https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Alojz Kovačič: »Odločitev OZVVS Murska Sobota potrjuje visoka moralno etična načela«

10.01.2014 ob 11:15  

Na Trgu zmage v Murski Soboti so na dan samostojnosti in enotnosti odkrili spominsko obeležje braniteljem slovenske samostojnosti. Na slavnostnem dogodku pa je manjkalo vodstvo Območnega združenja vojnih veteranov, saj se niso strinjali z odločitvijo murskosoboškega župana, da je za osrednjega govornika povabil brigadirja Antona Krkoviča.

 

Na podlagi te odločitve so v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo ocenili, da je s tem dejanjem župan mestne občine Murska Sobota, gospod Anton Štihec, zatajil prispevek svojih občank in občanov v vojni za osamosvojitev ter obrambi mesta in pokrajine. Zaradi domnevnega omalovažujočega in predvsem politikantskega odnosa do tega pomembnega simbola, ki naj bi bil v ponos mestu in je bil plačan s proračunskim denarjem občanov se veterani vojne za Slovenijo omenjene svečanosti niso udeležili. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

FOTO: arhiv Pomurec.com

To odločitev je pozdravil tudi bivši podpredsednik ZVVS, dva mandata predsednik OZVVS Maribor, v obdobju 1990-1994 načelnik Oddelka za obrambne zadeve Občine Maribor in namestnik vodje Operativne podskupine za Maribor in VŠP leta 1991 Alojz Kovačič. Pismo, s katerim je sporočil svoje zadovoljstvo ob obstrukciji postavitve spominskega obeležja na dogodke 1991 v Murski Soboti objavljamo v celoti.

»Spoštovani predsednik OZVVS Murska Sobota!

Najprej prejmite moje želje po uspešnem delovanju območnega združenja, osebno pa Vam želim ob zdravju še veliko lepih in srečnih trenutkov, pa da ostanete takšni kot ste bili do sedaj – pošiljam pa Vam kratek zapis in moj pogled na dogodke ob postavljanju spominskega obeležja v Murski Soboti!

Razlogi za moje pisanje so samo v tem, da članom Predsedstva OZVVS Murska Sobota čestitam za pokončno držo v razmerah, ko si nekateri prisvajajo vse zasluge za uspešno obrambno delovanje enot in štabov Teritorialne obrambe in enot milice na območju Vzhodnoštajerske pokrajine in ko posamezniki, ki so bili tudi med ustanovitelji ZVVS leta 1993, razbijajo veteranstvo v samostojni Sloveniji samo zato, da bi lahko uveljavljali osebni interes, ki pa žal ni zgrajen na dejstvih, ki so se dogajale v letih 1990-1991 in je politično motiviran s strani SDS.

Naj samo zapišem dejstvo, da je projekt MSNZ v Statutu ZVVS ustrezno zapisan in uveljavljen, saj je projekt delovanja MSNZ začel 15. maja 1990 in bil uradno zaključen 04.10.1990 – zato so vse izjave in zapisi g. Janeza Janše in g. Antona Krkoviča, da  je osamosvojitev Slovenije zavarovalo preko 20.000 članov MSNZ neresničen podatek in nekorekten, saj smo po Upravnih organih občin jeseni 1990 leta izvajali reorganizacije enot in štabov TO Republike Slovenije po postavitvi zahtev PŠ TO VŠP oz RŠTO RS!.

Ko sta začela delovati Učna centra TO RS 15. maja 1991 v Igu pri Ljubljani in Pekrah v Mariboru in kasneje v znanih Pekrskih dogodkih 23. maja 1991 smo v zaščiti 710 . UC TO RS v Pekrah imeli enote TO širšega področja PŠ TO VŠP in nobenih enot MSNZ, kot posamezniki zavajajoče govorijo državljanom Slovenije.

