https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Hitrejši zaseg vozila, ostrejše kazni za povzročitelje prekrškov in večja pooblastila cestnim nadzornikom

16.07.2013 ob 9:00  

Po tragični nesreči, ko je vinjen voznik na Slovenčevi cesti v Ljubljani brez vozniškega dovoljenja  povozil dve dekleti, so se v vladi odločili za zaostritev kazni. Poslanci  so  z 42 glasovi za in 12 proti potrdili Novelo zakona o pravilih cestnega prometa,  ki poleg možnosti zasega vozila predvideva tudi možnost pridržanja voznika, če mu zagotovi varen prevoz do doma ali če je doma v bližini.

Po poročanju 24ur ta novela predvideva tudi takojšnji zaseg vozila, če voznik nadaljuje vožnjo, kljub temu, da mu je bila prepovedana. Vozilo se bo vozniku lahko zaseglo tudi v primeru, če bo za volan sedel voznik, ki ima prepoved vožnje ali če je voznik v naselju trikrat presegel hitrost za 30 kilometrov na uro.

V noveli je na novo opredeljen pojem hujšega prekrška. To je prekršek, za katerega so kot stranska sankcija določene najmanj tri točke. Zvišujejo se tudi kazni za neupoštevanje znakov, s katerimi policija ustavlja, in za neupoštevanje prepovedi nadaljnje vožnje, z 250 na 500 evrov in pet kazenskih točk. Novela zaradi nekaterih dosedanjih težav s tovornjaki v zimskem času razširja tudi pooblastila cestnim nadzornikom, da bi ti imeli možnost izločanja tovornjakov v prometu. 

Kot piše 24ur, so podporo noveli napovedale vse poslanske skupine, razen SDS, vendar so opozarjali, da so stroge kazni lahko le del rešitev. Pravil cestnega prometa ni mogoče spreminjati iz leta v leto. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.07.2013 ob 9:15 smrkci gost

      Zelo podpiram take kazni,ker alkohol ne sodi za volan,ampak kazni naj plačujejo tudi bogataši in njim podobni,ker je prinjih naj večji problem,samo za primer bogataš da ali kupi svojemu sinu ali hčerki avto ali motor in ko povzroči nesrečo mu nič nemorejo ali pa preprosto prekrijejo in pritem jim pomagajo policist in sodne oblasti.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.