https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Planinsko društvo Gornja Radgona – Poskrbijo za aktiven način življenja

 

Planinsko društvo Gornja Radgona uspešno deluje že 53. leto in si še naprej želi pritegniti mlade in jim privzgojiti misel, da je gorništvo način življenja.



V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Planinsko društvo Gornja Radgona je bilo ustanovljeno 19. decembra 1961 v prostorih TVD Partizan v Gornji Radgoni. Že od leta 1988 vsakoletno organizira planinska taborjenja za predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko mladino v poletnem času, izvedli pa so tudi nekaj zimskih taborjenj. Leta 1991 je taborjenje odpadlo zaradi vojnih razmer, namesto tega je bil organiziran 4-dnevni planinski pohod v Kamniško-Savinjske Alpe.

Foto: osebni arhiv

Čez leto organizirajo izlete, pohode, tabore, občne zbore, izvajajo tudi akcijo Ciciban planinec in Mladi planinec. Skrbijo za planinsko vzgojo za vse starostne skupine in izvajajo ter tekmujejo na planinskih orientacijskih tekmovanjih in skrbijo za poti, ki potekajo po občinah Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Apače, Gornja Radgona (markiranje Marijine poti in Pomurske planinske poti). Uspešno sodelujejo tudi s Planinsko zvezo Slovenije, Mladinsko komisijo PZS ter ostalimi planinskimi in turističnimi društvi.

Občasno pa organizirajo tudi planinsko šolo, predavanja s planinsko tematiko, obisk gledaliških predstav, nagradne izlete, plezanje po umetni plezalni steni, kulturne programe ob različnih priložnostih in planinski ples pomurskih planincev.

Sodelujejo z različnimi društvi

S PD Lenart in z društvi iz Savinjske regije sodelujejo pri pripravi in izvedbi tabora, pri orientacijskih tekmovanjih pa sodelujejo z društvi: PD Ptuj, PD Lovrenc na Pohorju, PD Poljčane, PD Ruše. Posamezni člani PD Ptuj jim pridejo pomagat kot inštruktorji pri izvedbi posameznih vsebin Planinske šole. S PD Matica Murska Sobota in PD Mura so v navezi s skrbništvom glede Pomurske planinske poti. Mnoga društva jih poprosijo za vodenje po lokalnih poteh.

Vključujejo tudi starše in jim poskušajo privzgojiti misel, da je gorništvo način življenja

Mlade privabijo s pestrim programom in seveda z neumornim delom mentorjev in vodnikov. Predsednik društva je ponosen, da kot društvo že 53 let skrbijo za gorništvo kot način življenja v ožji in širši regiji in da s svojim uspešnim delom krepijo in bogatijo delo krovne organizacije PZS. To jim uspeva z odličnimi rezultati na tekmovanju »Mladina in gore«, z rezultati na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju. Njihovi posamezni člani pa aktivno sodelujejo v raznih komisijah na PZS. V čast si šteje tudi to, da sta dva njihova člana, Ivan Bombek in Elica Koroševič, dobila najvišje priznanje PZS – Svečano listino PZS. V prihodnosti si želijo, da bi njihovo društvo znalo pritegniti mlade, ki bi znali nadaljevati z gorništvom tudi v prihodnje.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.