https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

V Pomurju po novem le osem občin? Opozicija močno nasprotuje

05.09.2013 ob 8:00  

Virantov predlog o zmanjšanju števila občin je včeraj dobil jasnejše orise. Ukinjenih naj bi bilo kar 19 od 27 pomurskih občin.


Po predlogu koalicijskih strank, na čelu katerih so Bratuškova, Virant, Lukšič in Erjavec, naj bi bile ukinjene vse občine, ki imajo manj kot 5.000 prebivalcev. Število občin naj bi se tako s sedanjih 212 zmanjšalo na okoli 120, za Pomurje pa to pomeni, da bi od sedanjih 27 ostalo le 8 občin.

Po tem kriteriju naj bi bile ukinjene naslednje pomurske občine: Apače, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Odranci, Rogašovci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana in Veržej.

Virant: Privarčujemo lahko več sto milijonov evrov

Kot je včeraj povedal Virant bi z reorganiziranjem občin lahko privarčevali 100 ali več sto milijonov evrov. »Čisti prihranek, če črtamo plače županov, podžupanov in nadomestila mestnim svetnikov v teh občinah, ki bi se združevale, bi znašal deset milijonov evrov. Če pa gledamo celotni učinek racionalizacije, pa mislim, da gledamo znesek v velikosti 100 ali več sto milijonov evrov,« je povedal Virant.

SLS: Tudi podeželju bo diktiral gospod z Ljubljanskega magistrata

Predlogu, ki je razburil javnost, ostro nasprotujejo tudi opozicijske stranke. Burni odzivi so prišli iz stranke SLS, ki po besedah predsednika SLS Franca Bogoviča v Virantovemu projekt ukinitve okoli 100 občin vidijo konec dveh branikov obstoja in stabilnosti Slovenije, in sicer slovenskega podeželja in slovenskih občin. Iz predloga, ki »napoveduje revolucijo financiranja občin, ki naj bi primerjalno vzela prihodke občinam z veliko površino in dala občinam z veliko prebivalci, je povsem jasno, da gre za koalicijske kravje kupčije v prvi vrsti na račun podeželja, torej na račun preprostih in delovnih ljudi,« je oster Bogovič. Kot je še ocenil, »takšna poteza vlade, ki izkazuje željo po popolni centralizaciji in uničevanju podeželja, v nadaljevanju lahko pripelje sedanjo Vlado RS do moderne formule varčevanja: ukinitev vseh občin in ohranitev zgolj ene: Ljubljane, ki jo bo, kot doslej, skupaj z državo Slovenijo vodil isti gospod naravnost z Ljubljanskega magistrata.«

Jožef Horvat: Konec slovenske lokalne samouprave

Potezo vladne koalicije pa je včeraj obsodil tudi poslanec NSi Jožef Horvat: »Ta odločitev pomeni definitivni razkroj slovenske lokalne samouprave. Posledično to pomeni razkroj države. Ste že razmislili, kje bo vaše novo občinsko središče? Daleč, ne. Najlažje je ukiniti primerno porabo občinam. To res predstavlja 1 milijardo € na letni ravni, ki pa jo bodo ti štirje že vedili dobro razdeliti. In krize bo konec. Nas pa tudi. Zdaj pa je res dovolj. To je začetek konca. Še sosedje nas bodo zlahka posrkali.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.09.2013 ob 8:04 gost gost

      glih dva največjiva leleka ste vprašali za mnenje. v NSi bi verjetno ščeli ka je občin telko kelko je cerkev v sloveniji pa ka bi župniki bili še župani ob enem. budale težke.

      31 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2013 ob 8:14 občan gost

      Fala bouge ka do se občine ukinile. Plače vzeti županom pa kvazi podžupanov, ka ne gučimo o občinskih upravaj pa svetnikaj. V enih občinaj ne vejo kak naj papere prekladajo, svetniki pa so razni kmečki veljaki, keri odijo na seje samo zatou ka sejnino pobirajo.

      35 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.09.2013 ob 8:34 Horgoš gost

      VAJDO ZA RAVNATELA!!!!

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.09.2013 ob 8:36 gost - občan - gost gost

      s teboj bi se strinjal......naj to uredijo....razmerja župan, podžupan, občinski svet, občinska uprava.....pod nujno, poblastila, plače, zaposlovanje ipd...da se ne šopirijo kot šerifi! občine pa naj kar ostanejo......celo male občine so prinesle marsikaj dobrega in napredek, ki ga v velikih ne bi dosegle 50 let.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.09.2013 ob 8:38 JEBEŠ POLITIKO gost

      "Virant: Privarčujemo lahko več sto milijonov evrov" ti jih neboš, ka mo ga ge osebno dol strelo če de kaj srau prokleti šipatr, vse do spokrali, tu pa nan čeke samo pošiilajo vsi domov, plačan ga pa naj tak ka iden pa spokradnen gele?!

