https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Rudaš pisal Bratuškovi: »Če denarja za Rome ne bo, bo romska skupnost izgubila perspektivo«

22.01.2014 ob 7:00  

Ker se govori, da sredstev za romske projekte v državni blagajni letos ne bo, je Forum romskih svetnikov v javnem pismu nagovoril predsednico vlade Alenko Bratušek.


Darko Rudaš je v pismu Bratuškovi izrazil zadovoljstvo s tem, da so lani z amandmajem k rebalansu proračuna ohranjena sredstva, namenjena romskemu prebivalstvu. Kot je pojasnik, je bilo s temi sredstvi v desetih občinah finaciranih 18 projektov, zdaj pa naj bi se, tako piše Rudaš, na ministrstvu za gospodarski razvoj začelo govoriti, da letos sredstva za tovrstne projekte naj ne bi bilo na voljo.

Rudaš v pismu opozarja: »Če letos in prihodnje leto denarja ne bo niti v proračunu države, niti ga ne bo mogoče pridobiti iz evropskih virov, bo kontinuiteta prekinjena. Romska naselja se ne bodo urejala, romska skupnost bo izgubila perspektivo in pozitiven naboj, vsi mi pa se bomo izgubili v medsebojnem prepiranju in obtoževanju. Slavili bodo nasprotniki in v tej gospodarski krizi zlahka zaostrovali odnose, kar jim bo prineslo tudi določeno politično boniteto, saj smo vstopili v leto evropskih in lokalnih volitev.«


Poudarja, da se bo lahko z zagotovitvijo teh sredstev nadaljevalo reševanje problematike, kar bo »izjemno pozitivno vplivalo tako na romsko kot tudi večinsko prebivalstvo, čeprav bi za normalno rešitev navedene problematike potrebovali od dvakrat do trikrat več denarja.« Ob tem dodaja, da je še mnogo področij, ki jih proračun ne obravnava in ne financira oziroma sofinancira v potrebni meri, pri čemer kaže na področje zdravstva, sociale, zaposlovanja in samozaposlovanja ter intenzivnejšega vključevanja v slovensko družbo.

»Razumemo in spoštujemo težave, v katerih je naša skupna država, zato načelno soglašamo s predlogom, da se v prihodnjih letih večji del teh sredstev poskuša pridobiti iz evropskih skladov. Ob tem pa pričakujemo pomoč pristojnih ministrstev, občin in drugih subjektov, da čim prej začnejo pripravo in vključitev programov v ustrezne sheme za črpanje denarja,« je pismo predsednici vlade sklenil Rudaš.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.