https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V naslednjih letih tuji jeziki obvezni že za učence prve triade osnovne šole

12.11.2013 ob 9:00  

Večjezičnost se izkazuje za vse pomembnejšo na ravni doseganja večje stopnje mednarodnega sodelovanja, oblikovanja osebnosti in ne nazadnje večje zaposljivosti. V nekaj letih bo pouk angleščine oziroma nemščine postal obvezen za vse učence slovenskih šol že v drugem razredu.


Že naslednje leto bo angleščina oz. nemščina uvedena v 2. razred 15 odstotkov slovenskih šol, postopoma pa bo v šolskem letu 2016/2017 prvi tuji jezik postal obvezen za vse učence 2. razreda. Informacije o postopnem uvajanju tujega jezika v prvo triado so nam posredovali na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Angleščina oz. nemščina v 2. razredu obvezni v vseh šolah že čez nekaj let

Novela zakona o osnovni šoli predvideva postopno uvajanje prvega tujega jezika v 2. razred osnovnih šol tako, da se ta v šolskem letu 2014/2015 uvede za učence 2. razreda na največ 15 odstotkih šol od skupnega števila osnovnih šol, v šolskem letu 2015/2016 pa še največ 30 odstotkov šol od skupnega števila osnovnih šol. V šolskem letu 2016/2017 pa se bo začel izvajati prvi tuji jezik kot obvezen predmet za vse učence, ki so vpisani v 2. razred, so povedali na ministrstvu. Prvi tuji jezik (prav tako angleščina ali nemščina) naj bi se kot neobvezni izbirni predmet v šolskem letu 2015/2016 izvajal že v 1. razredu.

foto: sxc.hu

Za učitelje tujega jezika v prvi triadi obvezno izpopolnjevanje iz zgodnjega učenja   

Za poučevanje angleščine oz. nemščine v prvi triadi bodo za učitelje tujih jezikov ter ali za učitelje razrednega pouka potrebna dodatna strokovna znanja. Učitelj tujega jezika v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju  je torej lahko, kdor je končal univerzitetni študijski program razrednega pouka ali magistrski študijski program druge stopnje poučevanje (smer poučevanje na razredni stopnji) ali razredni pouk in je opravil študijski program za izpopolnjevanje iz angleščine/nemščine oziroma kdor je končal univerzitetni študijski program angleščine/nemščine ali magistrski študijski program druge stopnje poučevanje angleščine ali anglistika oziroma nemščina, nemcistika, germanistika ali nemščina kot tuj jezik in je opravil študijski program za izpopolnjevanje iz zgodnjega učenja. Enako bo veljalo za učitelje razrednega pouka, ki se bodo želeli usposobiti za poučevanje tujega jezika.

Učiteljev za zgodnje poučevanje tujega jezika bo dovolj

Na MIZŠ so preverili, koliko je razpoložljivega kadra za poučevanje tujega jezika v nižjih razredih osnovne šole: »Ugotovili smo, da je za prvo in drugo leto postopnega uvajanja tujega jezika v drugi razred dovolj usposobljenih kadrov. Nato pa bi ga pričelo primanjkovati. Ocenjujemo, da se bo do šolskega leta 2016/17 dodatno usposobilo potrebno število učiteljev.«

foto: sxc.hu

Vseživljenjsko učenje jezikov pravica in potreba vsakega posameznika

Pri načrtovanju sprememb poučevanja tujega  jezika MIZŠ upošteva strokovna izhodišča, opredeljena v Beli knjigi 2011. Na ministrstvu tako pojasnjujejo: »Ena izmed prednostnih usmeritev jezikovnega izobraževanja tako v Sloveniji kot v širšem evropskem merilu je spodbujanje funkcionalne večjezičnosti na nivoju posameznika s ciljem doseči boljše medsebojno razumevanje in sodelovanje, večjo zaposljivost posameznika, njegovo mobilnost, prilagodljivost in še bi lahko naštevali. Glede na dinamično spreminjanje večjezične jezikovne kompetence skozi različna življenjska obdobja,  naj bi bilo vseživljenjsko učenje jezikov pravica in potreba vsakega posameznika.« 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.