https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Poslanci NSi proti reorganiziranju pošt ter za več sredstev lokalnim in regionalnim medijem

22.11.2013 ob 14:00  

Poslanec NSi Jožef Horvat je na redni novembrski seji Državnega zbora postavil ustno poslansko vprašanje ministru mag. Stanku Stepišniku v zvezi z namero o ukinitvi oziroma prenosu poštnih dejavnosti in pristojnosti iz perifernih območij in krajev v večja središča. Mag. Stepišnik mu je zagotovil, da se pošte ne bodo ukinjale, da pa so možne reorganizacije v pogodbene ali premične pošte.

Jožef Horvat: Gre za centralizacijo in ukinjanje lokalne samouprave

Horvat je predvsem izrazil skrb, da v kolikor bi nekatere pomurske občine izgubile svoje pošte, morda ne bi več izpolnjevale pogojev za naziv občina. Prav tako bi v primeru selitve poštne poslovne enote iz Murske Sobote v Maribor Pomurje izgubilo možnost, da postane pokrajina Pomurje. "Dejansko gre le za centralizacijo in gre za posredno ukinjanje lokalne samouprave in morda tudi pokrajin", je dodal Jožef Horvat.

Mag. Stepišnik zagotavlja, da ukinjanja pošt ne bo, bo pa reorganizacija

Mag. Stepišnik mu je odgovoril, da nobena pošta v Sloveniji ne bo ukinjena, so pa možne reorganizacije v pogodbeno ali premično pošto. Vse to seveda z razlogom krčenja stroškov in zmanjševanja izgub. Čeprav je Pošta Slovenije v lanskem letu imela pet milijonov čistega dobička, so se odločili zmanjšati široko območje, katerega pokrivajo. Kot morebiten razlog za to je mag. Stepišnik navedel nelojalno konkurenco v gosto naseljenih območjih. Poslanec Horvat je nato predlagal razpravo na temo, "ki jo je nakazal minister Stepišnik, da se pogovorimo, ali je res zakonodaja problem in kako je treba zakonodajo spremeniti, da bi lahko univerzalno poštno storitev državljanom morda še izboljšali. Ne rečem, da je danes slaba, lahko pa, če mi to dovolite, da prognoziram, da bo definitivno slabša, če bodo reorganizacije šle v tej smeri, kot so dejansko nakazane", je s pobudo zaključil poslanec NSi Jožef Horvat.

Pomurski mediji se bodo lahko konkurirali za sredstva v proračunu

Poslanski skupini NSi je uspelo s svojim amandmajem na predlog proračuna RS za 2015 uspela vlado prepričati za povečanje sredstev za medije lokalnega, regionalnega in posebnega pomena. Tako bodo tudi pomurski mediji lahko konkurirali na ta sredstva. V prvotnem predlogu proračuna RS za 2015 vlada namreč ni predvidela finančnih sredstev za medije lokalnega, regionalnega in posebnega pomena.

4. a člen zakona o medijih določa, da se za razvoj programskih vsebin radijskih in televizijskih programov s statusom lokalnega, regionalnega in študentskega oziroma nepridobitnega radijskega ali televizijskega programa "nameni vsota, ki ustreza vrednosti 3 % zneska prispevka za programe RTV Slovenija, ki je bil zbran v preteklem letu ...", kar pomeni, da bo Vlada RS zagotovila 1 mio evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.