https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Nives Zver – študentka v tujini z željo nekoč imeti svojo kitarsko glasbeno šolo

Beltinci, 21.11.2013  

Nives Zver iz Beltinec se je s kitaro prvič srečala pri desetih letih. Najraje izvaja klasično glasbo, ukvarja se tudi z jazz glasbo, trenutno pa ustvarja priredbo za klavir in kitaro. Vpisana je na magistrski študij v Gradcu, poučuje pa tudi na glasbeni šoli v Beltincih.


 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdaj in kako si se začela ukvarjati z glasbo?

Z glasbo, torej igranjem kitare, sem se začela ukvarjati pri desetih letih, ko sem se vpisala v Glasbeno šolo Murska Sobota. Najprej sem hotela igrati klavir, potem pa sem se odločila za kitaro.

Kdo te je navdušil za glasbo in kdo te na glasbeni poti najbolj podpira?

Za glasbo sem se navdušila sama, enostavno hotela sem igrati inštrument. Na moji glasbeni poti me zelo podpirata moja starša, ki sta mi že od začetka stala ob strani.

Seveda je tukaj tudi moj profesor iz Glasbene šole Murska Sobota, Damjan Stanišić, ki mi je zelo pomagal na poti do mojega uspeha, da sem se lahko vpisala na Univerzo v Gradcu. Prav tako imam v Gradcu podporo s strani mojega profesorja za kitaro Martina Mysliveceka, pri katerem sem sedaj vpisana na magisterij.

Kakšna je bila tvoja prva kitara in na kakšno kitaro igraš danes najpogosteje? Igraš poleg kitare še kakšen inštrument?

Moja prva kitara je bila seveda klasična kitara, za katero se spomnim, da je bila zelo majhna in praktična. Sedaj pa že približno sedem let igram na klasično kitaro od Zorana Kuvaća iz Bosne in Hercegovine, ki je narejena ročno. Prav tako imam doma elektro-akustično kitaro, ki jo uporabljam za kakšne spremljave ali pa za prosti čas. Za diplomski koncert sem igrala tudi na romantično kitaro, ki sem so jo izposodila iz knjižnice. Ta kitara je precej manjša od klasične in ima drugačen in zelo lep zvok. Namenjena je pa igranju predvsem skladbam iz baroka, romantike in klasike. V Gradcu sem igrala še v duetu s flavto, duet s klarinetom in duetu s kitaro. Poleg kitare sem se v Gradcu začela učiti tudi igranja na klavir in se z njim ukvarjam tudi sedaj. Moja sestra Sara prav tako igra klavir in sedaj vadiva skupaj tudi štiriročno.

Katero zvrst najraje in najpogosteje izvajaš?

Najraje igram in izvajam klasično glasbo, saj to smer tudi študiram, dostikrat tudi kakšne pop skladbe za spremljavo. Pred kratkim pa sem se v Gradcu začela ukvarjati tudi z jazz glasbo, saj mislim, da je kitara vsestranski inštrument in se lahko uporabi za različne zvrsti glasbe.

Kdo je tvoj najljubši izvajalec (tudi vzornik) ter najljubša pesem?

Poslušam različne zvrsti glasbe, odvisno kako se počutim. Včasih je to klasična glasba (Beethoven, Mozart, Bach, Chopin in drugi), stari rock, jazz ali pa tudi pop. Všeč mi je tudi hrvaška glasba kot je Gibonni, Oliver Dragojević, skupina Parni Valjak in Plavi Orkester. Od slovenskih skupin mi je zelo všeč nova skupina Manouche, rada imam glasbo od Stinga, seveda tudi latino glasbo in še bi se našlo kaj.

L. Legnani: Fantasie op.19 auf der Romantische Gitarre

Kdaj in kje si prvič nastopila javno? Si imela veliko treme, kako si se je znebila?

Mojega prvega nastopa se na žalost več ne spomnim, je pa bilo verjetno na javnem nastopu na Glasbeni šoli Murska Sobota.  Lansko šolsko leto sem imela skoraj vsak teden nastope in nekaj koncertov v Gradcu in Sloveniji, tako da sem res veliko nastopala in s tem tudi postopoma izgubljala tremo. Trema je skoraj vedno prisotna, vendar se ta z veliko nastopi, z vajo in sigurnostjo zmanjšuje, ter je potem le še pozitiven učinek treme.

