https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na pošti v Murski Soboti se obeta zmanjšanje števila zaposlenih na mehak način

Murska Sobota, 21.02.2014 ob 7:00  

Načrtovana reorganizacija Pošte že nekaj časa zelo odmeva v Pomurju. Zaprlo se je že nekaj manjših in nerentabilnih poslovalnic, že v letošnjem letu pa je predvideno odprtje petih pogodbenih pošt. Tudi v Murski Soboti se obetajo spremembe, saj bo že od prihodnjega meseca to le še poslovna enota z direktorjem, medtem ko se bo strokovna dela opravljalo zgolj še v Mariboru.

Spremembe na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da gredo trendi v vseh poštnih upravah v Evropski uniji v zadnjih desetih letih predvsem v produktno organiziranost, ker za teritorialno organiziranost glede na vpliv razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije ni več razlogov. Zaradi navedenega se bodo v Poslovni enoti Murska Sobota in v Poslovni enoti Nova Gorica s 1. 3. 2014 ukinili oddelki strokovnih služb in samostojni referati, s čimer se bodo poenotile funkcije v okviru Pošte Slovenije in kar se bo odražalo v optimizaciji stroškov dela v strokovnih službah Pošte Slovenije.  

Obeta se mehko zmanjševanje zaposlenih

Kaj pa to pomeni za zaposlene? »Večina zaposlenih na poslovni enoti Murska Sobota bo lokacijsko še naprej opravljala svoja dela in naloge na sedanji lokaciji, kot rečeno, pa bodo dela in naloge strokovnih služb PE MS prevzele strokovne službe PE MB z namenom učinkovitejše organizacije dela in nižanja stroškov dela (ukinitev vodij posameznih oddelkov, zmanjšanje števila zaposlenih v strokovnih službah PE na mehak način…). Vsekakor pa pod PE Murska Sobota organizacijsko še naprej sodijo vse pošte, kot doslej, prav tako pa ostaja menedžerska funkcija  direktorja PE z namenom, da skrbi za trženje poštno-logističnih storitev na tem območju ter sodelovanje pri izvedbi aktivnosti, vezanih na preoblikovanje poštnih enot ter nekaterih aktivnosti, vezanih na izvajanje kadrovskih zadev,« pojasnjujejo na Pošti Slovenije in vseskozi poudarjajo, da gre samo za notranje organizacijske spremembe, pri katerih se za uporabnike poštnih storitev v primeru reorganizacije ne spremeni ničesar.

Do leta 2017 tretjino manj rednih pošt
 
Reorganizacija Pošte Slovenije se je zaradi gospodarske krize in nekaterih drugih dejavnikov začela že leta 2009, končala pa naj bi se čez tri leta. Od približno 550 poštnih enot, kot jih je v Sloveniji danes, bi se naj do leta 2017 preoblikovalo dobra tretjina, že zdaj pa je 35 enot bilo oddano v najem.

Pošta Slovenije v pogodbene pošte preoblikuje predvsem manjše in nerentabilne pošte in to povsod po Sloveniji. Gre za odgovor na upadanje števila določenih poštnih storitev (predvsem klasičnih poštnih pošiljk) ter liberalizacijo trga poštnih storitev, na podlagi katere je bila 31. decembra 2010 odpravljena izključna pravica Pošte Slovenije za izvajanje rezerviranih poštnih storitev. Hkrati Pošta Slovenije ugotavlja, da tudi po najbolj optimističnih scenarijih uvajanja novih storitev ne bo v celoti uspela zagotoviti ustreznega ekonomskega pokritja najmanjših pošt niti na kratki niti na dolgi rok. Pričakujejo, da se bo zaradi še trajajoče recesije, vse večje substitucije z drugimi (elektronskimi) načini komuniciranja, liberalizacije trga poštnih storitev  idr., ta trend nadaljeval tudi v prihodnje. Zato glede na rezultate poslovanja, takšnih pošt ne morejo ohraniti v sedanji obliki.

V Pomurju že štiri pogodbene pošte, letos še do pet novih

Tudi v Pomurju že imamo že štiri take - v Križevcih, na Hodošu, Razkrižju in v Spodnjih Ivanjcih. Ista usoda bo najbrž doletela še tudi pošte v Bodoncih, Kobilju, Mali Nedelji in Prosenjakovcih.

Za slednjo so se na zadnji seji Občinskega sveta Moravske Toplice zavzeli svetniki, ki so mnenja, da mora tu pošta ostati v obstoječi obliki. Dejstvo, da gre za pošto na nacionalnem mešanem področju, ne vpliva na njihovo odločitev. »Tam, kjer obstaja obveznost zagotavljanja dvojezičnih napisov in nudenja informacij, slednje tudi upoštevamo. V Pošti Slovenije se zavedamo zakonskih obveznosti, ki jih imamo do prebivalstva narodnostno mešanega območja in izpolnjevanje teh zavez je sestavni del našega poslovanja že ves čas, tudi po preoblikovanju pošte v pogodbeno,« pravijo v Mariboru in dodajajo, da je proces preoblikovanja in optimizacije poštnega omrežja je nujen in neizogiben, vsekakor pa si bodo prizadevali, da bodo v največji meri prisluhnili željam prebivalstva, seveda v okviru možnosti, ki so na voljo.

Bistvenih razlik med naborom storitev ni

In kakšne so pravzaprav razlike med "rednimi" in pogodbenimi poštami? »Pogodbena pošta je nova organizacijska oblika pošte in načeloma deluje enako kot ostale pošte. V pogodbeni pošti se združi dejavnost pošte s samostojno dejavnostjo izbranega pogodbenika, ki ne izvaja pošti konkurenčnih dejavnosti. Praviloma so odprte dlje časa, kot so odprte stalne pošte, ki se bodo preoblikovale v pogodbene.  Pogodbena pošta je prav tako kot stalna pošta zavezana k opravljanju kakovostne in zanesljive univerzalne poštne storitve,« odgovarjajo na Pošti Slovenije.
 
Ob tem poudarjajo, da ne glede na preoblikovanje pošte v pogodbeno pošto na tej še vedno nudi celoten nabor univerzalne poštne storitve, ne nudi pa nekaterih zahtevnejših finančnih storitev in vplačil lota ipd.

    Fotogalerija