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.09.2013 ob 8:41 dol z VLADO! gost

      ka, ge ščen ka ma moja ves občino dale kak je pa naj ne sračka! nikaj nede okino! neje on nikše BOG ka lejko dela ka šče, zaj če ma nekšo višjo šolo končano ne pomeni ka je neka več, en isti kurčevi človik je kak mi vsi, taka ne pustimo se z ten! ka samo vse spokradne

      11 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.09.2013 ob 8:50 čuda gost

      Lendavo lejko ukinejo, ove ge pa nega mađarof pa te pizdarij, to pa naj kar pistijo nameri! :)

      16 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.09.2013 ob 8:50 PR gost

      To je tisti Gregor ka se rad zastonj vozi z avijoni?

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.09.2013 ob 8:56 Župan gost

      Škoda, glij sva si ščela s sousidon občino ustanoviti.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.09.2013 ob 9:17 bandi gost

      Sobota, Lendava, Ljutomer, Radgona - to je zadosti za Pomurje, ostalo so samo pikavci, to čimprej razformejrati, tak vse opravljaš na upravni enoti, tej glupi svetniki samo občinske takse pa prispevke še dodatno povišujejo.

      20 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.09.2013 ob 9:42 ščistak vredi gost

      beltinci bi se lejko pridružili odrancem ali pa njihovega župana postaviti na za župana potencialno nove občine,ka malo pokaže tem beltinskim veljakom kak se kaj dela oz. zrikta za občino.

      13 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.09.2013 ob 10:06 občan gost

      Ščistak vredi - malo se pozanimaj kako dela odranski župan. Tako kot jankovič, pere denar za svojio firmo, firme prijateljev, ostali so pa reveži.Sam zase ima največ, poleg tovarne, še parcelo je odkupil za svojo firmo (FINMARK), poleg chartagoja za bagatelo, prodaja pa za 10 krat dražje....; ne govorite na pamet, če ne veste kdo je bolj skorumpiran....;Na svojem naslovu ima kar nekaj firm registriranih, za privatnike opravlja računovodske posle, oba z ženo sta v penziji, direktorica po novem pa hčerka, ki dela na fakulteti v LJ! Hočes še več? veliko nepravilnosti je naredil, svetniki pa samo kimajo, že več mandatov isti "kmetje". kar naj se ukinejo male občine......;

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.09.2013 ob 10:23 ehm gost

      kama do pa tej pejnezi šli kda se občine ukinejo či se??politikon v žep!!!!ciganija!!! s ten se pa popolnoma strinjan glede tej občin!4 občine folgajo v cejlon pomurji lendava,sobota,radgona pa lotmerk!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.09.2013 ob 10:29 naj bo gost

      občan či glij dela kak jankovič,glavno je ka je nekaj viditi ka so napravili;v beltincaj pa samo bujraše pa ciglare pa ižo v lipi pa ženski fuzbal tirajo; napravili oa so nej nikaj drugoga,nobenega novega delovnega mesta,kanalizacijo delajo že 20 let.glavno sami nesposobneži!

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      05.09.2013 ob 10:44 Del R gost

      Tau, ka tej župani pa tan zaposleni pri njih plus občinski svetniki, si ge vuplen tričetrt stvari san delati, s šele pred kratkin končano fakulteto. Saj se vidij, kak so kompententni, ka v enih občinah se sploh ne vej navadne vloge vou spuniti, pa rokov držati za izpolnitv, te se pa medijaj guči, ka se jin krivica zgodila, da ne dobijo evropskih sredstev. Zaposleni, pa hodijo sredi delovnoga cajta domov, po deco v šolo, pa nazaj iz nje, ... Pa te jih gej enak več, kak bi jhi trbelo biti, ka 2 delata delo za enga oz. še menje... Pa "razvita" samouprava je to. Gnesden v modernon že vse obstaja e- uprava, kda tu še eni ne vejo z računalnikon delati, te lokalni šerifi, kak je eden omeno.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      05.09.2013 ob 11:20 xxx gost