Si že napisala kakšno avtorsko delo?

Avtorskega dela še nisem napisala, se pa trenutno ukvarjam z eno priredbo za mojo sestro na klavirju in za kitaro. S tem je kar nekaj dela, saj sta oba inštrumenta redko skupaj v zasedbi in zato moram dostikrat preverjati, če vse res dobro zveni. Ampak taka stvar mi daje velik navdih za naprej, igranje s sestro pa je še posebej lepo, ker obe uživava v tem in imava obe veliko idej.

Kateri je tvoj najboljši koncert doslej in zakaj?

Moj najboljši koncert sem imela letos junija v Beltincih, saj sem se pripravljala na moj diplomski koncert v Gradcu in sem bila že zelo uigrana, pa tudi občinstvo je bilo domače in sem zato še toliko bolj uživala med izvajanem programa. Zelo dobro se spomnim tudi mojega nastopa na prvem Mörskem festivalu v Murski Soboti, kjer sem igrala par skladb, ena od teh je bila Asturias od Isaaca Albeniza, ki je zelo poznana skladba za kitarsko literaturo in tudi kar zahtevna, in takrat sem jo odigrala res virtuozno.

Obiskuješ Univerzo za glasbo in upodabljajočo umetnost v Grazu. Kakšna je bila pot do tja in zakaj si se odločila za študij v tujini?

Pot do tja je bila seveda težka, saj sem obiskovala gimnazijo v Ljutomeru in zraven še glasbeno šolo v Murski soboti. Vsak dan sem vadbi kitare posvetila veliko časa, večinoma od 4 do 6 ur, za vikend pa še več, torej je bilo res veliko dela. Vendar sem ob tem uživala, saj sem si to od nekdaj želela delati in je zato bilo vse veliko lažje. Za vpis na univerzo sem seveda morala narediti sprejemne izpite. To je bilo naporno, saj je bil prvo izpit iz teorije in šele po opravljenem teoretičnem delu si lahko zaigral pred komisijo. Ko sem naredila sprejemne, kar nekaj časa nisem mogla verjeti, da mi je uspelo, sedaj pa so minila že kar štiri leta.

Za tujino sem se odločila predvsem zato, ker je v Gradcu odlična univerza z odličnimi profesorji in tudi samo okolje v Gradcu je glasbeno in kulturno zelo bogato z različnimi koncerti. Klasična glasba je veliko bolj cenjena v takem mestu, kot pa na podeželju. S tem se mi je odprlo veliko novih stvari, veliko priložnosti, veliko nastopov. Spoznala sem veliko odličnih kitaristov, kar je seveda pomembno za moje nadaljnje glasbeno razvijanje.

Kaj te poleg glasbe še osrečuje v življenju?

Poleg glasbe se zelo rada ukvarjam s športom: tekom, kolesarjenjem, rolanjem in plavanjem. Gibanje je zelo pomembno zaradi mojega vsakodnevnega igranje kitare, saj večino časa sedim. Rada se družim s svojimi prijatelji, s svojo mlajšo sestrico in starejšim bratom. Rada tudi ustvarjam v kuhinji za svoje domače ali pa za svoje prijatelje.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost na glasbenem področju?

To šolsko leto bom dokončala pedagoško smer, manjka mi še nekaj izpitov in potem zagovor diplome v juniju. Trenutno poučujem drugo leto v Glasbeni šoli v Beltincih, kjer imam šest učencev, in v učenju zelo uživam, saj lahko svoje znanje delim tudi z drugimi in jim pomagam. V prihodnosti si želim ustanoviti svojo kitarsko glasbeno šolo, kjer bi učenci imeli možnost učenja kitare za različne stile, kot so jazz, pop, rock ter seveda klasika. Tudi učenje bas kitare in električne kitare bi rada vključila v ta projekt. Vendar najprej hočem dokončati šolanje v Gradcu, potem pa bo še veliko časa za druge stvari.