Vaša odločitev potrjuje visoka moralno etična načela, ki smo jih imeli vključeni posamezniki in praviloma vsi razporejeni vojaški obvezniki v štabe in enote TO RS v tistem obdobju in nam dobrih 20 let kasneje resnično ne morejo govoriti na otvoritvi pomembnega spominskega obeležja v osrčju Prekmurja oseba, ki je obsojena in ki ni član naše ZVVS, ampak je član neke druge veteranske organizacije, ki ZVVS, katerih člani ste Vi v Murski Soboti in ki ji tudi sam pripadam, ne priznava?!

S svojo odločitvijo ste pokazali veliko moralno avtoriteto na Vašem območju in širše - prepričan sem, da jo podpirajo vsi ta pravi veterani ZVVS in ste potrdili veliko odločnost zavarovati pridobitve osamosvojitvene vojne 26.6. do 7.7.1991 za samostojno in neodvisno Slovenijo.

Prejmite moje iskrene čestitke za pokončnost in odločnost tudi takrat, ko gre za pomembno in zgodovinsko pridobitev v mestu Murska Sobota, naj pa se tudi ve, kdo je kje danes in kaj ocenjujejo legitimno izvoljeni organi ZVVS.

S spoštovanjem in poklonom ob zavedanju velikega pomena Vaše odločitve ob zapisanem dogodku.

Alojz Kovačič«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.01.2014 ob 11:59 Gost gost

      Še koliko teh pisem bomo morali prebrati? Očitno je, da predsedniki in podpredsedniki ZVVS in OZVVS drugega ne znajo, kot samo pisati pisma podpore eden drugemu. Da bi pa kateri zbral pogum in nastopil kot govornik na proslavi ob odkritju spomenika, to pa ne. Ni bilo časa, ker se je stricu pisalni stroj pokvaril in mu ni mogel napisati govora. Vi nid tajm, vi dont nid mani.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.01.2014 ob 12:01 dante gost

      Milan Kučan danes spet bledo gleda in po Murglah benti, da še JJ tepta to zemljo. A prav je, da se vedno znova opomni, kdo je bil in kdo ni bil za slovensko osamosvojitev. Kučan kot izkazani titoist seveda nikoli ni bil za samostojno Slovenijo. Takšnih "ofc", ki mu še danes slepo zaupajo pa je še vedno preveč.

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.01.2014 ob 12:14 večina gost

      98% slovencev sploh ne zanima če ste rdeči ali beli. MIR NAM DAJTE

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.01.2014 ob 12:23 gost gost gost

      Gost dante je mentalno budalo. Sramota za Slovenijo, da se za odrešitelja, ki to ni bil nikoli ima največji pokvarjenec Ivan JJ. Poleg vseh ovadb, ki jih ima bi se moral skriti, ne pa da še upa jezik stegovati. Poslušajo pa ga itak samo njegovi z opranimi možgani. Ni čudno, da nas Evropa in svet čudno gledata, ko ščitimo take pokvarjence. Z nagrabljenim denarjen je lahko plačevati drage odvetnike, ki iščejo luknje v zakonih. Povprečni nezaposleni slovenec s trikrat večjo izobrazbo od JJ si tega ne more privoščiti. Kar se pa tiče samostojnosti z JJ na čelu, kam nas je pripeljala? Sicer pa od vojnih dobičkarjev nismo mogli kaj drugega pričakovati. Zato res, mir nam dajte in ne omenjajte več teh pokvarjencev.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.01.2014 ob 13:02 Skala gost

      Pismo z konkretnimi podatki. Pravilno! To bo pa teško popljuvat. Ah se bo že kaj našlo.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.01.2014 ob 13:40 veteran gost

      ja veterani, ne bom vas vprašal, kje ste bili ob osamosvojitvi, ker so vas o tem polna usta. Vprašam vas, kje ste bili, ko se je kradla država in kolikokrat ste povzdignili vsaj glas ali pa pri tatvinah nemara ne gre za nobene vrednote? Zanimivo, ste pa glasni ob postavitvi spomenika!