      Ne vem kak je novinar prišo do samo osem občin. Trenutno jih ima osem občin nad 5000 prebivalcev ! Ostale pa se bodo združevale do števila 5000 in ne ukinjale ali priključevale občinam ki kriterij 5000 že dosegajo! Novinar ima matematično logiko na ravni prvošolčka. Saj se Hodoš in Šalovi ne bosta priključili k Soboti ampak k Petrovcem, ki bo potem dosegel kriterij 5000 prebivalcev. Enako velja za občine Kuzma-Grad-Rogašovci, ki če se združijo presegajo 5000 ljudi. Pa Tišina-Cankova se lahko združita in imata tako nad 5000, itd.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      05.09.2013 ob 11:49 ddd gost

      Občine morajo obstati v tem obsegu kot so, treba pa zmanjšati njihove pristojnosti in v občinah, ki se ne morajo same financirati županovo mesto degradirati v polprofesionalno, če ne amatersko (enako velja za marsiketerega zaposlenega na občini). Pa da vidimo kdo ljubi kraj ali pa denar. Za ostalo pa treba uvesti pokrajino, ne pa da prihaja do zavlačevanja kot npr. pri Pomurskem vodovodu in ostalih večjih projektih, ki so širšega pomena. Določeni projekti oz. objekti so in morajo biti v interesu celotne regije, ne pa le občine v kateri bo projekt izveden.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      05.09.2013 ob 11:56 stop gost

      Kdo bo te ukinjene občine sploh hotel vzeti, saj jih je večina do grla vdreku. Kdo bo odplačeval njihove dolgove?

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.09.2013 ob 12:21 Del R gost

      Pa eden izmed zgornjih komentatorjev predlaga združitev enih občin, kere so že bile združene, pa sta vsaka poglavja za sebe, v fazi stagnacije že zadnjih 10 let, ka se nede nia razen nikših skulptur oz. kipov.. Ka ne gučimo o finančnih podatkih, kera se zadnja let vneto prikrivle širši javnosti.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      05.09.2013 ob 12:34 Glista gost

      Baje se bodo male občine obrnile na sodeišče za človekove pravice, tam kjer so že dowsegli svoje izbrisani http://slovenskidnevnik.com/izbrisane-obcine-na-evropsko-sodisce/

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      05.09.2013 ob 12:56 niko gost

      Če je zakon sprejeti za 5000 prebivalcov nema kaj u nišče modrivati to je kriteri pa 1%odstopanja pa konec ne pa ka nika modruvlete brez veze da do se zakoni začali poštuvati de tudi red ne pa saki kak me paše pa tej polpismeni samonastavleni župani do tudi ednok račune položili,ne ven ka KPK dela pa kriminalisti

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.09.2013 ob 15:02 opti gost

      Ka ma opozicija tu modrovati , mogoče oni to plačajo? Ukiniti te mini tvorbe in kvoto zvišati na 10.000. Odvečne fikuse pa odate najbolšemu ponudniku.

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. bobo99
      05.09.2013 ob 16:05 bobo99

      XXX.... ti si te matematiko malo pogledni.... Občine se zmanjšujejo zaradi krize, recesije.... Po tvoje če se bo združevalo de tak isto.....kak je bilou samo malo načik do mela občine imena. Pod nujno se naj odvečne občine zaprejo.... Samo strošek so. Takoj za občinami pa obvezno združiti šole in vrtece.... Cerkev obdavčiti tak kak vse ostale..... Fiskalne kase za vse keri poslujejo s gotovino, tudi za cerkev..... Manjšini od 4 MIO € kere dajo dati 500.000€..... PA V SLOVENIJI NI VEČ KRIZE.... VIRANT SVAKA ČAST TI IMAŠ VSAJ JAJCA KA SI VUPAŠ..... PA JASNO KA SE OPOZICIJA BUNI ČE PA MAJO NAJVEČ OBČIN V SLOVENIJI V ROKAJ HORGOS

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      05.09.2013 ob 16:23 gost pepi gost

      Čista prav, ka se ukinjajo občine, če se same nemrejo zdržavati. Predvsem madžarske, ge je en mali Hodoš lejko občina samo zato, ka neščejo biti v slovenski občini, halo. Da pa prideš ta pa misliš, ka si sto let nazaj prišo. Samo peneze od države kasirajo, prav tak od šolstva. Če pa zoveš na šolo pa se ti oglasijo s tešik, pa kumaj kaj slovenski zmomlajo, ka jin prej ne trbej gučati. Preveč so dobili krila, naše praznike pa ne praznujejo, ge na sveti je še tou? Folga

