https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

DENAR - nedolžna prevara?

Murska Sobota, 04.09.2013 ob 17:00  

Tako se glasi naslov knjige, katere predstavitev je potekala včeraj v organizaciji KPŠ-ja in v okviru festivala štunf v PiŠK-u. Njen avtor je Aleš Praprotnik, ki je po izobrazbi socialni pedagog, za pisanje knjige o denarju in njegovem nastanku/izvoru pa se je odločil, ko je prebral knjigo Web of debt http://webofdebt.wordpress.com/ in se vrgel v raziskovanje financ, ki imajo velik vpliv v današnjih časih. Iz skoraj 350 različnih virov je nastala 480-stranska knjiga.

Po kratkem uvodu v razlago in opis monetarne zgodovine je avtor prešel na bolj zanimivo temo. Kako nastane denar oziroma od kod izvira? Na to vprašanje je Aleš našel preprost odgovor: "banke niso posrednice denarja, banke ustvarijo denar na mestu. Vse se dogaja v računovodskih knjigah, ko banka izda kredit to za banko predstavlja imetje, obenem pa ima banka tudi obveznost izplačati kredit. Tako je banka obe strani računovodske knjige povečala za enako vsoto in ustvarila nov denar ter novo kupno moč".

V nadaljevanju je omenil še nekaj potencialnih rešitev za izhod iz krize. Med te spadajo etična banka, islamsko bančništvo, ustanavljanje javnih bank, vrnitev na tolar, uvedba vzporedne valute, sodelovanje skupnosti in še. Več si lahko preberete v njegovi knjigi ali na www.izvor-denarja.si.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.