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.01.2014 ob 13:54 naslednji gost

      enkrat polkovnik, drugič namestnik............kdo bo naslednji s pismom? "Ko stari prdci v penzioni majo čas pisati!" Prišli bi in to povedali na licu mesta, pa ni bilo hrabrosti. Po takratni objavi je bilo tam možno videti kar nekaj članov in se jim je vendarle zdelo prav, da so prisotni in da spomenik stoji!? Vendar, tu se sploh ne gre za obeležje.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.01.2014 ob 14:33 Robin Hood gost

      Točno tako, dante, veteran, naslednji!. Ti gost, gost pa se vsaj nekaj osnov kulture komuniciranja nauči in se ne spuščaj na tako nizek gostilniški nivo. Res se je treba vprašati, zakaj so vsi ti silni "borci" in "osamosvojitelji" bili tiho, ko so si nekdanji tovariši polnili žepe in račune v tujini ???? Sedaj ob postavitvi enega kamna pa se repenčijo, okrog govorca. Končno vsak organizator neke prireditve povabi za govorca kogar hoče. Če komu ni do določene prireditve, pač ne gre tja in konec. Vsak pa ima možnost, da si organizira svojo prireditev in si povabi kogar hoče. "Borci", ki se sedaj s tem ukvarjajo imajo vso možnost, da si najprej od občine izprosijo prostor, ali ga odkupijo in potem postavijo svoj kamen, seveda z vsemi potrebnimi dovoljenji. In na odkritje povabijo kogar sami želijo. In seveda vsak povabljen se spet sam odloča kam bo šel in kam ne. Ehhhh, saj to je itak težko razložiti kadrom, ki so se vzgajali v bivši državi i tam celo delali zaprisege. Sedaj pa so jih polna usta osamosvojitve. Ja, ja hudo je, ker bodo sedaj ostale bivše republike počasi dale določene dokumente v javnost. In nekateri dokumenti bodo tudi določene do sedaj "nedotakljive" v Sloveniji razgalili in jih pokazali v pravi luči. Videlo se bo vse kakšne svinjarije so nekoč počeli.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.01.2014 ob 15:33 jama gost

      pazi samo ka nede ta luč posvetila na tvojega janšo. če do vsi dokumenti na svetlo prišli de on prvi leto nekan. njegove nedotakljivosti de tudi pomali konec. robin hood, če nekši organizator povabi za govorca obsojenoga kriminalca to fejst dosta pove o organizatori.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.01.2014 ob 18:58 Skala gost

      GOST: VETERAN: Kolko je bilo videt tudi pred PARLAMENTOM na demonstracujah v LJ.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.01.2014 ob 5:53 ms gost

      ali pejnezge se pa najdejo za brezvezne spomenijke .tisto ka so se pa špilali na Petanjcaj pa so zakrili in skoro je človeki ižo vničilo to so bili borci za Slovenijo

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.01.2014 ob 8:12 niko gost

      gost Robin Hood ti mogoče živiš na luni in ne veš kaj se dogaja zadnjih 23 let toliko ogoljufanih ,ukradenih in brezpravnih ni bilo v bivši 22 milijonski državi če si pa DEL TISTIH KI SO POKRADLI MLADO DRŽAVO PA PIŠI TAKE KOMENTARJE VSA čast nekaterim svetlim izjemam da analitično prikažejo resnico če bi pa povedali kako so prodajali orožje in vrnili tisti krvav denar bi bili druga Švica zdaj pa samo švicamo

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.01.2014 ob 18:23 BERI BERI gost

