https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Hidroelektrarne na reki Muri?

29.11.2013 ob 10:30  

Športno društvo Stara Nova vas je v sodelovanju z Zvezo društev Moja Mura organiziralo srečanje in predavanje na temo "Načrtovanje hidroelektrarn na reki  Muri?"


Uvod v predavanje je začel Željko Šalamun, ki je predstavil aktualno dogajanje ob reki Muri. Povedal je, da bodo ustanovili Unescov biosferni rezervat Mura–Drava–Donava in bo prvi rezervat na svetu, ki se bo razprostiral čez pet držav. Obsegal bo več kot 630.000 hektarov rečnega in obrečnega prostora na dolžini skoraj 700 kilometrov od Avstrije do Srbije. Tako bo slovenski del reke Mure postal naravovarstveno zelo pomembno območje, vredno zaščite, hkrati pa je razlog več za pomisleke o smiselnosti energijske izrabe reke z gradnjo vodnih elektrarn.

Stojan Habjanič je dejal, da je uradna doktrina v Evropi, svetu in tudi pri nas v obliki zakona najprej privarčevati kilovate, kilovatne ure, magavatne ure in nato pregledati, kaj nam primanjkuje za naš razvojni program in potem toliko pridelati. Polno elektrarn se gradi po okolici kot tudi celi Evropi. HE na reki Muri bi prinesle zelo malo elektrike v našo bilanco. Ta denar, ki bi bil vložen v HE na reki Muri, bi mnogo bolje izkoristili, če bi vložili v varčevanje z energijo. Poudaril je, da je namesto v gradnjo zmogljivosti za proizvodnjo električne energije (HE na Muri) bolje vložiti denar v stimulacijo za zamenjavo gospodinjskih aparatov z najvarčnejšimi aparati.  Z zamenjavo vseh aparatov z najbolj varčnimi bi prihranili toliko energije, kot bi je proizvedli v desetih do 12 HE na Muri.

Simon Balažic je predstavil ekološko sanacijo reke Mure. Meni, da je Mura med najbolj ohranjenimi rekami v Pomurju, in da bi gradnja hidroelektrarn na reki Muri močno vplivala na kakovost Mure in na poplavne gozdove na tem območju. Reka in njena okolica, vključno z rastlinskim in živalskim svetom, predstavljajo enega najbogatejših življenjskih prostorov v Evropi. Meni tudi, da je zelo dragoceno, da ima Mura poplavni gozd, torej območje v katerega se voda lahko razlije in meni, da se Mura da ekološko sanirati brez hidroelektrarn, ki bi stanje lahko samo poslabšale.

Na koncu je Tine Mlinarič predstavil, kako izrabiti energijo reke Mure. Meni, da so odlična lokalna energijska zgodba mlini, ki so bili na Muri tudi v preteklosti, le da bi bilo potrebno izdelati študije za boljši izkoristek energije. To bi bila izvirna ekonomska dejavnost in na tem bi lahko slonelo tudi kmetijstvo in turizem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2013 ob 11:33 ges gost

      če ne vsaj hidroelektrarno, ki bo vsaj malo dvignila gladino vode, kar bo posledično napajalo večji del pomurja, pa vsaj uredite, da ne bo suš čez poletje z preusmeritvijo vode v zgornje toke do ledave naprej... kakšne žarnice pa neka :D haha

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2013 ob 11:37 paja gost

      če ti strokovnjaki govorijo o prihranku energije je elektrika najmanjši problem...ogrevanje,hlajenje stavb in transport so mnogo večja področja, pri katerih se da občutno zmanjšati porabi in proizvodnjo CO2. ...sploh v pomurju, saj je izredno slabo organiziran javni prevoz...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.11.2013 ob 11:58 čika-pajo gost

      Največji energetski potencijal je sigurno v varčnemu ravnanju z porabniki, oziroma zamenjavo ali izbiro varčnega varčnejšega porabnika. Samo kaj če obubožani narod nima več za sproti kaj šele za naprej.Nauk zgodbe siromak vedno ostane siromak.Drugi del zgodbe je pa povečevanje rabe el.enegije približno 3 procente na leto, pa ne pri nas ampak po svetu.Pri nas ne zaradi tega ker je industija nehala delovati. in posledica je seveda višek energije.Dejansko stanje je pa tako datudi male sončne elektrarne , vetrne biolinarne itd kar nekaj prispevajo k energetski bilanci Slovenije in je seveda vprašanje smotrnosti izgradnje hidroelektrarn na Muri

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.11.2013 ob 20:09 gozdar gost

      Vi vsi skup ste malo smeš'ni z tem "REZERVATOM " raje delajte na tem da bodo naši otroci imeli službe za preživetje.Pametni Avstrijci imajo toliko elektrarn na Muri Hrvati še bojo delali mi pametni Slovenci pa bi radi gojili komare in žabe lepo vas prosim.Imam skoraj dva hektarja gozda ob Muri in imam predlog dam vam v najem "MILJON KOMARJEV IN PETSTO ŽAB" VENDAR POZOR NE ODGOVARJAM ČE VAS KOMARI POJEJO.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.11.2013 ob 22:18 indoktrinatorji gost

      sami majstri so predavali. Me prav zanima če si doma svetijo s svečami? Kak je gozdar pred menof pravo: kakšen rezervat? Za komare? Ka mo meli od toga? Turizem? Ite si poglednite kak to delajo v Avstriji pa majo elektrarne IN turizem. Mi pa mamo brod na Muri in neprehodno divjino okoli Mure. Ge sta pe že turista tam vidli v šumi?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.11.2013 ob 0:18 brezvezniki... gost

      ... ste več ali menje skoraj vsi zgornji komentatori. Pojma mate glih vsi skupaj za enoga nerazgledanoga kmeta. Če neka ne razmite te še ne pomejni ka je to nej vredi.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.