https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji vse več porabe alkohola in s tem možnosti za bolezni in smrti

17.07.2013 ob 8:00  

Svetovna zdravstvena organizacija ugotavlja, da je najpogostejši vzrok prezgodnje smrti med Evropejci alkohol. V nekaterih državah poraba alkohola pada, medtem ko je pri nas ravno obratno. Posledično pa  je vse več jetrne ciroze.

V poročilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je Slovenija med državami vse večjega uživanja alkohola in posledično visoke stopnje bolezni, kot je ciroza jeter. Na zavodu 112 opozarjajo, da je v Evropi več kot 14 milijonov ljudi odvisnih od alkohola. Odvisnost od alkohola je bolezen možganov z visoko verjetnostjo, da pride do poslabšanja. Alkohol je toksičen za večino organov, količina zaužitega alkohola pa je močno povezana s tveganjem za dolgoročno obolevnost in smrtnost.

Najpogostejši vzrok prezgodnje smrti med Evropejci je alkohol

WHO je v raziskavi ugotovil, da vsak sedmi Evropejec in vsaka trinajsta Evropejka v starosti med 15 in 64 let umre zaradi škodljivih posledic alkohola, kar je dvakrat več kot v svetovnem povprečju. V raziskavi so zapisali, da je alkohol vzročno povezan z več kot 200 boleznimi, določenimi z mednarodno klasifikacijo bolezni, in neposredno povezan z vsaj 30 boleznimi, ki se pojavijo le ob prisotnosti alkohola. Vzroki za prezgodnjo smrt, povezano z alkoholom, so v večini primerov rak, ciroza jeter in poškodbe, saj je več kot 90 odstotkov vseh smrti povezanih z alkoholom. Obstaja jasna in pomembna povezava med količino zaužitega alkohola in prezgodno umrljivostjo.

Poročilo kaže, da odrasel človek v EU popije povprečno 10,2 litra alkohola na leto, medtem ko je na Norveškem, v Švici in državah kandidatkah za vstop v EU povprečje 9,4 litra čistega alkohola na prebivalca.

Ugotovili so tudi, da se v nekateri državah zahodne in južne Evrope količina letno zaužitega alkohola zmanjšuje, kar se kaže v zmanjšanju škod, nesreč in umrljivosti zaradi alkohola. S tem razlagajo, da je politika boja proti alkoholu učinkovita.

Izpostavili so tri najboljše ukrepe, in sicer alkoholno davčno politiko in omejevanje dostopa do alkohola, omejevanje oglaševanja in trženja alkoholnih pijač ter boljše prepoznavanje in zdravljenje oseb, ki imajo težave z alkoholom.

V Sloveniji je vse več alkohola

Slovenija je v poročilu umeščena v skupino držav, v katerih popijejo vse več alkohola, pomembne delež pa ima predvsem neregistrirana proizvodnja in uživanje alkohola. V tej skupini so še Bolgarija, Češka, Hrvaška, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Romunija in Slovaška. V teh državah obstaja visoko tveganje za cirozo jeter, visoka je tudi umrljivost zaradi z alkoholom povezanih bolezni, kot so rak in poškodbe.

Število bolezni in smrti zaradi alkohola na 100.000 prebivalcev

 

Število smrti zaradi raka, povezanih z alkoholom, na 100.000 prebivalcev

 

Število smrti zaradi ciroze jeter, povezane z alkoholom, na 100.000 prebivalcev

Število smrti zaradi poškodb, povezanih z alkoholom, na 100.000 prebivalcev

 

VIR in foto: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.