https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Kako se rešiti energijskih vampirjev?

14.8.2013  

V druženju z ljudmi, srečujemo različne osebnosti. Opažamo vesele ljudi, sramežljive, nežne, prijazne. Včasih je komunikacija z drugimi prijetna, včasih pa se ne počutimo najboljše v njihovi družbi. Razlogi za to so različni. Včasih se ljudje preprosto ne razumemo, včasih nismo pri volji za pogovor, včasih ima oseba na drugi strani resne duševne težave. Včasih pa lahko govorimo o t.i. »energijskem vampirju«.

Prečkanje meje

"Energijski (psihični) vampirji" so tisti, ki negativno vplivajo na ljudi iz svojega okolja, saj prestopajo mejo, so zahtevni, jih nadlegujejo in imajo preveč visoka pričakovanja v komunikaciji. Karakterizira jih značilna neobčutljivost za druge ljudi, pretirano govoričenje,  zelo evforično ali negativno razpoloženje, neposlušanje drugih, »lepljenje« na druge, aroganca in pomanjkanje razumevanja družbenega konteksta.

Zakaj vas taki ljudje izčrpavajo oziroma vas dobesedno izžamejo kot cunjo? Ker so nagnjeni k prestopanju vaših meja, vi pa se trudite, da bi ohranili svoje meje in svojo integriteto, kar zahteva veliko energije. "Energijski vampirji" pogosto prestopajo vaše mentalne in čustvene meje, včasih pa tudi  fizično vstopajo v vaš osebni prostor, pridejo vam  preblizu. Dominantni so v komunikaciji in zato težko ohranjate konstruktiven pogovor, s čimer prav tako  porabljate energijo in sposobnosti drugih.

Foto: matrixworld

Ne vedo, da vam pijejo kri

Obstajajo energijski vampirji, ki se tega zavedajo in tisti, ki se tega ne zavedajo. Tisti, ki se zavedajo vedo da pretiravajo, vendar pa je njihov cilj pomembnejši od vaše reakcije. Preostali se ne zavedajo oziroma nimajo občutka, kako se druga stran počuti. Ne vedo, da druga oseba v komunikaciji z njimi postane izčrpana in nemotivirana. So preveč osredotočeni na sebe in svojo zgodbo in nimajo zavesti o tem, kaj je primerno in kaj ne.

Reakcije na »vsiljivca« so podobne. V pogovoru z  njimi želimo takoj prekiniti pogovor in oditi. Če to ni mogoče, potem sami sebe slišimo kako govorimo "da, da " ali kimamo z glavo in se vrtimo na stolu ter buljimo na uro. Na  žalost, »energijskega vampirja« se  ne moremo znebiti drugače, kot da mu to povemo ali nakažemo jasno in glasno.

Kako se obnašati v navzočnosti takih oseb?

• Izogibajte se jih

Najučinkovitejša strategija je izogibanje. Če jih srečate, je dobro da jih opomnite da se vam mudi in da nažalost nimate časa za pogovor. Pomembno je, da ne čutite krivde, ker se z njimi niste ljubeznivo pogovorili.

 • Bodite asertivni

Asertivnost je sposobnost odkritega izražanja lastnega mnenja, prepričanj, pravic, potreb ali čustev, pri čimer hkrati upoštevamo našega sogovornika. Asertivni ljudje se zavedajo, da imajo osnovne človekove pravice, ki jih morajo ostali ljudje spoštovati, kar vključuje tudi svobodno izražanje lastnih potreb in čustev. V asertivni komunikaciji se kaže medosebno spoštovanje do drugih in do sebe. Neposredna, odkrita in odprta komunikacija spodbuja zaupanje drugih ljudi. Ljudje, ki komunicirajo na asertiven način so bolj samozavestni, zaradi česar je večja možnost, da ji bodo drugi ne le poslušali, ampak tudi slišali. Je lastnost, ki se je lahko priučimo, jo okrepimo ali pa jo izgubimo.

• Naučiti se reči "ne"

• Zavedajte se posledic druženja z vsiljivcem

Včasih ljudje, da bi se izognili občutku krivde in da bi obdržali dobro podobo o sebi, tolerirajo »vsiljivce«. Mislijo, da je možno speljati pogovor, brez da bi ob tem nastali slabi odnosi. Vendar pa je bolje, da si najprej postavijo jasne meje (npr. reci "imam samo pet minut«), in se s tem izognijo več uram nekonstruktivnega pogovora.

• Najdite podporo pri drugih

Če niste edini, ki ga »energijski vampir« vedno gnjavi, je dobro da se zase postavite timsko – skupaj s sodelavci v službi, člani družine, prijatelji itd. Ko »vampir« sliši istočasno od več ljudi, kakšne posledice povzroča pri drugih, bo lažje ugotovil da problem ni v drugih, ampak v njem.

Več  načinov je, da prijazno rečete"ne"

• Ponudite drugo rešitev; npr. recite: Žal mi je ker sedaj ne moreva o tem govoriti, ti bom poslal/a  link kjer najdeš vse potrebne informacije

• Premaknite čas; npr. recite: Nažalost, sedaj ne utegnem, lahko govoriva o tem ob kakšni drugi priložnosti?

• Pojasnjevanje detajlov; npr. recite: Nikakor ne morem sedaj na kavo, ker imam kasneje sestanek, pa še eno obveznost v mestu, zvečer pa še koncert...

• Izraz obžalovanja ali želje, da nekaj naredimo, npr. recite: Res bi se rada pogovarjala s tabo, ampak doma me čakajo trije otroci in še kosilo moram skuhati.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.