https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vasja Golar: »Zaposlovali bomo, mogoče še letos kaj malega!«

Murska Sobota, 15.10.2013 ob 0:00  

V POM-KLEPETU v živo smo v sklopu projekta »Zaposli me, sosed!« gostili Vasjo Golarja, uspešnega mladega Pomurca, ki je zaradi težav s pridobitvijo koncesije za uporabo vode in zapletenih dolgotrajnih postopkov v Sloveniji,  odprl svojo pivovarno Bevog v Bad Radkersburgu v sosednji Avstriji.

Vasji ste lahko zastavljali vprašanja s področja podjetništva v Avstriji, recimo: katera dovoljenja in soglasja je potrebno pridobiti, če želimo odpreti svoje podjetje v Avstriji, kakšni so postopki za pridobitev dovoljenj in kako dolgo trajajo, kako je s stroški tamkajšnjega delodajalca ter seveda vprašanja v zvezi z njegovo pivovarno ter pivom.

»Če iščete prostor oziroma zemljišče za svoje podjetje v obrtni coni (gewerbepark), potem je občina pravi naslov..drugače pa nepremičninske agencije..podobno kot pri nas..tukaj ni posebaj zaposlenih javnih uslužbencev, ki iščejo in rešujejo probleme iskanja raznih stvari..je pa res, da se zaposleni v javni upravi (recimo temu nasplošno tako), zavedajo, da se denar za njihove plače nabira iz davkov podjetij, tako da jim je jasno, da je potrebno prej pomagati, ne pa oteževati nekoga, ki ima dobro poslovno idejo ali nekoga, ki bi rad vložil denar«, nam je povedal Vasja. Cena za nakup zemljišča v poslovni coni v Bad Radkersburgu se je ob ustanovitvi Bevog pivovarne gibala okoli 25 eur/m2. V to ceno je že bila prišteta komunalna ureditev parcele.

Naše bralce je med drugim zanimalo tudi, če so stroški delodajalca (delovna sila ter vsi ostali stroški) višji oziroma nižji kot v Sloveniji ter ali imajo v Avstriji tudi kakšne subvencije za mlade podjetnike, ki prihajajo iz drugih držav. Vasja je odgovoril, da so stroški delodajalca vsekakor višji, saj delavcem pripada 14 plač, direkten davek na plačo je sicer nižji, vendar je seštevek vseh stroškov za delodajalca v Avstriji vseeno višji v primerjavi s Slovenijo. Kar se tiče subvencij, jih imajo tudi v Avstriji. »Izplača se del investicije, to pa komaj po končanem projektu oz. po popolnem zagonu proizvodnje..subvencioniranje pa zajema le recimo subvencioniranje opreme..tako, da ni prav med in mleko kar se tiče subvencij,« nam je povedal Vasja.

 

CELOTEN KLEPET SI LAHKO OGLEDATE - TUKAJ!

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.