem je poudarila, da gre za nepravično stanje, ko bodo pošteni državljani, ki iskreno in celovito prijavijo svoje premoženje, v kolikor bo do uveljavitve nepremičninskega davka prišlo, plačevali nerazumno visok davek na svoje nepremičnine, medtem, ko bodo tisti, ki so se prijavi tako ali drugače izognili ali navedli zavajajoče podatke o uporabnih površinah, prišli skozi mnogo bolje.

Poslanka je prepričana, da je nujno treba odpraviti vsak dvom o naporih države, da zagotovi enakopravno in zakonito obravnavo vseh državljanov in njihovih nepremičnin. V smislu nepremičninskega davka se ta napor začne pri dosledni ureditvi nepremičninskih evidenc.

Jasmina Opec sprašuje sledeče:

- ali in do kdaj boste v nepremičninskih evidencah GURS vzpostavili natančne in pravilne podatke o vseh nepremičninah v Republiki Sloveniji in o njihovi vrednosti in s tem zagotovili državljankam in državljanom Slovenije korektne in pravične osnove za obračun davka na nepremičnine?

- ali sploh in kako nameravate obdavčiti črne gradnje oziroma črnograditelje, da bodo ti glede na uzurpacijo vsaj enakovredni glede plačevanja dajatev, ne pa v boljšem položaju kot tisti lastniki nepremičnin, ki so pri gradnji v celoti postopali po veljavnih zakonih?

- kakšno je število in vrednost vseh črnih gradenj v Republiki Sloveniji, prosila bi vas, da podatke navedete po posameznih občinah. Zanima me tudi, od kdaj so v Republiki Sloveniji črne gradnje evidentirane?

- koliko je bilo od leta 1991 dalje v Republiki Sloveniji po posameznih letih izdanih pravnomočnih odločb o rušenju črnih gradenj, koliko je bilo teh objektov dejansko porušenih in koliko jih bo po vaših ocenah porušenih v letošnjem in naslednjih treh letih?

- koliko inšpektorjev je v Republiki Sloveniji zaposlenih na področju gradbene inšpekcije, koliko postopkov so vodili in koliko zaključili v preteklih petih letih (po posameznih letih) in koliko od njih v zadnjem letu oziroma v zadnjih petih letih ni izdalo nobene odločbe ali plačilnega naloga. Koliko so izdali opozoril in koliko plačilnih nalogov ter v kakšni skupni vrednosti?

- koliko prekrškov je zastaralo na področju gradbenih inšpekcijskih služb v zadnjem tromesečju in koliko v zadnjih petih letih odkar smo v krizi?

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2013 ob 8:12 bandi gost

      Ma ti si totalno zavozila, samo nekša vprašanja pa odprta pisma pošiljaš, pa nej si opazila ka si več niko i ništa, samo se slikaš po cejloj Sloveniji, ka si pa dosegnola ali napravila v tem tvojem mandati? Ajde če sta tak pametniva s tem tvojim Tiborom organizerajte SLS splošno zbuno proti tem ka nam zdaj vse uvajajo, pa te boste heroji!, pa na čelo, nej se skrivati! Nej ka neka pisariš brez veze , tak te nihče ne j++e ni pet posto.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.07.2013 ob 9:29 gost gost

      Je danes že šla na kavo??

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.07.2013 ob 9:33 gOST gost

      Za vsako kazanje na napake, bi bilo obvezno, da tudi sam IMAŠ REŠITEV. Enostavno je kazati s prstom na vse, kar da je narobe in si s tem nabirati politične točke. Od takih pričakujemo tudi AKTIVNO REŠEVANJE PROBLEMOV, kateri so v bistvu stari vsaj 20 let. .................In pričakujejo, da bomo zdaj vsi dol padli, ker so oni odkrili problem črnih gradenj !? To bi moralo biti že zdavnaj rešeno - ona je na tej funkciji, katera jo zadolžuje, da rešuje take probleme - za to dobiva plačo........................ Ne pa da na novo odkriva toplo vodo.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.07.2013 ob 9:37 gousti gost

      Ka Bandi pa tej pred menof? Vi več kak napijsati na tej forum pač nemrete. Je tak?

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.07.2013 ob 10:12 . gost

      Daj daj gousti ne slini se... Vsi se delajo norca iz Jasmine, za to ne nucaš foruma. Idi malo po Sobote... Diklina se še ma dosta za nafčite

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.07.2013 ob 11:32 gostja gost

      Mogoče se vsi delajo norca, ampak ko vidiš, da ima 3000 € plače na mesec toliko, kot tisti, ki se norca delajo iz nje nikdar ne bodo imeli...... moraš priznati, da je mogoče vredno posmeha...za takšen denar in zagotovljeno dobro finančno prihodnost v politiki...da zna ženska pametno stopati po poti, čeprav se vsi norca iz nje delajo.....

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.07.2013 ob 11:35 brezveze gost

      to kda ide scat te tuj pijsali?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.07.2013 ob 11:53 niko gost

      Pa ka joj je zdaj se zjasnilo da je bila v vladi bi naj to rešila amen ka se slini brez veze pa naj samo s svojim šefom lepo nadaljujeta razmerje itak se ma fajn

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      04.07.2013 ob 13:37 Fff gost

      gostja, se čist strinjan. V bistve je to sramota za državo ka ma telko plače glede na njene delovne izkušnje, dejavnost ali pomoč Prekmurje, ki ga kot poslanka zastopa. Glede njene politične prihodnosti bi jes še rajše malo tiho biu, namreč z takšnimi ''vprašanji'' kot jih ona že nonstop pošilja se ji ne obeta gli svetla politična prihodnost. Dejanja so pomembna, predlogi za rešitve, ne pa slinjenje. Ljudje potrebujejo rešitelje, ne šminko v parlamentu... Kljub vsemu ji v prihodnje želim polno uspeha, pozitivizma in poguma.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      04.07.2013 ob 13:41 črni gost

      Narediti je treba kot na Hrvaškem. Popis, redna kazen za črnograditelja, potem pa legalizirati, ker rušenje je predrago, tako pa pride v proračun dosti denarja.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      04.07.2013 ob 18:34 gost gost

      Gnes je prdnola, pa o tun še nika ne piše??? Kak to Pomurec.com?? Aja, neje plačala...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.07.2013 ob 21:06 KGB gost

      kak pa kaj ljubimkanje , albert keks in seks , vej pa njoj je fajn Pličanič povedal , -- že je pozabla, -- pa takših kak je ona ge kak šalate ,----- pijsati pa rijsati je fajn - REZULTATI ga.Jasmina , tou se čaka , pa kujnjo pospraviti , same zdrahe aaaa ka pa tou , nejsi tak zlata ka vu vijdiš

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.