https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Simona Levc: »Povejte otroku čudežno besedo«

28.01.2014 ob 9:00  

V osnovni šoli Dr. Antona Trstenjaka v Negovi je potekalo predavanje za starše pod vodstvom Simone Levc. Tema pogovora je obravnavala otrokove dolžnosti in njihove pravice.

 

Obdobje razvajenih ali obdobje neposlušnih otrok?

Predavateljica je skozi številne zgodbe ponazarjala, s kakšnimi težavami se starši srečujejo pri vzgoji otrok od rojstva do najstniških let. Omenja predvsem, da so otroci veliko bolj samostojni, kot starši pričakujejo. To trditev je ponazorila z zgodbo o prihodu deklice v šolo, kjer jo mama preobuje, preobleče in popelje v razred, ne da bi imela deklica prej možnost karkoli storiti samostojno in možnost premisliti, kako izvest kak postopek. Posledice so vidne v kasnejših obdobjih, ko otroci postanejo razvajeni, ker njihovi rezultati sploh ne pridejo v ospredje. Simona Levc opozarja, da tovrstni procesi opravljanja otroškega dela vodijo otroka do stanja, ko otrok več ne sliši ali spoštuje  starševskega ukaza. Vsaka beseda postane odveč in ne dosega več namena. Predavateljica predvsem tudi opozarja, da dani ukazi ali zahteve do otrok, v katerih je premalo jasnih napotkov ali preobširne zahteve, le zmedejo otroško izvedbo dela, s čimer pa le raste nezadovoljstvo odraslih.  

 

Le 20 minut na dan

Enako je potrebno obravnavati otroške želje, katere ne smemo niti zavrniti in ne izpolniti. Poudarja, naj sanje, želje postanejo doživetje in ne kratkoročni doseg otroka. "Otrokom ne primanjkuje materialnih dobrin, pač pa starševski čas. Otrok se je pripravljen pogovarjati, ko sam želi in potrebno mu je ponuditi samo 20 minut na dan, vendar se ne pogovarjamo o šolskih temah, pač pa o njemu samemu. Otrok je član družine in ne samo šolar. Spodbujamo jih kljub padcem in hvalimo jih, ko so uspešni. Pogosto opažamo kaj počne narobe in ne to kar naredi prav" je nekaj načel in dejstev omenila Simona Levc. Vso znanje je v sodelovanju s Juhant Markom strnila v knjigi "Varuh otrokovih dolžnosti ali nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami".

 

Meja dovoljenega

Predavateljica poudarja, da moramo otroku postaviti mejo, do kod se sme it. Te meje ponazarjajo odgovornost otroka in nas samih, kako in koliko spoštujemo in se držimo pravil. Otroško zavedanje odgovornosti je ključnega pomena v razumevanju in pripravljenosti na življenje.

 

Čudežna beseda

V zaključku predavanja pripoveduje Simona Levc zgodbo o dečku, ki ni začutil zadostne mamine pozornosti in ljubezni. Ne dovolj močne ljubezni, da bi se počutil srečnega in ljubljenega. Ko mama spozna, to storjeno napako, ugotovi, da le magična beseda "rada te imam" spremeni celotno zgodbo in da presenetljive rezultate. Ob tej pripovedi so se v polni dvorani osnovne šole Dr. Antona Trstenjaka marsikomu orosile oči.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.01.2014 ob 10:52 2014 gost

      Mi starši učimo otroke lepih besed in kako morajo živeti.Ampak politika in zakonodaja jih pa uči,kako morajo biti tajkuni,se pravi služiti z politiko,vse zase za druge ljudi pa nič.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.01.2014 ob 12:20 gost2 gost

      Res, večina staršev se resnično trudi, da bi svojim otrokom znali povedati, kaj je prav in kaj narobe. Vesdno je dobrodošla tudi kakšna knjiga s praktičnimi nasveti iz življenja drugih staršev. In te uspešne vzgoje pristope je potrebno deliti. V knjigi Varuh otrokovih dolžnosti jih prav gotovo najdete.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.