https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Društvo Kostanj – ne smemo pozabiti na stik s samim sabo in naravo

Tišina, 17.12.2013  

Predstavljamo Društvo za osebnostni razvoj Kostanj, ki je bilo ustanovljeno na Tišini, kot kljubovanje današnjemu hitremu tempu življenja in z namenom, da se ustavimo ter poglobimo vase in ne pozabimo na vrednote, ki so v življenju dejansko pomembne.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Društvo za osebnostni razvoj Kostanj trenutno šteje 21 članic, in sicer tri članice iz Murske Sobote, eno iz okolice Ljutomera, ostale so iz občine Tišina. Predsednica društva je Mojca Horvat. O nastanku društva in namenu smo se pogovarjali s Cvetko Njivar, ki nam je povedala, da je bilo društvo ustanovljeno septembra 2011, »ideja za tovrstno druženje je v meni tlela že kakšno leto. Z idejo sem navdušila prijateljico Mojco in tako sva za začetek napisale seznam  žensk, ki sva jih poznale, če bi se nama pridružile. Skupaj sva se odpravile do dvanajstih vrat in predstavile svoje idejo o ustanovitvi društva. Pridobili sva 10 članic in tako smo 9. 9. 2011 imele prvo srečanje«.

Vsak nov član v društvu je dobrodošel.

V društvu Kostanj je dobrodošel vsak član, ni nobenih ovir, pride lahko na eno izmed delavnic, predavanj, pove kateri od članic, da želi biti nov član društva in se ga včlani. Članarina znaša 10 evrov na leto. Ob posebnih priložnostih, recimo zaključkih in izletih pa vsak sam prispeva še kakšen evro. Občasno se društvo prijavi na kakšen razpis. »Delamo in organiziramo vse, do česar pridemo zastonj oziroma s čim manjšimi stroški. Vsako leto dvakrat zbiramo papir in ga prodamo.«

Namen društva je stik s samim sabo in naravo.

»Društvo  je bilo ustanovljeno z namenom, da se v tem hitrem tempu življenja, ko  nimamo časa za sebe in svoje potrebe, ko je v ospredju le skrb za druge in čut za preživetje, ustavimo in se poglobimo vase ter poiščemo stik s samim seboj in naravo. To globino čutnosti in predvsem ljubezen do samega sebe, smo na svojih življenjskih poteh nekako izgubili in zato je skrajni čas, da si pomagamo in se zavemo, da je življenje mnogo prekratko, da bi se gnali samo za materialnimi dobrinami. Prav tako se moramo tudi zavedati, da si lahko v največji meri pri boleznih, tegobah današnjega časa in raznoraznih težavah pomagamo najprej sami. Večina fizičnih bolezni izvira iz naše psihične nestabilnosti, nezadovoljstva in stresa. Zato moramo v prvi vrsti poskrbeti za naše duševno in sorazmerno s tem tudi za fizično stanje«, nam je zaupala ustanoviteljica društva.

Društvo se ukvarja z vrsto raznolikih dejavnosti

»Vsako leto, letos že tretjič, smo imeli tradicionalen kostanjev piknik. Izpostavila bi tudi tri medgeneracijska druženja  (česanje perja, izdelava remenk, izdelava adventnih venčkov)«, nam je povedala Cvetka. Organizirajo številne delavnice in tečaje. Tako so že imeli tečaj nagrobne floristike, ob božičnih praznikih izdelujejo božične in novoletne okraske, ob Veliki noči izdelujejo velikonočne aranžmaje, v sodelovanju z Biotehniško šolo Rakičan prirejajo tudi delavnice kulinarike, kjer se učijo kuharskih veščin in zdrave prehrane, delavnice izdelovanje krem iz sivke, kamilice in drugih zelišč ter peko miklavžev in peciva iz medenega testa; sodelovali so tudi na lončarski delavnici v PANNArt v Dobrovniku. Organizirajo številna predavanja o osebnostni rasti, kulturnih znamenitostih in praktičnih prikazih krajinske arhitekture,...»Na predavanje lahko pride kdorkoli, oglašujemo preko Internetne strani Občine Tišina, preko plakatov, povabimo svoje znance, sorodnike, prijatelje«. Svojih izdelkov ne prodajajo, se pa menijo, da bi sodelovale na bazarju in prikazale stvari, ki so se jih naučile. Na ta način bi javnost obveščale o svojem delu, kot so to že naredile lansko leto, ko so sodelovale pri programu LAS - S tišinske ravnice na Šalovske bregej.

Svoje prijetno druženje si popestrijo z izleti.

Večkrat organizirajo izlete in srečanja z drugimi društvi. Tako so že bile na izletu v Brdu pri Kranju, kjer so si ogledale parke in drevnine ter protokolarne objekte, v Pachammama Kunova, Negovskem gradu, Radgonskih goricah, lansko leto so imele srečanje z društvom Plamenke z Dolskega, Dol pri Ljubljani, kjer so si tudi pogledale primer dobre prakse, kaj vse lahko dobro društvo doseže. Z razdelitvijo paketov Društvu pomagajmo odprtih src so letos zaključile svoje delovanje. Z Biotehniško šolo Rakičan so sodelovale pri projektu "Razgibajmo podeželje", za kar so zelo hvaležne, saj »smo osvojile ogromno znanja o pridelovanju in predelovanju zelišč, kulinariki, urejanju krajine, ekološki pridelavi vrtnin. Posebej bi se rada zavalila gospe Simoni Potočnik, Marjeti Trafela in gospodu ravnatelju Štefanu Smodišu za omogočeno sodelovanje v tem projektu«, nam je ob koncu povedala Cvetka.

Cvetka Njivar: »Moje poslanstvo je, da vlivam ženskam voljo do življenja!«

»Poslanstvo, ki sem si ga zadala, da osrečim ženske, jih združim, jim dam voljo do življenja, da se veselijo spet naslednjega srečanja, da jih tudi duševno bogati, čeprav moram vsak termin organizirati mi ni težko, saj sta moj cilj in poslanstvo dosežena. Vsaka pa se udeleži tistega, kar jo zanima, vse na prostovoljnem odločanju.«

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.