https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Tamburaška skupina KD »Peter Dajnko« Črešnjevci: Tamburice so se prenašale iz roda v rod

19.11.2013  

Tamburaška skupina Kulturnega društva »Peter Dajnko« iz Črešnjevcev beleži bogato tradicijo igranja ljudske glasbe. S svojim delovanjem se trudijo ohranjati ljudsko izročilo svojih prednikov, hkrati pa se želijo z izvajanjem novejše glasbe približati širšemu krogu poslušalcev.


 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Zgodovina tamburašev v Črešnjevcih se je začela daljnega leta 1910

Tamburaško skupino sta ustanovili sestri Marija in Terezija Zemljič. V prvi skupini naj bi delovalo 13 članov.  To so potrdili še živeči potomci in fotografije, ki so se ohranile, saj so edino dokazilo, da se pred mnogimi leti v Črešnjevcih začelo nekaj lepega. Tamburaška skupina je svoje delovanje prekinila le za čas 1. in 2. svetovne vojne. Da pa se je ohranila vse do današnjih dni pa gre zahvala predvsem neumornim vodjem ter družinskemu veselju do glasbe (tamburica gre v iz roda v rod, saj če je bil tamburaš dedek, je potem bil oče, sin, hčerka, sosed ter njihovi otroci in prijatelji).

V okviru Kulturnega društva Peter Dajnko zadnja 3 leta deluje tudi otroška folklorna skupina.

Pod vodstvom Simone Roškar in Slavice Banfi se otroci učijo tradicionalnih prekmurskih, štajerskih in drugih slovenskih ljudskih plesov. Otroška folklorna skupina, je še zelo mlada saj je bila ustanovljena leta 2010 in je imela 11 članov. V folklorno skupino so vključeni otroci različnih starosti; od 4 do 11 let. Danes je v folklorno skupino vključenih že več kot 20 otrok različnih starosti. Otroci spoznavajo in se učijo tradicionalnih prekmurskih, štajerskih in tudi drugih slovenskih ljudskih plesov in rajalnih plesnih iger primernih njihovi starostni stopnji.

Najpogosteje preigravajo ljudske pesmi in se z njimi predstavljajo po vsej Sloveniji

Vsako leto tako sodelujejo na Srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, rezultat njihovega truda pa so že tri uvrstitve na državno raven omenjenega srečanja, in sicer leta 2008 v Tolminu, leta 2009 v Laškem ter leta 2011 v Šentjerneju. Pohvalijo se lahko, da so tudi letos uvrščeni na državno srečanje, ki bo tokrat 24 .11. 2013 v Zrečah. Leta 2011 so bili tamburaši del projekta Sozvočja Slovenije. K sodelovanju jih je povabila Jasna Vidakovič, strokovna sodelavka Javnega sklada za kulturne dejavnosti, za področje ljudske glasbe. Namen projekta je bil ujeti utrip današnjega življenja ljudske pesmi in viže po Sloveniji. Rezultat projekta pa je bil izid zgoščenke, ki so jo skupaj s preostalimi sodelujočimi predstavili v Ljubljani.

V skupini je trenutno 13 članov, ki igrajo pod vodstvom Danila Banfija.

V tamburaški skupini igrajo na tamburice Farkaševega sistema, sestavlja pa jo 13 članov:

Janko Fekonja,            Berde

Blaž Bratkovič,             Berde, 1.Brač

Roman Bratkovič,         Bogarija

Jože Čeh,                    Bogarija

Marijan Slavič,              3.Brač, 2.Brač

Miha Slavič,                 2.Brač

Tina Slavič,                 2.Brač

Slavica Banfi,              1.Brač

Majda Just,                 1.Brač

Eva Banfi,                   1.Brač

Nada Bratkovič,           1.Bisernica

Dorica Just,                 1.Bisernica

Danilo Banfi,                2.Bisernica

Glavni namen tamburaške skupine je ohranjati dragocene ljudske pesmi in besede za prihodnje rodove

"Da lahko uživamo v sedanjosti in se veselimo prihodnosti, namreč potrebujemo svojo preteklost. Pri tem ni lepšega, kot se nostalgično spominjati tistih lepih trenutkov,ki smo jih preživljali s svojimi starši ob prepevanju in poslušanju slovenske glasbe. Muziciranje na tamburice v Črešnjevcih tako po vseh teh letih ostaja še naprej trden dokaz, da z voljo in odrekanjem dosežeš veliko. Tamburaši pravijo, da delajo s srcem, kraju in občini pa v ponos.

Za svoje delo so prejeli številna priznanja in zahvale

Posebej velja izpostaviti Zlati grb občine Gornja Radgona, ki ga občina podeljuje za večletne uspehe in dosežke. Priznanje so prejeli leta 2010, ko so praznovali 100. obletnico delovanja skupine.

Junija letos so izdali zgoščenko TAMBURAŠKE MELODIJE, na katero so zelo ponosni.

Tamburaši si bodo tudi v prihodnje prizadevali za oživljanje in razvoj predvsem ljudske glasbe. Glede na to, da skupino uspešno pomlajujejo, se za uspeh ni potrebno bati.

Več kot 40 let je vodil tamburaše legenda med tamburaši Alojz Wolf, dobitnik nagrade dr. Antona Trstenjaka občine Gornja Radgona 2008.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.