https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Poročna dvorana Lendava zaprta za mladoporočence?

Lendava, 14.02.2014 ob 7:00  

Do zapletov okrog lendavske poročne dvorane je prišlo, ko je v njej zakonsko zvezo želel skleniti poročni par iz UE Lendava. Kot je par zapisal, naj bi ga na Upravni enoti Lendava prosili, da se poroči drugje, ker v dvorani ni ogrevanja in elektrike. Tako naj bi si za kraj svoje poroke bodoča mladoporočenca morala izbrati drugo poročno dvorano v regiji. Zatika se pri lastništva poročne dvorane, zato tudi prihaja do zapletov.


Po pojasnila v zvezi s tem dogodkom smo se obrnili na Upravno enoto Lendava in v urad župana mag. Antona Balažeka, vendar od slednjega odgovora še nismo prejeli. Tako objavljamo le pojasnila Štefana Gjerkeša, načelnika Upravne enote Lendava: »Upravna enota je do sedaj zagotovila pogoje za sklenitev zakonske zveze za vse pare, ki so se želeli poročiti v poročni dvorani v Lendavi, saj smo koristili elektriko iz sosednjega prostora Obrtne zbornice Lendava in stroške za odčitano porabo na števcu posebej plačali. Električne peči za ogrevanje je dal na razpolago uslužbenec UE

Prav Upravne enote so namreč odgovorne in dolžne poskrbeti za izvajanje in zagotavljanje pogojev za sklepanje zakonskih zvez. Stroške upravljanja dvorane in najemnino je Upravna enota plačevala obrtni zadrugi Lindau, ki je stavbo tudi upravljala, ker pa je Lindau od junija 2012 v stečaju, se je spet pojavilo vprašanje lastništva in plačila stroškov uporabe poročne dvorane.

Tako Gjerkeš odgovarja, da Upravna enota Lendava za potrebe poročne dvorane ni mogla urediti elektrike in ogrevanja, ker ni lastnik oz. solastnik prostora in ker gre za investicijska vlaganja: »Ko smo na problem opozorili Občino Lendava konec oktobra 2013, so nam sporočili, da moramo pripraviti opis problematike v pisni obliki. Ko smo to pripravili, z njihove strani ni bilo odziva vse do konca januarja 2014.«

Sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov vas bo stala 170 evrov

Pojasnili so nam tudi, da v primeru, ko se par želi poročiti v drugem prostoru, ki ni določen kot uradni prostor za sklepanje zakonske zveze, morata bodoča zakonca, v skladu s pravilnikom o sklepanju zakonskih zvez, plačati kritje stroškov v znesku 170 EUR. Stroški se morajo  plačati najmanj 5 dni pred sklenitvijo zakonske zveze, sicer se sklenitev le te ne izvede. Štefan Gjerkeš je še dodal: »Pari se v tem času lahko poročijo kot do sedaj, vključno v prostorih sedanje poročne dvorane, le te pa so na razpolago tudi v vseh drugih občinah na območju UE Lendava (Črenšovci, Turnišče, Odranci, Dobrovnik, Kobilje, Velika Polana)

Zadnji par se je v poročni dvorani v Lendavi poročil v decembru 2013, kar je tudi zadnja poroka v Lendavi. Sicer se je v preteklem letu na območju UE Lendava poročilo 56 parov, od tega v Lendavi 23 parov. Trije pari so se na lastno željo poročili izven uradnih prostorov, v protokolarnih prostorih občine Lendava. Ta prostor pa po besedah Gjerkeša ne izpolnjuje pogojev za določitev uradnega prostora za sklepanje zakonskih zvez, ker ni omogočen dostop tudi za invalidne osebe, kot je to določeno v 8. členu pravilnika.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2014 ob 7:10 2014 gost

      Bar se nedu ženili,dandanes je to velik finančni zalogaj,itak se za mesec dni ločita.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2014 ob 8:55 Stewen gost

      BI SE POROČILA Z MENOJ? - Oh,kje so tisti dobri stari prepustni časi, ko je bila "sezona" porok. Ni bilo tako, da bi zaljubljenca živela skupaj in seksala, ne da bi se prej državno in cerkveno poročila. Zdaj pa tudi je tudi v zelo vernih družinah veliko zunajzakonskih parov, ki imajo seveda tudi otroke. Te dajo krstiti (seveda se tu in tam najde kak župnik, ki zakrament pogojuje s sklenitvijo zakramenta poroke) in nihče več se ne "obreguje" če "kouznike". Enkrat - vsekakor pa po sedmih letih - se poročijo ali pa razidejo. In ni potrebna formalna pred sodiščem. Zelo praktično. No, jaz, ki sem tradicionalist, pa imam predlog za "nesrečnike": vsem, ki niso formalno poročeni, bi bilo treba izdati poročne ali zunajzakopnske dokumente (imeli bi isto pravno vrednost) in potem se neporočeni ne bi izogibali formalnim porokam in (ker so neporočeni) se ne bi koristili določenih ugodnosti. Če pa bi uvedli še davek za neporočene, kot je menda v nekaterih drugih državah, potem bi v predpustnem času bilo porok še in še. Ne gre pa spregledati tudi naših mužikašev,ki so nekoč igrali na gostijah, ki so bile doma, trajale so do tri dni, in do odlično zaslužili, še posebej, ko so igrali za posameznega svata in peli: Joško moreven za spiti zaradi lumparije. - Bi pa čestital mladencema, ki sta se hotela poročiti vlendavski poročni dvorani! To, da je ne ogrevajo, ne more biti vzrok za preusmeritev drugam, saj slutim, da jima je,ker se imata rada, toplo, Gostom, pa kjer koli že so,pa je vroče od pijače. To še spijemo pagremo?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2014 ob 9:56 grega gost

      NE RABIMO POROČNE DVORANE,,,,,MOGOČE BO PA NA RAZGLEDNEM STOLPU.....V LENDAVI SAMO ENA GLAVA MISLI (opp. 2) OSTALI SO KLOVNI

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.02.2014 ob 16:38 aaa gost

      Župan Lendave je veliki igralec in šerif...dela kaj hoče, kaj NPU še caka....NEPOTIZEM po celi črti

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.02.2014 ob 20:12 jaz gost

      to je pa res lep zgled za občino lendava in samega župana - žalostno.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.02.2014 ob 8:03 dumbek gost

      Lendavki župan vabi vse pare, kateri se želijo poročiti, v rezidenco njegovega veličanstva, v Mestno hišo v Lendavi. Seveda pa je potrebno prej pokazati denarčke, torej evrčke.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.02.2014 ob 8:23 župa gost

      ha ha ha lendava razgledna rupa

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.02.2014 ob 9:10 gost gost gost

      Lendava rabi najprej, da se znebi svoje zaprtosti in enoumja. Potem bo mogoče lahko prosperirala. Dokler smo pa samo naši ni šanse. In dokler nekoga, ki drugače govori ne sprejemaš, res ni šanse za napredek in sodobnost.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.