Se nam obeta v prihodnosti kakšen kitarski koncert, kjer te bomo lahko videli nastopati v živo?

Trenutno pripravljam novi program na magisteriju in program s svojo sestro Saro. Naslednji koncert v Prekmurju bom imela verjetno po novem letu, spomladi, saj se hočeva s sestro zelo dobro pripraviti in presenetiti občinstvo.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2013 ob 16:43 gost xili gost

      Ka pa trbej hvaliti?

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.11.2013 ob 16:56 Učenec gost

      PREVEČ VAM JE POSLANO Z ROŽICAMI ; ZATO PA NE VESTE KAJ BI RADI ! ???

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.11.2013 ob 18:34 chico gost

      Obe dve sestri sem imel že priložnost slišati in sta zelo dobri. Samo tako naprej !

      10 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.11.2013 ob 22:54 dfsdfs gost

      hvaliti trbej ja.. sama faušarija nikaj drugo.. vas nemrejo hvaliti či ste cele dneve za računalnikon pa gnilite v sobi ka ste tak znan že korenje pustili na stolci..

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.11.2013 ob 12:25 gost čak gost

      No, no zadnji gost, ne pretiravaj. Nega nikše faušije, sakši dela tisto, za koj se je včil. Samo eni se pač ne izpostavlamo, pa ne mislimo, ka smo ne ven ka, če delamo svoj poklic. Što pa sedi za računalnikon cele dneve, verjetno ti, te te pa vse moti, ka što napiše, če je nej po tvojen okusi. Dobro, ka smo različni. Telko.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.11.2013 ob 14:04 bobi gost

      Gost čak zakaj se pa ne izpostaviš, da bi tudi tebe spoznali in tvoje delo. Aja, se bojiš faušljivih komentarjev.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.11.2013 ob 14:09 gost gost

      @gost čak verjetno nema nič za pokazati zato davle v nič druge kateri so pač veseli, če so dosegnoli tisto ka so ščeli in bi to radi delili z drugimi. ne ven ka vas moti če se nešče izpostavi in predstavi svoje delo.

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.11.2013 ob 19:22 gost bralec gost

      Razni bobiji, pa gosti nehajte! Takša nestrpnost ne vodi nikan. Pustite človeki, naj ma svoje mnenje, tak kak ga mata vidva, ki poznata osebo o keri se piše. V prvi vrsti dela vsak poklic, ki si ga je izbal in za plačo. Če bi vsi delili z dugimi to, ka so dosegli, te nebi bilou mesta na raznih forumih, ali bi pa samo o ten pisali. Drugič do mogoče pisali o kakšon kuhari, šlosari,sobarici, ki tudi dela svoj poklic, za katerega je plačana, če se bo seveda želela izpostaviti.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.11.2013 ob 10:01 kokoš gost

      špila odlično, edino izraz na obrazi bi lahko bil malo lepši

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.11.2013 ob 19:54 boba gost

      kdor poje ali igra zlo ne misli . vsak pa ima svojo svobodo in če dela nekaj z veseljem zakaj pa ne . čestitam

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.11.2013 ob 10:24 gost kitara gost

      Ni res, da kdor poje ali igra zlo ne misli. Poznamo dosti prekmurskih glasbenikov, ki ne mislijo vedno dobro, so .-vzvišeni in mislijo, da, če so medijsko izpostavljnei so nekaj več . Vtem je problem in to njihov.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.11.2013 ob 10:44 gost gost

      @gost bralec, če bi se vsi držali tvojega razmišljanja verjetno nikdar nebi slišali največjih trenutno popularnih in največjih glasbenih legend iz preteklosti, ker bi se pač vsi držali za sebe in bi glasbo ustvarjali in jo izvajali samo za lastno zadovoljstvo. kaj bi bilo, če se nihče nebi izpostavljal in delil svojega dela z drugimi? isto velja tudi za druga področja ne samo za glasbo. prav je da se izpostavljajo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      27.11.2013 ob 12:40 BAC ALOJZ gost

      KDOR POJE ZLO NE MISLI ; IN NAMEN MU JE VEDNO ISTI !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.