https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Spominska ura ob svetilniku miru v Gornji Radgoni za Rudolfa Maistra

23.11.2013 ob 7:00  

Že deveto leto zapored so ob Svetilniku miru, ki stoji ob cerkvi Sv. Petra v Gornji Radgoni in predstavlja obeležje v spomin padlim žrtvam in Maistrovim borcem iz I. svetovne vojne, učenci OŠ Gornja Radgona izvedli tradicionalno spominsko uro.


Ravnatelj Osnovne šole Gornja Radgona, Dušan Zagorc, je v svojem uvodnem govoru dejal, da je s ponosom član društva General Maister, saj se zaveda pomembnosti Maistrovih dejanj za kraje ob reki Muri.

V počastitev državnega praznika dneva Rudolfa Maistra sta devetošolca  Laura Müler  in Samo Vogrinec  predstavila pomen in vlogo generala Rudolfa Maistra.

Ustanovitelj in predsednik zgodovinskega društva Gornja Radgona, dr. Ivan Rihtarič, pa je spregovoril o dogodkih, ki so se v teh usodnih mesecih leta 1918 zgodili. Povedal je, da se moramo spomniti pomembnosti Maistrovih dejanj, po njegovem mnenju Maister ni bil le vojak z mečem in peresom, ampak se je zavedal, da mora vojak poleg orožja imeti še kaj drugega.

 

Dan Rudolfa Maistra, borca za severno slovensko mejo, od leta 2005 obeležujemo kot državni praznik, ki pa ni dela prost dan, v spomin na 23. november 1918, ko je Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.