https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vlada pocenila dizelsko gorivo in namenila dodatna sredstva za boj proti korupciji

Ljubljana, 05.02.2014 ob 14:01  

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o spremembah Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente. Poglavitni namen noveliranja uredbe je znižanje trošarine na dizelsko gorivo zaradi povečane uporabe transportne kmetijske in gozdarske mehanizacije ter  večjih agregatov zaradi sanacije škode po žledu.


V skladu z zakonom se trošarina od energentov plačuje v absolutnem znesku, ki je določen za posamezno vrsto izdelka, in različno glede na namen (za ogrevanje ali pogon). Trošarinska obveznost nastane v trenutku proizvodnje ali vnosa ali uvoza, obveznost za obračun in plačilo pa nastane s sprostitvijo v porabo in je določena v 13. členu Zakona o trošarinah. Trošarinski zavezanec mora pri obračunu trošarine upoštevati zneske trošarine, ki veljajo na dan nastanka obveznosti za plačilo trošarine. Zakon daje pooblastilo vladi za zmanjšanje ali povečanje trošarine, in to v skladu z gospodarsko politiko Republike Slovenije.

S predloženo uredbo se spreminja trošarina za plinsko olje za pogon iz točke 2.1 s 404,88 € na 375,07 € / 1000 litrov, kar pomeni, da se bi dizelsko gorivo pocenilo z 1,362 €/l na 1,326 €/l oziroma za 0,036 €/liter. Spremenjena trošarina bo praviloma veljala do vključno 17. februarja 2014.

Številni Slovenci (so) te dni uporabljali agregate, da so si proizvajali električno energijo

 

Več sredstev za inštitucije v boju proti gospodarskemu kriminalu in korupciji

Vlada je na isti seji tudi razporedila pravice porabe in s tem zagotovila dodatna sredstva za delovanje tožilstva, Komisije za preprečevanje korupcije, Policije in Urada RS za preprečevanja pranja denarja v boju proti gospodarskemu kriminalu in korupciji.

Tožilstvu se iz tekoče proračunske rezerve razporejajo sredstva v višini 1.700.113 evrov za plače in materialne stroške, s katerimi bo omogočen začetek kadrovskih postopkov s katerimi se postopno, do konca leta, zagotavlja najnujnejše kadrovske okrepitve, v obliki 30 državnih tožilcev, 40 strokovnih sodelavcev in ustreznega števila drugega državnotožilskega osebja.

Komisiji za preprečevanje korupcije se z razporeditvijo namenjajo sredstva v višini 69.000 evrov, ki nujno potrebna na področju investicij in materialnih sredstev, za nakup in nadgradnjo informacijske podpore delovanju Supervizorja, interne analitične aplikacije Corruptio in za vzpostavitev elektronske analitike načrtov integritete ter za dodatni zaposlitvi na področju nadzora in preventive.

Ministrstvu za notranje zadeve se razporejajo sredstva v višini 3.034.637,52 evrov namenjena za povečanje števila delovnih mest kriminalistov na področju obravnave gospodarskega kriminala in korupcije. Sredstva so namenjena za redno opremo 56 kriminalistov v sektorjih kriminalistične policije policijskih uprav (za osebno opremo, informacijske in telekomunikacijsko opremo in materialno tehnična sredstva).

Uradu RS za preprečevanje pranja denarja se zagotovi dodatna sredstva v višini 100.000 evrov za 4 nove zaposlitve, s katerimi bodo okrepili kadrovsko strukturo z namenom pridobitve inšpekcijskih pristojnosti in posledično še učinkovitejši pregon gospodarskega kriminala.

Vir: Ministrstvo za finance

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.02.2014 ob 17:22 mujo gost

      Vaj,kak do se nekake pa žepke punole-nej Haso ?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.02.2014 ob 10:19 2014 gost

      Država bi morala dati gorivo zastonj tem ljudem,kiso ogroženi.Vsem trgovcam,ki pa zvišujejo ceno za agregate jim pa napisati kazen in to zelo,zelo visoko,ker so izkoriščevalci ob takih naravni katastrofi.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.