https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Simona Fartek – ustvarjalnost jo spremlja na vsakem koraku

3.12.2013  

Prekmurko Simono Fartek že od nekdaj prevzema želja po ustvarjanju in oblikovanju, čeprav je svoj ustvarjalni potencial odkrila po naključju.



V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Mlada, nasmejana, polna ustvarjalnega nemira in pozitivne energije, s čimer hitro »omreži« vsakega sogovornika; vse to je Simona Fartek, po poklicu sicer učiteljica, vendar nikakor ne tipična. Njeno pojavnost določajo precej intenzivne barve, s katerimi klasično tradicijo razširja v bolj prefinjene dimenzije, in kombinacija izbranega unikatnega nakita, ki ga seveda izdela sama. Čeprav sama pravi, da je ne določajo modne zapovedi, se pri njej hitro opazi skladnost z najnovejšimi modnimi smernicami in prava mera opaznosti, ki skupaj tvorijo stil Simone Fartek – stil, ki ga preprosto moraš opaziti.

Mlada mamica najraje ustvarja, ko njena mala sončka zaspita, takrat se lahko popolnoma posveti nastajanju novega kosa nakita, ob tem se začne njen ustvarjalni proces oz. neke vrste meditacija. Pravi, da se je pri njej vse skupaj začelo zelo spontano, ko pred leti v trgovinah več ni naša kosa oblačila zase, takrat se je odločila, da bo šivala. Tako so nastale njene prve obleke, ki so ji bile pisane na kožo. Nato je začela z oblikovanjem nakita, predvsem uhanov, sedaj jih je v njeni zbirki že več sto. Na vprašanje, zakaj ravno nakit, odgovori: »Nakit ni nekaj, kar bi bil konstrukt sodobnega časa, če se ozremo v zgodovino, so se ga ženske posluževale že zelo zgodaj, v prazgodovini.  Takrat  so se posluževali materiala, ki jim je bil takrat pač na razpolago, našli so ga v naravi (les, kamen, zob, školjka, rog, pero …).«

Obožuje nakit starih civilizacij

Fartekova pri ustvarjanju nakita najraje uporablja delčke, gradnike iz lesa, školjke, stekla, ki jih kombinira z žičko. »Seveda je bil nakit, kot ga poznamo mi danes, v večji meri prisoten v »bogatih« civilizacijah, kot sta egipčanska in grška kultura, kjer se je najbolj odražalo ravno umetniško oblikovanje nakita, in meni osebno so oblike nakita kot tudi materiali ravno iz teh časov največji navdih,« je še izpostavila. Z obdobjem industrializacije so se razvile nove tehnike obdelovanja cenejših materialov in s tem je nakit postal dostopen še večjemu številu ljudi. Fartekova pravi, da je v trgovinah seveda možno kupiti poceni nakit, vendar če hočeš nekaj edinstvenega, kupiš unikatni izdelek, ki je narejen posebej zate. Ona nakit, ki ima dandanes okrasno funkcijo, doživlja predvsem kot simbol ženskosti.

Nakit kot izrazno sredstvo

Sicer pa pravi, da se mora vsaka ženska zelo dobro poznati, da ve, kakšen nakit ji najbolje pristoji. »Nakit mora biti »zlit« z žensko osebnostjo, bolj se ženska zaveda sebe, svoje ženske energije in pojavnosti, bolj ji je nakit lahko izrazno sredstvo. Če pa ga povežemo z barvo, pa je že toliko bolj – odraža počutje v nekem trenutku, življenjskem obdobju, seveda situaciji,« še pove. Njej končni izdelek ne predstavlja cilja, ampak pot, na kateri neizmerno uživa. Pri izdelavi uhanov je velikokrat njen navdih vzorec oblačila in seveda človek, ki mu je izdelek namenjen: »Najlažje je, če vem, za koga delam, če vidim človeka, ki mu bo izdelek namenjen, si že takoj predstavljam, kako bo izdelek izgledal.«

Poslikava obraza za različne priložnosti

V zadnjem času se posveča področju poslikav obraza, ki so, kot sama pravi, v tujini stalnica številnih zabav itd. Tudi poslikav se je lotila nenačrtovano, sprva je poslikala svoja otroka. Nato je začela s poslikavami na različnih prireditvah in tematskih zabavah. Ko dela poslikave za otroke, jim običajno pripravi fotografije različnih motivov in likov, otroci se nato sami odločijo za najljubši lik: »Otroci s to masko potem tudi prevzamejo osebnost lika – postanejo ta lik in se v skladu s tem tudi obnašajo. Ko se vidijo, ob tem zelo uživajo, maska/poslikan obraz je otrokom v neizmerni užitek.« Njen najljubši motiv je metuljček, ker ji da možnost uporabe široke palete barv. »Ko delam poslikavo, lahko uporabnim pestrost barv, ki so najmočnejše izrazno sredstvo, kajti z bravo lahko prikažeš vzdušje, naravnanost, energetski nivo in nasploh počutje,« še doda.

V prihodnosti mogoče lastna blagovna znamka

Čeprav je trenutno njen poklic drugje, pravi, da bi, če bi imela možnost, najraje ustvarjala. »Če bi bila za to dovolj dobro plačana in bi se lahko s tem preživljala, bi bila neizmerno zadovoljna. To delo me nikoli ne izčrpa, nasprotno – napolnjuje me z energijo.« V prihodnosti razmišlja o uvedbi lastne blagovne znamke, prek katere bodo njeni izdelki še bolj prepoznavni. »Če si dovolj senzibilen, zavzet, se ob tem odprejo neomejene možnosti,« zaključi in pusti vsa vrata odprta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.