https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Po novem letu višji prispevki za tiste, ki delajo po avtorskih pogodbah

21.10.2013 ob 12:00  

Po novem letu bodo dohodki tistih, ki delajo po avtorski ali podjemni pogodbi, bolj obremenjeni s prispevkom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Bodite previdni, saj imajo številne avtorske pogodbe elemente pogodbe o zaposlitvi. Tudi študentskemu delu naj bi se obetala obremenitev s prispevki.


Dohodki, izplačani na podlagi avtorskih in podjemnih pogodb se letos ob izplačilu obdavčijo s petindvajsetodstotno akontacijo dohodnine, ob upoštevanju zmanjšanja za desetodstotne normirane stroške. Izplačevalec dohodkov po teh pogodbah mora obračunati tudi pavšalni prispevek za zdravstveno zavarovanje v višini 4,55 evra ter v primeru podjemnih pogodb tudi petindvajsetodstotni posebni davek na določene prejemke. Prav tako mora obračunati prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje po stopnji 8,85 odstotka, piše spletni portal 24ur.com.

Dohodek bo obremenjen še za 15,5 odstotkov

Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so se letos že dvignili s šestih odstotkov na 8,85 odstotka. V letu 2014 pa bo prejemnik dohodkov na podlagi avtorske in podjemne pogodbe vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Za te prejemnike bo dohodek od leta 2014 dalje obremenjen tudi s prispevkom delojemalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini 15,5 odstotka od dohodka.

Foto: zurnal24.si

Številne avtorske pogodbe imajo elemente pogodbe o zaposlitvi

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ugotavljajo, da imajo številne avtorske pogodbe elemente pogodbe o zaposlitvi. Če tisti, ki delajo po avtorski pogodbi, ugotovijo, da so izkoriščani, naj sprožijo postopek za pridobitev pogodbe o zaposlitvi. Večina tistih, ki delajo preko avtorske pogodbe, bi z veseljem pridobila status samostojnega podjetnika, vendar se jim ne splača odpreti s.p., ker bi jim po plačilu prispevkov ostalo malo prihodkov.

Na družbenem omrežju Facebook so začeli s kampanjo Novodobno suženjstvo, s katero bodo vsak teden osvetlili eno od težav mladih na trgu dela - od zaposlovanja do avtorskih in podjemnih pogodb ter študentskega in agencijskega dela. Novembra pripravljajo konferenco, na kateri bodo obravnavali te oblike dela in predstavili konkretne primere.

Obremenitev s prispevki tudi študentom

Obremenitev s prispevki se obeta tudi študentskemu delu. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki bo urejal študentsko delo, še usklajuje predlog zakona, ki bo sprejet do konca marca 2014. Dijakom in študentom bodo skušali zagotoviti minimalno socialno in ekonomsko varnost ob hkratnem priznavanju uradnih delovnih izkušenj.

Vir: 24ur.com

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2013 ob 12:45 RobinHood gost

      Naj le država viša davke. Ampak ljudem bo počasi dovolj tega. Podjetja in eSPeje bodo registrirali v tujini, si uredili naslov bivališča, ter se uradno preselili v tujino, ter tja prenesli ves svoj denar. Potem se pa naj država obriše pod nosom. Vsa zelo uspešna in rastoča gospodarstva so zniževala davke in prispevke ter tako spodbujala podjetništvo in motivirala ljudi, da so vlagali in poslovali v tistem okolju. Pri nas pa trenutna oblast dobesedno odganja ljudi in kapital, ter zavira rast gospodarstva. Kdo bo še kaj ustvarjal, če ti na vsakem koraku grozijo z višjimi davki in prispevki? Vse skupaj se potem še prelije v inflacijo, To zgodbo pa že poznamo. Naslednje leto bo hud padec BDP-ja. V Avstriji banke pospešeno iščejo uslužbence, ki govorijo Slovensko. Le zakaj? Pri nas še za otroke ne moreš več varčevati, da ti ne bi država gledala v prihranke in jih obdavčevala.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.