https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

SD Štefan Kovač Turnišče – vrhunski dosežki na tekmovanjih in bogata zbirka pokalov

Turnišče, 18.9.2013  

Tokrat v rubriki POM-PLUS predstavljamo Strelsko društvo Štefan Kovač iz Turnišča, ki združuje več vrst generacij, od tekmovalcev pionirjev in mladincev do tekmovalcev veteranov. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1974 pod imenom Strelska družina Štefan Kovač Turnišče. Ustanovili so ga simpatizerji tega športa, da bi se lažje ukvarjali s strelstvom in v tem športu tudi tekmovali.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

V društvu strokovna in usposobljena ekipa trenerjev in inštruktorjev

Trenutno je v društvo čez trideset aktivnih tekmovalcev. Najmlajši tekmovalci društva so osnovnošolci, ki tekmujejo v kategoriji pionirjev. Srednješolci, študentje in drugi člani pa trenirajo in tekmujejo v kategorijah kadetov, mladincev, članov in tudi veteranov, odvisno od starosti. V društvu dajejo velik poudarek strokovnemu delu, za kar skrbi strokovno usposobljena in izkušena ekipa inštruktorjev in trenerjev strelstva, ki se vsakoletno dodatno izobražuje in pridobiva ustrezne licence v okviru Olimpijskega komiteja Slovenije.

Povedali so nam, da na treningih in tekmovanjih člani društva preživijo neštete ure skupaj in do omembe vrednih konfliktov ne prihaja. »Vsi se namreč zavedamo, da je kljub temu, da je strelstvo individualen šport, še kako pomembno dobro vzdušje na treningih in tekmovanjih za uspešno doseganje zastavljenih tekmovalnih ciljev. Radi si med sabo izmenjamo mnenja, saj vemo, da bomo le tako še naprej ostali eno najuspešnejših strelskih društev v Sloveniji.« Sicer pa se člani med sabo družijo tudi v prostem času, saj jih povezuje prijateljstvo in ljubezen do strelskega športa.

Udeležba na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih  

Tako kot vsako društvo ima tudi SD Štefan Kovač Turnišče organizirane organe društva, ki skrbijo za nemoteno delovanje. Za posamezne ekipe skrbijo trenerji, ki tudi določajo sestavo ekipe na posameznem tekmovanju in vodijo treninge tekmovalcev. Pomembnejše odločitve v društvu upravni odbor, trenerji in tekmovalci vselej sprejemajo skupaj. »Najobsežnejša je seveda naša tekmovalna dejavnost, saj tekmujemo v 1.A državni ligi s pištolo in puško, mlajše kategorije pa v državni mladinski ligi, Pokalu prijateljstva in regijski pionirski ligi. Hkrati se udeležujemo številnih mednarodnih tekmovanj v Sloveniji in tujini, naši najboljši tekmovalci pa tekmujejo v državnih reprezentancah. Predvsem v zadnjih 15 letih je večje število naših članov bilo uvrščenih v mladinske državne reprezentance, Robi Markoja kot naš najuspešnejši član pa je že dlje časa v samem evropskem in svetovnem vrhu strelskega športa.«

V društvu pa skrbijo tudi za popularizacijo strelskega športa v domači občini, saj že nekaj let ob občinskem prazniku pripravljajo prireditev Občan strelja, kjer se v streljanju s standardno zračno puško z naslonom pomerijo občani občine Turnišče, ki niso aktivni tekmovalci.

Poleg fizične pripravljenosti pri strelstvu pomembna tudi psihološka

V mesecu septembru se za društvo pričenjajo priprave na sezono z zračno puško, ki se pričenja oktobra. Letos tako tekmovalce čakajo trije turnirji državne lige ter številna mednarodna tekmovanja v Sloveniji in v tujini. »Za doseganje vrhunskih rezultatov so potrebni vsakodnevni treningi in naši najboljši tekmovalci le redko kateri dan ne sodijo na strelski liniji. Glede na to, da imajo predvsem v mlajših kategorijah naši tekmovalci šolske in študijske obveznosti, se temu prilagajamo tudi pri organizaciji treningov. Najmlajši tekmovalci tako trenirajo 2-krat tedensko, ob vikendih pa se udeležujejo tekmovanj.« 

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je strelstvo statičen šport, je izjemnega pomena splošna fizična kondicija, saj so obremenitve med streljanjem predvsem na hrbtenico in ramenski obroč precejšnje. Za fizično pripravljenost tekmovalci skrbijo individualno. Poleg tehnike streljanja je izjemnega pomena psihološka priprava, kjer tekmovalci v sodelovanju s trenerji uporabljajo metode avtogenega treninga, vaje za sproščanje, dihalne vaje in vizualizacijo. »Občasno poskušamo našim tekmovalcem ponuditi tudi delo s športnim psihologom.«

Vrhunski dosežki in izjemna zbirka pokalov

Po njihovih besedah pomeni član SD Štefan Kovač Turnišče biti del enega najuspešnejših strelskih kolektivov v Sloveniji in navsezadnje tem delu Evrope, o čemer pričajo tako tekmovalni kot organizacijski dosežki. Navsezadnje pa tudi dejstvo, da imajo enega najsodobnejših strelišč v tem delu Evrope, ki omogoča vrhunske pogoje za delo. Odgovor, kaj je strelcem všeč pri strelstvu je lahko zelo raznolik. »Verjetno pa nam večini strelcev ta šport predstavlja velik izziv obvladovanja samega sebe, kar se tiče tehnike, koncentracije in navsezadnje psihološke priprave.« Posebnega vzdevka nimajo. V strelstvu pa je občasno v uporabi strelski pozdrav MUŠ, ki pomeni natančen zadetek. Vrhunskih dosežkov je v zgodovini društva ogromno, o čemer priča izjemna zbirka pokalov, za katere na strelišču vse težje najdejo primeren prostor. Če pa izpostavijo letošnje rezultate, je eden največjih uspehov naslov državnih prvakov pri članih z zračno puško, ki so ga dosegli na državnem prvenstvu. V 1. A državni ligi pa so osvojili tretje mesto. Pri mladincih je Tadej Žalik postal državni prvak z zračno puško. Robi Markoja in Tadej Žalik sta se udeležila tudi Evropskega prvenstva z malokalibrskim in velikokalibrskim orožjem v Osijeku, kjer je Robi Markoja v disciplini 3x20 z velikokalibrsko puško osvojil 6. mesto.

Več fotografij v spodnji galeriji…

Foto: SD Štefan Kovač Turnišče

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.