https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Po gozdni učni poti do Tromeje na Goričkem poučno, sproščeno in zabavno

Trdkova, 22.11.2013 ob 10:00  

Občina Kuzma leži na skrajnem severovzhodnem gričevnatem delu Slovenije in meji na Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko. Na stičišču teh državnih mej pa na vrhu manjše vzpetine, v sklopu naravoslovne-učne poti, stoji trostranični piramidni mejnik iz leta 1924, Tromejnik.


»Ta spomenik skupaj z okolico varujemo v njegovi avtentični pričevalnosti,« so povedali na občini Kuzma.Na stranici obrnjeni proti Avstriji je upodobljen avstrijski grb z letnico St. germanske konference 10.IX.1919, na madžarski strani  grb z letnico Trianonske pogodbe 4.VI.1920, na slovenski pa slovenski grb z letnicama obeh. Tromejnik je 31. maja 1924 na sedanje mesto postavila mednarodna razmejitvena komisija. S Trianonsko mirovno pogodbo 4. junija 1920 je bilo Prekmurje vključeno v jugoslovansko državo. Slovenski grb je bil nameščen leta 1993. »Zaradi preteklih dogodkov v evropski in slovenski zgodovini, ki so določili meje današnjega matičnega ozemlja, predstavlja obeležje pomemben del naše zgodovine.«

Gozdna učna pot primerna za izobraževanje, sprehod ali sprostitev

Stičišče meja treh držav je nekaj posebnega. Tromejnik na Goričkem, ki je stičišče Avstrije, Madžarske in Slovenije je prostor, ki ga obdajajo borovo-bukovi gozdovi, dostop s slovenske strani pa je mogoč po gozdni cesti, ki je hkrati tudi sestavni del Gozdne učne poti Tromejnik.

»Gozdna učna pot Tromejnik je ena redkih, ki z množico objektov ob poti vzpodbudi pohodnika k doživljanju narave z vsemi čutili, torej poslušanjem, vohanjem, tipanjem in še kaj.« Primerna je za izobraževanje mladih, za prijeten družinski sprehod ali za sprostitev. Pot spremlja in usmerja ježek, ki se na eni od točk pojavi tudi kot sestavni člen prehranjevalne verige. Pot je krožna, dolžina je 2600 metrov in dve uri počasne hoje. Vsakega posameznika bo na poti spremljal ježek, skupine za strokovno vodenje pa se lahko najavijo na Občine Kuzma, Zavodu za gozdove ali Turističnem društvu Tromejnik Trdkova.

Za ljubitelje kolesarjenja pa je na voljo tudi dvanajst kilometrov dolga kolesarska pot imenovana Turistična pot Tromej.

Animiranje obiskovalcev za izletniški in sonaravni turizem

Turizem v občini predstavlja eno od najpomembnejših gospodarskih dejavnosti. »Z zanimivostmi z našega območja želimo vse obiskovalce čim bolj animirati za izletniški in sonaravni turizem.« V  celotni turistični ponudbi občine Kuzma predstavlja  posebno mesto prej omenjena Gozdna učna pot Tromejnik. Urejena cestna infrastruktura do tromeje treh držav, zanimiva predstavitev in poučnost posameznih infrastrukturnih turističnih objektov ob gozdni poti,  urejena parkirišča, veliko prostora za igro otrok, čist zrak in neokrnjena narava ter dobra gostinska ponudba, nudijo obiskovalcu zadostne možnosti za dober oddih in sprostitev, so nam povedali na občini Kuzma.

Ribnik, lovske preže, zvočne ptičje table in ostale poučne table in panoji

Po dolini Tromeje na Gozdni učni poti se lahko sprostimo ob pogledu na urejen ribnik z okolico, lovske preže, zvočne table ptičje vrste na Goričkem, šestnajst tabel drevesnih vrst v petih jezikih, poučno vrtljivo ploščo za spoznavanje živali, tablo dišeče orgle s štirimi vrstami eteričnih olj, pano  o obnovi gozda, tablo sestavljanka prehranjevalne verige, pano koža našega planeta - predstavitev gozdnih tal in njenih horizontov, informativna tabla o lesovih dreves iz dežele ob reki Muri, pano o prikazu višinske in debelinske rasti dreves. »Na sami Tromeji ob stičišču treh držav pa se lahko spočijete ob brunarici, na sedežnih garniturah, otroci pa se pozabavajo na različnih igralih za otroke.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.11.2013 ob 17:57 marta gost

      Pot je res lepa in ni naporna samo morašpaziti,če slučajno lovci nimajo lova na živali in te kateri ne začne kar grdo napadati kaj hodiš in njim odganjaš uboge živalce katere potem oni težje odstrelijo.meni in moji družini se je to nekaj let nazaj dogodilo.mož se kar zbal lovca s puško.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.