https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Horvat in NSi z novelo zakona proti plačilu davka za gasilske domove

24.01.2014 ob 7:30  

Poslanska skupina NSi je včeraj vložila novelo Zakona o davku na nepremičnine, s katero želijo gasilske domove razbremeniti plačila davka na nepremičnine.


Horvat: Vlada in koalicija sta močno zavedli gasilce

Kot je novinarjem pojasnil poslanec NSi Jožef Horvat, so se z novelo odločili poseči v 8. člen zakona, ki se nanaša na oprostitve plačila tega davka. Vlada je oktobra lani v predlog zakona o davku na nepremičnine med nepremičnine, ki so oproščene plačila tega davka, vnesla tudi gasilske domove, v sprejetem zakonu pa tega ni. Kot pravi Horvat: »Tukaj so bili gasilci močno zavedeni s strani vlade in koalicije.«

Vlada ni pripravila seznama gasilskih objektov, ki bi bili oproščeni davka

Horvat priznava, da jim je bilo s strani Ministrstva za finace pojasnjeno, da obdavčitev gasilskih domov ureja Zakon o gasilstvu, vendar pa, kot navaja Horvat, 50. člen Zakona o gasilstvu pravi, da se od gasilske zaščitne in reševalne opreme ter orodišč in gasilskih domov ne plačujejo davki, razen davka na dodano vrednost, prispevkov in drugih dajatev. Po tem členu je naloga vlade, da podrobneje določi, kaj spada pod to opremo, domove idr., vendar pa po besedah Horvata nobena vlada te določitve ni izvedla: »Se pravi, mi nimamo seznama gasilskih objektov, ki bi ga morala po Zakonu o gasilstvu pripraviti vlada, in ki bi bili oproščeni davka.«

Gasilstvo je del slovenske kulture

»Gasilstvo ni kar tako, v Sloveniji ima gasilstvo dolgoletno tradicijo, je pravzaprav del slovenske kulture. Gasilstvo je pojem solidarnosti, pomoči bližnjemu v nesreči in zdaj ta vlada z zakonon o davku na nepremičnine obdavčuje nepremičnine, ki so jih z donacijami in prostovoljnim delom zgradili ter ustvarili slovenski gasilci.«


Je zakon sploh veljaven?

V NSi pričakujejo, da se bo znotraj koalicije našlo toliko razuma, da bo njihovo novelo zakona podprla, obenem pa želijo odpreti razpravo ter pritisniti na vlado in na Ministrstvo za finance, da pripravi obširno novelo Zakona o davku na nepremičnine, saj po Horvatovih besedah zakon ni izvedljiv tudi zaradi dejstva, da je bilo v zadnjih tednih na ustavno sodišče vloženih že kar nekaj pobud za ustavno presojo in celo za zaustavitev izvajanja tega zakona.

Samo v lasti prostovoljnih gasilcev je dva tisoč objektov

Že samo v lasti slovenskih prostovolnjih gasilskih društev in prostovoljnih industrijskih društev je bilo konec leta 2013 več kot dva tisoč gasilskih objektov. Predlog zakona, ki v zdaj veljavnem zakonu ni upoštevan, pa je med davčne oprostitve uvrščal tudi nepremičnine v lasti gasilskih organizacij, torej prostovoljnih društev, zvez, kot tudi gasilskih poklicnih enot.

Horvat je zaključil z besedami: »Gasilstvo je humanitarna dejavnost, ki se opravlja v javnem interesu, zato je smiselno izenačiti status nepremičnin, ki so v lasti humanitarnih organizacij s statusom nepremičnin v lasti gasilskih organizacij.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.01.2014 ob 11:55 DANES gost

      To je vlada banditov, nesposobnežev in krvoločnih oderuhov . Sami gobezdači , ki jim ni mar za usodo humanitarnih organizacij .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.01.2014 ob 10:14 VČERAJ gost

      vi dont nid mani vi đast nid tajm

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.