https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na »gümli« Kovačeve domačije v Nedelici »lüpali kukorco«

Nedelica, 06.10.2013 ob 12:30  

V Nedelici je potekala prireditev »Življenje na koruzi«.

Namen prireditve je ozaveščanje o starih običajih in ohranjanje le teh v zavesti ljudi. V preteklosti so se ljudje večkrat dobivali z namenom, da so skupaj opravljali različna kmečka opravila in si s tem krajšali čas v dolgih jesenskih in zimskih večerih. Hkrati s tem pa so ohranjali in negovali medsebojne stike.

Dandanes vse več opravil opravljalo stroji in tudi področje kmetijstva pri tem ni nobena izjema. Z namenom, da ne bi pozabili na stare dobre običaje in čase, so v Nedelici na Kovačevi domačiji na »gümli« pripravili »lüpanje kukorce« po »indašnje«.

Prireditev je potekala v organizaciji domačinov Vesne in Štefana Kovač lastnikov domačije, članov Društva ljubiteljev starih domačij Panis, Kulturnega društva Rdeči zvonček iz Nedelice, Zavoda Koušta Turnišče in ob podpori Občine Turnišče. Člani Kulturnega društva Rdeči zvonček so poskrbeli za koruzo, jo potrgali in pripeljali na prireditveni prostor.

Prisotne je nagovoril Slavko Režonja župan Občine Turnišče. V programu sta s harmoniko sodelovali učenki  OŠ Turnišče. Skeč so pripravili člani Kulturnega društva Rdeči zvonček iz Nedelice. S folklornimi plesi pa so se predstavili člani Kulturnega društva Štefan Raj ob spremljavi Avgusta Černija na harmoniki.

»Lüpanju kukorce« so se pridružili tako starejši, kakor tudi najmlajši udeleženci. »Lüpanje« je potekalo ob pesmi ljudskih pevcev iz celotne občine.

Članice Društva kmetic so ob tej priložnosti pripravile številne domače dobrote s poudarkom na dobrotah, katerih je vsaj ena izmed sestavin tudi koruza. Ob tej priložnosti pa so skuhale  tudi slastne domače koruzne žgance. Člani Vinogradniško sadjarskega društva so poskrbeli, da udeleženci nisi ostali žejni. Prireditev so obiskali še Varaški šujstri člani Kolesarskega kluba s starodobnimi kolesi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.10.2013 ob 13:52 krofaš gost

      Pa ka se delajo polovica od teh jih nema pojma kak je negdaj bilou .Ne vem ka se stejplejo pa nekaj oponašajo ?Samo pa žrli pa lokali tak ka so njin blekovje gor pokali marš

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.10.2013 ob 15:46 krofaš gost

      Jaj,jaj ka še nedo kazali ?Polovica od teh pojma nemajo kak se je negda živelo pa delalo .Končno pa tou je pa bijla prijlika ka so si eni bleke napunili pa napili .

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.