https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prostovoljstvo postaja vse bolj pogost in iskan trend, prostovoljci prihajajo tudi iz tujine

Rakičan, 22.08.2013 ob 13:00  

Prostovoljstvo postaja vse bolj pogost in iskan trend v današnji družbi. Mnogi se za prostovoljstvo odločajo, ker lahko tako družbi nekaj vrnejo, namesto da samo jemljejo. Nekaj takih prostovoljcev lahko najdemo na Veselih angleških počitnicah v RIS Dvorec Rakičan. Pogovarjali smo se s študentom medicine iz Španije in podjetnikom iz Belgije.

Po delu za firmo in zase bi rad nekaj storil za družbo

Prvi je za nas spregovoril Johan De Boeck, 50-letni podjetnik iz belgijskega mesta Tielen. Johan dela za japonsko podjetje, ki se ukvarja s kemikalijami in plastiko. Njegov delavnik je natrpan, dela po 12, 13 ur, veliko potuje, v Turčiji je pomagal ustanoviti podjetje, večkrat gre na Japonsko, živel je tudi na Danskem. Pravega dopusta nikoli ni imel, počitnice v hotelu so se hitro spremenile v pregledovanje službenih emailov in skrb za posel. Po 37 letih garanja za firmo in zase se je odločil, da bo nekaj storil tudi za druge, za človeštvo. Odločil se je za prostovoljno delo.

Za izbiro tabora uporabil podjetniške veščine

Kot podjetnik si je postavil kriterije za izbiro lokacije in dela. Ker ima čas za dopust samo v avgustu, je moralo biti v tem mesecu, prav tako je moralo biti dovolj blizu, da se je lahko odpravil na pot z avtom, delo je moralo vsebovati angleščino, dežela pa je morala biti zelena in sončna, in nenazadnje, delo je moralo biti z otroki. Vsemu temu je ustrezal tabor v RIS Dvorec Rakičan in Johan se je odpravil na pot. Poleg dela z otroki mu je všeč spoznavanje lokalnih ljudi, spoznavanje naše kulture in situacije v naši državi. Delo z otroki pa mora biti več kot le igra. Ker tabore povezuje angleški jezik, se je trudil spodbujati otroke k izražanju v tem jeziku, čeprav se tega mogoče zaradi ne prevelikega znanja bojijo. Zaradi službenih izkušenj pa je dal veliko poudarka tudi na samo izvajanje programa, na koordinacijo in strukturo dela, zato se je moral veliko prilagajati ostalim, mlajšim, prostovoljcem , ki nimajo enakega pogleda na tovrstno delo. A to mu ni predstavljalo težav, kvečjemu mu je bil to izziv in užitek, kmalu pa so začeli delovati kot ekipa, ki se pozna že več let.

"Izkušnja je bila čudovita, a ne smem pričakovati podobnega v prihodnje"

Zelo mu je bila všeč lokacija, ker ima licenco za pilotiranje športnih letal, je bil navdušen nad bližnjim letališčem, uspelo pa mu je celo poleteti z enim od letal. Navdušen pa je bil tudi nad nastanitvijo in historično lokacijo. Ker je to njegova prva prostovoljska izkušnja, se zaveda, da ne sme pričakovati podobnega "razkošja" v prihodnje, saj je slišal, da mora drugje po deset prostovoljcev spati skupaj na tleh in si deliti eno kopalnico. Na vprašanje ali bo po upokojitvi nadaljeval s prostovoljskim delom je pritrdil, a vprašanje je kdaj, če sploh se bo lahko upokojil. Pravi, da bi lahko šel v pokoj pri 65. upa pa, da bo takrat še pri močeh za izvajanje tovrstnih aktivnosti. Kot pravi, zelo rad dela z otroki, ob delu z njimi pa se počuti zelo mladega. "Izkušnja v Rakičanu je bila čudovita, a ne smem imeti takšnih pričakovanj v prihodnje", je zaključil Belgijec.

"Ljudje so zelo prijazni, otroci pa zelo pridni"

Za njim pa je na vrsto prišel mlad prostovoljec, ki prihaja iz Španije, natančneje iz mesta Badajoz na zahodu Španije. To je Javier David Benitez Fuentes, 22-letni študent medicine, ki bo jeseni pričel z zadnjim letom študija. Poleti, ko se študentske predavalnice izpraznijo, se odpravi v tuje države na prostovoljsko delo. Obiskal je že Švico, kjer je pomagal na festivalu, letos se je vrnil v Švico in delal v begunskem taborišču, enako je počel v Grčiji, bil pa je tudi v Italiji, kjer je obiskal skvotersko hišo, katero je pomagal obnavljati.

V domači deželi je sodeloval z Rdečim križem in drugimi organizacijami, letos pa je obiskal Vesele angleške počitnice v RIS Dvorec Rakičan. Za ta tabor se je odločil predvsem, ker rad dela z otroci, navdušile so ga tudi slike pokrajine in različne zanimive dejavnosti, ježa konj, streljanje z lokom itd. Najbolj pozitivno presenečen je bil nad prijaznostjo lokalnih ljudi, všeč mu je tudi pokrajina, ki ni tako ravna in suha kot njegova domovina. Pohvalil je tudi hrano, predvsem pa pridne otroke. Ko je delal v begunskih taboriščih z otroki iz različnih držav, Konga, Eritreje, so bili ti otroci precej divji in nagajivi. "Tukajšnji otroci pa so zelo pridni, z njimi pa je lepo delati", je dejal Javier. Edino kar pogreša je pralni stroj, saj mora sedaj svoje obleke dati drugim, da mu jih operejo. Po tem taboru se bo odpravil v Budimpešto, kjer bo obiskal prijatelje, bo pa najbrž tabor v Rakičanu zadnji za nekaj časa. Javier bi rad postal zdravnik čez slabo leto, torej naslednje poletje najbrž ne bo imel toliko prostega časa za izvajanje tovrstnih aktivnosti, mogoče pa se še kdaj poda na prostovoljsko pot.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.