https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Grozi nekdanjemu direktorju Aha Mure zatožna klop?

08.01.2014 ob 12:15  

Naj spomnimo, da so v poletnih mesecih prejšnjega leta v prostorih Aha Mure potekale kriminalistične preiskave. Zdaj naj bi se bližale koncu, kriminalisti pa naj bi preiskavo razdelili na dva dela: kršenje človekovih pravic in zloraba državne pomoči. O morebitni ovadbi nekdanjega direktorja Matjaža Hudopiska bo odločalo tožilstvo. 

Prvi del se nanaša na 196. člen Kazenskega zakonika (kazniva dejanja zoper delovno razmerje in socialno varnost). Delovnopravna zakonodaja je okrog tega, kaj sestavlja plačo in kaj je delodajalec dolžen plačati po pogodbi o zaposlitvi delavca, jasna, kljub temu se je v preteklosti v strokovni javnosti pojavilo nekaj dilem. V letu 2010, ko se je Davčna uprava prvič srečala z množičnejšim neplačevanjem prispevkov, so se začela kresati tudi pravna mnenja, ali gre v primeru neplačevanja prispevkov za kaznivo dejanje odgovorne osebe, ki ni zagotovila plačila.

Direktorja lahko doleti denarna kazen ali zapor do enega leta

V prvem odstavu 196. člena KZ piše: »Kdor zavestno ne ravna po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in o prenehanju delovnega razmerja, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu ali odsotnosti z dela, varstvu žensk, mladine in invalidov, varstvu delavcev zaradi nosečnosti in starševstva, varstva starejših delavcev, prepovedi nadurnega ali nočnega dela ali plačilu predpisanih prispevkov in tako prikrajša delavca ali iskalca zaposlitve za pravico, ki mu pripada, ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.«

Odpuščeni delavci od februarja brez plačanih prispevkov

Ker pri prispevkih ne gre za plačilo, ki je bilo delavcu izplačano, bi lahko prišlo do problematike pri inkriminaciji kaznivega dejanja kršitve pravic iz socialnega zavarovanja. Pristojno ministrstvo je nato prišlo do razlage, da so prispevki za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje, ki jih plačuje delodajalec, del plačila za opravljeno delo, zato je neplačevanje prispevkov kaznivo dejanje. Zdaj je na vrsti tožilstvo, saj Mura še danes ne plačuje prispevkov. Tako so delavci, ki so odpovedi dobili ta mesec, ugotovili, da nimajo plačanih prispevkov od februarja.

Vir: Pomurje.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2014 ob 12:29 ges gost

      Vej pa nemreš vervati ka dela tota banda lopovska, skoro kšenki delajo pa še tej prispevkov jin ne plačajo...

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.01.2014 ob 14:39 febo gost

      Tou ne plačevanje prispejvkov se je tak zadnja lejta raspaslo ka njin nišče nikaj nemre .Grozij mu .Dostin grozij pa na konci proti nijm majo pre malo dokazov .Če njemi pa štoj gor nameče ali tace spotere pa te ma pravico on tožiti evo tak je prinas

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.01.2014 ob 14:56 red gost

      Za kazen bi ga iz pisarne trebalo dat delat v proizvodnjo, polj pa nebi meja časa študirat na bedarije. Naj v proizvodnji služi kazen.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.01.2014 ob 15:22 ZAGOR gost

      Tak je v tovarno z njim pa naj na preši za štirami dol bere komade pa ga nej scat pistiti pa vodo pijt cejlij 8 vur p...a mu lepe matere njegove...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.01.2014 ob 15:59 delavec gost

      Sindikati naj se z odgovornimi dogovorijo,da naj kazen služi v proizvodnji podjetja, katerega je oškodoval, pa nede nikšnih drugih stroškov pa izgovoroh.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.01.2014 ob 16:22 aa gost

      pa država je kriva

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.01.2014 ob 16:33 sem jaz gost

      njega več sigurno nega v podjetji....je že na boljši plači.....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.01.2014 ob 18:21 crni gost

      Resan je delo bedarije noro delavce eh če lago ma..r mu nabijem.To bi moglo biti kot na kitajskem kriv ne kriv tam je delo lup z motorko ga ražagat pa še par takih ki so še v podjetji njegovi družini in bližnji rodbini vse kraj vzeti do centimetra zemle in penez.Eh še totim nej jesti dati pa bi biu red v tej fabrikaj.Samo kaj če sodišča itak vlečejo z lopovimi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.01.2014 ob 19:05 Mura gost

      Ka ta tovarna še neje propadnola?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.