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      05.09.2013 ob 18:24 papagaj gost

      20 let smo jih ustanavljali, zakaj jih nebi potem tudi 20 let ukinjali?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      05.09.2013 ob 18:49 vinko megla gost

      Tou neje vredi da se bojo občine ukinjale kajti če malih občin nebi blo ene še danes nebi mele elektrike kaj še kaj drugo.Tej kanžari v parlamenti do še pa meli večje trebuhe kajti več do mogli žrejti.Poglednite si samo bratoškovo bila je kak dom kihot zdaj je cela kobila ratala da je pri kopanji.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      05.09.2013 ob 20:04 česnek gost

      Vinko megla, prav maš, to zobčinami samo meglo mejšajo , ka do te pravili ka so zmanjšali zaposlene v javni upravi,rajši naj na ministrstvih zmanjšajo za polovico, pa de šče jih izda preveč. Občinski funkcionari se pa itak financirajo iz občinskega denarja, pa ga je te za druge stvari pač manj.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      05.09.2013 ob 20:21 Piko gost

      Ka de pa te Horvat delo zupan Tišine.......mogauce te malo shujsa...ka de travo kosil.........na njive..... :)

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      05.09.2013 ob 21:17 gost gost

      te de še manj zrihtane ceste al pa bilo kaj drugega ..bote vidle .. že res da je preveč občin ..samo še tisto kar ste dobile več nete dobile v občine..

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. stane
      05.09.2013 ob 21:48 stane

      lepo da se zmanjšajo občine samo neven kama de se ta rodbina pa pajdaši pakivali ka sakša ma samo rodbino pa pajdaše zaposlene

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. stane
      05.09.2013 ob 22:11 stane

      nekateri se že bojijo ker so dobro plačani za nedelo

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      05.09.2013 ob 22:41 panika gost

      panika, panika.....Gregec pa s takimi fintami.....da se preusmeri iz krize in trojke ki prihaja......haha.....pa Janšova nakazila, stara in stokrat preverjen.....panika jih daje, samo kdo jim še verjame.....konec se bliža. le ukinite male občine, s tem ukinete tudi šole, vrtce, ambulante itd......službe in denar pa v Ljubljano.....ne boš nas prepričal!

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      05.09.2013 ob 23:48 lepo gost

      itak je preveč občin samo Previrant se je malo narobe lotil tega. Itak je pa tip politično mrtev. nismo vidli podrobne analize tega privarčevanega denarja, kar ena izmišljena vsota., enih kvazi uradnikov na njegovem MNZ-ju. Ko pa vsi vemo, da v je v NLB letos poniknillo novih 500 miljonov vašega in našega denarja. Vsi občinski uradniki, ki bi jih morale prevzeti nove občine, bi tudi morali dobiti plačane višje potne stroške-spet novi strošek. Kriterij za ukinitev in združitev je edini lahko samo samozadostnost občine. Tista občina, ki lahko samo živi ostane, ostale se pridružijo. ne glede na število prebivalcev. Drugače pa koliko poznam Previranta je to pesek v oči, kajti v ozadju folk dobi nov nepremičninski davek na glavo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      06.09.2013 ob 7:13 lepec gost

      Lendavsko občin naj prek vzemejo Odranci in njihov župan.Mogoče bo potem več delovnih mest.Namreč kvazi vlagateljev v lendavslo industrijsko cono ni od nikoder, ker je gospodarska klima v občini slaba.Istočasno imajo Odranci tisoč novih delovnih mest.V Lendavi pa rajši kuhajo bograč in se otročje kitijo z nazivom neke kvazi prestolnice,, kera nikoga ne zanima od Lakoša dalje , trošijo miljonski ljudski denar za neki razgledni stolp, itd..Poleg tega hvalijo turizem v sosedščini, domačega v lastnem kraju pa pozabljajp in se ne razvija.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      06.09.2013 ob 12:08 nešče gost

      10 let prekesno

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      11.09.2013 ob 15:37 MT gost

      4 občine v Pomurji??? premalo!! Soboški lidge niti nevejo za pol vasij tan negi na severi Goričkoga, nej pa ka do se še slučajno brigali ka do se ovi lepo razvijali. Enin resno samo v nos ide ka župani služijo, ka pa se brigajo za razvoj teh vasi pa očitno neje pomembno. Je pa res ka bi se ene občine kere zajemajo samo svojo ves pa še mogoče kakšno resno lejko ukinile.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      10.01.2017 ob 20:46 test gost

      test

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.