https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Denis Prša iz Žižkov do lokalnih vremenskih podatkov kar z domačega dvorišča

Žižki, 28.01.2014 ob 7:00  

Denisa Prša iz Žižkov so že od nekdaj zanimali podatki o vremenu in vremenski pojavi. Ta njegova strast pa ga je vodila tako daleč, da si je na domačem dvorišču postavil lastno vremensko postajo.


Lastna vremenska postaja že za 500 evrov

Denisa so vremenski pojavi navduševali že od nekdaj, zato je vremensko dogajanje in spremembe redno spremljal prek spleta ter opazoval dogajanje v ozračju. Ker ga veseli elektronika, se je 20-letni študent računalniško-informacijskih tehnologij odločil, da vremensko postajo usposobi tudi sam. Tudi v preteklosti je postavil že manjšo amatersko postajo, med lanskim poletjem pa se je odločil za večjo zadevo. Komponente je naročil iz Nemčije, kjer so ga stale dobrih 500 evrov, saj bi, kot pravi, v Sloveniji za njih odštel mnogo več.

Podatki iz Žižkov vidni po vsem svetu

Na dvorišču Pršovih v Žižkih tako stojijo elementi, zelo podobni tistim, ki jih uporabljajo tudi profesionalni meritelji vremenskih podatkov. Na slabih osem metrov visoki cevi je merilnik vetra, v vremenski hišici, postavljeni dobra dva metra nad tlemi, pa se meri temperatura zraka, zbira se količina padavin, ne manjkajo pa niti sončne celice. Ti senzorji so povezani s konzolo, ki shranjuje podatke, preko nje se prenašajo na računalnik, da pa si podatke, pridobljene pri Pršovih v Žižkih, lahko ogledate kjerkoli po vsem svetu, se je Denis odločil tudi za izdelavo spletne strani.

Na naslovu vremezizki.si lahko spremljate aktualne podatke o temperaturi, vlagi, tlaku, količini padavin ter smeri in hitrosti vetra. Tu si lahko ogledate tudi analizirane podatke za prejšnje mesece in se poučite o podnebju in vremenu v Žižkih in okolici, preverite satelitske slike za Slovenijo in del Evrope, preberete vremenske napovedi, najdete pa tudi fotografije vremenskih pojavov iz teh krajev.

Mika ga nadgradnja

O novih podobnih projektih Denis trenutno ne razmišlja, ga pa zanima še nekaj komponent, ki bi njegovo domačo postajo še bolj približale tistim, ki jih za pridobivanje podatkov uporabljajo agencije. Te poleg podatkov, ki jih lahko trenutno na domačem dvorišču pridobi tudi Denis, merijo še sončno obsevanje, količino prašnih delcev ipd.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija