https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Poziv delodajalcem k oddaji potreb – kadrovske štipendije 2014/2015

23.01.2014 ob 11:00  

Nov Zakon o štipendiranju, ki je pričel veljati  1. 1. 2014, je prinesel kar nekaj sprememb, med njimi tudi način zbiranja kadrovskih potreb delodajalcev. Z objavljenim pozivom želijo zbrati kadrovske potrebe delodajalcev in učence, dijake ter študente še pred vpisom v nadaljnje izobraževanje, informirati o kadrovskih potrebah, ki jih imajo delodajalci v regiji. S tem bodo pripomogli k lažji odločitvi pri izbiri izobraževalnega programa in k izenačitvi ponudbe in povpraševanja na trgu dela.


Namen zbiranja potreb je torej informiranje dijakov in študentov o vseh razpoložljivih kadrovskih štipendijah v Sloveniji pred izbiro izobraževanja (centraliziran sistem z vzpostavitvijo Izmenjevalnice)
 
Vse potrebe, ki jih boste oddali na ta javni poziv so v tej fazi zgolj informativnega značaja in niso zavezujoče. V skladu s 73. Členom ZŠtip-1 bosta Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije (sklad) in RRA Mura, do konca februarja, objavila Javni razpis za dodelitev sredstev za sofinanciranje kadrovskih štipendij delodajalcem za naslednje šolsko/študijsko leto 2014/2015. Na objavo tega javnega razpisa (razpis bo odprt do porabe sredstev) vas bodo znova opozorili in obvestili, da boste lahko prijavili dejanske potrebe.

Foto: filternet


 
Rok za oddajo potreb po kadrovskih štipendijah za šolsko/študijsko leto 2014/2015 je četrtek, 30. 1. 2014. Potrebe oddajte na obrazcu »ODDAJA POTREBE«, ki je objavljen na spletni strani (www.rra-mura.si) ali na priloženem obrazcu.
 
Vaše prejete potrebe bodo objavili v Izmenjevalnici na spletni strani (www.sklad-kadri.si), v kolikor s tem soglašate. Sledi obveščanje ciljne skupine (dijake in študente) o objavljenih potrebah.
 
Ključne spremembe zakonodaje na področju kadrovskih štipendij:
•         Kadrovske štipendije so združljive z državnimi štipendijami ali Zoisovimi štipendijami ali s štipendijami za Slovence v zamejstvu in po svetu ali s štipendijami Ad futura;
•         Delodajalec mora omogočiti štipendistu opravljanje enomesečne prakse, v vsakem šolskem ali študijskem letu
•         V prvem letu štipendijskega razmerja po preteku enomesečne delovne prakse lahko delodajalec ali štipendist odpove pogodbo o štipendiranju (brez sankcij – vračila, če štipendist uspešno konča in izpolni pogoje za vpis v višji letnik);
•         Delodajalec lahko štipendista zaposli pred zaključkom izobraževanja, vendar mora tak štipendist izobraževanje zaključiti v šestih mesecih po zaposlitvi,
•         Delodajalec lahko ob predhodnem soglasju štipendista in RRA Mura, vse pogodbene obveznosti prenese na drugega delodajalca;
•         Obvezna enoletna zaposlitev po zaključku izobraževanja, torej tudi brez možnosti odloga zaposlitve (oz. izpolnitve pogodbenih obveznosti) zaradi nadaljevanja izobraževanja na višji ravni;
•         V kolikor se obveznosti iz pogodbe ne izpolnijo, se vrne znesek sofinanciranja kadrovske štipendije samo za zadnje šolsko študijsko leto.
 
Pomembno:
Delodajalec, ki se bo prijavil na javni razpis, ki ga bo (predvidoma) do konca mesece februarja objavila RRA Mura, mora imeti sedež ali poslovno enoto na območju Pomurske razvojne regije.
Zgoraj izpostavljene spremembe iz novega zakona bodo vplivale le na tiste sofinancirane kadrovske štipendije, ki bodo podeljene od šol/štud leta 2014/2015 dalje.
Pogoji in obveznosti za sofinanciranje kadrovske štipendije podeljene do vključno šol/štud leta 2013/2014, se v celoti izvedejo in zaključijo po določbah starega zakona.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.