      Pismo razočarane VSO-jevke, nesojene predsednice: Vse mora ostati med njimi Bojan Požar, Ljubljana, 29.12.2013 06:00 Insajderka združenja ... Pomagali sva postaviti razstavo v Stični, ko je bilo treba plačati, seveda so obljubili, ja, so rekli, da sva si izmislili in da itak ni denarja Objavljamo pismo "razočarane" članice Triglava, mladinske sekcije Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), kjer med drugim "insajdersko" opisuje, kako deluje združenje, kakšen je nekdanji predsednik VSO Slavko Kmetič ter o njegovih sporih s Tonetom Krkovičem, kako je "skoraj" postala predsednica sekcije, vendar Simona Pavlič (sicer tudi članica predsedstva VSO) "ni upala" odstopiti, kako naj bi si delili denar ... in da je VSO, kot pravi, "popolnoma politično združenje," člane pa novačijo med stranko SDS. ................ VSO kot podaljšana roka stranke SDS Vir / Avtor: Blaž Petkovič 13. december 2013 (nazadnje spremenjeno: 0:01 13. december 2013) Oznake: Družba, Osamosvojitev Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve si pri polastitvi zaslug za dogodke v začetku 90. let pomaga tudi z davkoplačevalskim denarjem. Nekdanji minister Andrej Vizjak je VSO v letošnjem letu zagotovil 176.800 evrov državne pomoči. Člani predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve so tudi Igor Bavčar, Dimitrij Rupel in Tone Krkovič. FOTO: Luka Cjuha Odnosi med Zvezo društev in klubov Moris (Zveza Moris) ter Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so vse bolj napeti. Da se želijo Janševi osamosvojitelji, ki so se pred slabimi tremi leti povezali v VSO, na vsak način polastiti tradicije obeleževanja prvega postroja specialne brigade Moris in si prilastiti zasluge za slovensko osamosvojitev, kaže tudi jutrišnje razcepljeno dogajanje na Kočevskem. Medtem ko bo Zveza Moris dan, »ko je prvič zadišalo po Slovenski vojski«, obeležila zvečer v kočevski športni dvorani, bo VSO prireditev Prihodnost pripada pogumnim izpeljala nekaj ur prej v spominskem parku v Kočevski Reki. Zaradi obiska državne proslave ob položaj tajnika VSO V Dnevniku smo že poročali, da je želela VSO od generalštaba Slovenske vojske za svoj dogodek v Kočevski Reki pridobiti okoli 500 maskirnih uniform iz časa osamosvojitve, vendar je minister za obrambo Roman Jakič njihovo prošnjo zavrnil. Jakič je med razlogi za svojo odločitev med drugim navedel, da bi tovrstna donacija uniform lahko dobila politični predznak, saj je združenje blizu eni od političnih strank (SDS, op. p.). Po nekaterih informacijah naj bi želel VSO v uniforme obleči mladino, predvsem pa tiste, ki so vpeti v podmladek največje opozicijske stranke. »To združenje ni bilo ustanovljeno z namenom, da bi postalo trobilo ene stranke, ampak da bo odpiralo prostor za dialog,« pravi naš sogovornik, ki je bil navzoč na ustanovnem kongresu VSO, vendar je pozneje iz njega tudi izstopil. Da postaja VSO vse bolj izpostava stranke SDS, ki ga izkorišča za mobilizacijo svojega članstva na terenu – združenje med drugim uporablja isti strežnik, kot ga SDS uporablja za svojo spletno pošto –, so kmalu po ustanovitvi združenja spoznali tudi v Zvezi Moris. Sprva so sicer še potekali pogovori o sodelovanju med obema organizacijama – tedanji tajnik VSO Drago Bitenc je februarja letos postal tudi predsednik Zveze Moris, vendar je ta ideja kmalu zatem ugasnila. Še posebej po tem, ko se je Bitenc pojavil na letošnji proslavi ob dnevu državnosti na ljubljanskem Kongresnem trgu: po tem dogodku je bil namreč predsednik Zveze Moris razrešen s položaja tajnika VSO (kasneje je tudi izstopil iz združenja), njegovo funkcijo pa je prevzel Božo Predalič, ki ga je minister za notranje zadeve Gregor Virant pred tem razrešil s položaja načelnika upravne enote Grosuplje. ........... JA Z KOM PA ŠE NISO SKREGANI?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      13.01.2014 ob 20:00 jure gost

      Mogouče do pa spomenijk odpelali kama inan ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.