https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

VIDEO: Karbova in občina Ljutomer odstopila kot koordinator na Pomurskem vodovodu – sistemu C

Ljutomer, 22.02.2014 ob 9:00  

Ker občina Ljutomer še ni sprejela proračuna, ji zakon ne dovoljuje plačevanja obveznosti izvajalcem del na Pomurskem vodovodu – sistemu C. Karbova rešitev vidi v predaji koordinacije občini, ki že ima sprejet proračun.


Sredstva  za plačevanje obveznosti izvajalcem in dobaviteljem pri izgradnji sistema C so sicer že na računu občine Ljutomer, vendar pa občina ne sme plačevati obveznosti, ker ji to zakonsko prepoveduje dejstvo, da proračun občine še ni sprejet. Zaradi tega se je Karbova odločila odstopiti kot koordinatorka.

»Pod temi pogoji ne morem sprejemati kazenske in materialne odgovornosti«

Kot je na včerajšnji seji občinskemu svetu pojasnila Karbova, je sistem C resno ogrožen projekt, za katerega po njenem mnenju v teh pogojih brez proračuna ni več mogoče prevzemati odgovornosti in biti podpisnik pogodb in dokumentov pod kazensko in materialno odgovornostjo. »V občini Ljutomer se trudimo delati v skladu z zakonodajo, vendar so se, razna podtikanja, grožnje, žaljive obtožbe, politični pritiski, da delamo mimo zakona in po domače, v zadnjem času stopnjevali do te mere, da ne morem več in ne želim več prevzemati kazenske in materialne odgovornosti za odločitve povezane s tem projektom in ne morem več delati naprej pod temi pogoji,« je pojasnila na včerajšnji izredni seji občinskega sveta.

Noče delovati v nasprotju z zakonom in ustavo

»Člani politične oblasti se mi smejijo in me celo obtožujejo, da sem vzela projekt Sistem C za talec proračuna, da govorim neresnice, da ne želim izplačevati podizvajalcev, ker to gre brez proračuna in vsi bi na mojem mestu to absolutno storili, čeprav zakon in ustava pravita drugače,« ob tem pa ji pošiljajo pravna mnenja iz najvišjih mest, ki prav tako potrjujejo, da zakon prepoveduje izplačevanje sredstev dokler ni proračuna, vendar ji svetujejo, da naj to vseeno storim.

Foto: Arhiv Pomurec.com

»Saj razumem, da politika vse prenese, vendar verjeli ali ne, če bi tako delali z evropskim denarjem in, ko iz Evrope pridejo gledat pravilnost postopkov, ne bo dovolj beseda politika ali ministra bo treba kar vrnit milijone, ki jih ni,« je še povedala na seji.

Nesprejemljivi se ji zdijo tudi pritiski in očitki o tem, da niso bili izbrani pravi izvajalci del, saj, kot pravi, sama s tem nima nič: »Še manj sprejemljivo je, ko se v teh zgodbah pojavljajo imena iz politike, politika si pa po drugi strani zelo prizadeva, da bi delali naprej, mimo ustave in zakona. To presega vse meje, jaz ne želim biti tarča tovrstnih iger in navez, še manj pa, da se blatijo vsi tisti, ki pošteno in marljivo delajo na projektu. Za to sem sprožila korake za zaščito pri ustreznih organih.«

»Ne bom več ovira«

»Zato, ker ne morem delali na ta način, ne bom več ovira,« je izjavila. Potem ko je pred mesecem dni napovedala že ministru Židanu, da bo v primeru prevelikih ovir pri izvajanju projekta kot koordinatorka sistema C odstopila, je to na včerajšni seji tudi potrdila. Koordinacijo tako predaja v roke tistih občin, ki imajo proračun že sprejet in, kot zaključuje Karbova, »lahko zadeve zakonito peljejo naprej ali morda tisti, ki bi na mojem mestu že vse po domače naredili. Sedaj lahko.«

Novi predlog proračuna je občinski svet občine Ljutomer včeraj v prvi obravnavi podprl z osmimi glasovi za in dvema proti, preostali člani sveta so se glasovanja vzdržali.

Izjava županje Olge Karba o odstopu z mesta koordinatorke sistema C:

Več o seji in predlogu proračuna, ki so ga svetniki tokrat podprli, pa bomo poročali v ponedeljek.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.02.2014 ob 10:11 rafael gost

      sramota brez primere.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.02.2014 ob 10:22 prle gost

      grdo gleda, le kdo jo svadi?

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.02.2014 ob 10:56 gost gost

      Razlog odstopa je bolj verjetno v poročilih Državne revizijske komisije za revizijo postopkov oddaje javnih naročil Številka: 018-182/2013- 5, Številka: 018-310/2013-9, Številka: 018-399/2013-5, Številka: 018-015/2014-4 (javno dostopni podatki), ne pa, da še občina nima proračuna. Iz poročil je možno razbrati, da je proračun oškodovan za cca.36.000 eur. Glede na poročila je prav, da je odstopila, prav bi bilo, da še odstopi od česa drugega in povrne povzročeno materialno škodo v proačun. Zapravljen ugled občine pa bo moral graditi nekdo drug.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.02.2014 ob 12:31 Milan gost

      Sramota, odstopi naj tudi kot županja. Zdaj nam je jasno, da hoče uničiti vse projekte, evo kaj je naredila pred leti s denarjem za športni park, vrnila ga je državi, enako je hotela narediti z zadružnim domom na Cvenu, hvala bogu, da so svetniki dali amandma. Zdaj se igra z 50milionskim projektom. V delu sem prebral, da so ji iz ministerstev jasno povedali, da lahko plačuje ne glede ali ima proračun ali ne. Pa kaj je ta ženska vso pravo tega sveta posrkla, da dvomi v dokumente ministrstev?? Zdaj ko več nima nobenega argumenta se sklicuje na ustavo. Pa to je res bolano!

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.02.2014 ob 12:37 lotmerk gost

      To kar dela že vsa leta je res hudo bolano! Na eni strani za določene stvari ni na voljo nekaj everčkov na drugi strani pa se nekaj deset tisoč zmeče kar tako. Če drugih argumentov zmanjka je tudi ustava dobra. Vedno je nekaj našla in vedno pogorela. Cela Slovenija se je smejala, ko je tožila svetnike.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.02.2014 ob 13:09 Bandi gost

      Pa ka mislite ka bi što drugi bokše pelo občino.Ge mislin ka nej poglente si samo primer Fištravec občine Maribor. Gnes den moreš dobro premisliti ka delaš da neboš prišo navzkriž z zakonodajo, štero si itak vsaki tomači kak njemi paše.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.02.2014 ob 14:58 EGO gost

      Ta ljuba gospa oz. JAZ - JAZ bi že davno morala oditi s položaja županje , ker več ali manj s svojim ravnanje škodi dobrobiti vseh občanov Ljutomera. Takih populističnih iger in "pihanje" na duše ljudi, ki jih izrablja za svoje namene, je res že skrajno. Pa vendar ne sprejemajo proračuna občani na ulici ampak za to izvoljeni svetniki. Če bi bilo po Karbovi bi ona vladala le sama in bila absolut, ker vse najbolje ve. Saj jo je kot tako "spoznalo" vendar tudi ljudstvo... Res prava groteska.

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.02.2014 ob 15:14 cajgar gost

      Škoda je tote gospe je resan bila odlična v f..... toti ki zadaj sedijo bi prej morali oditi EGO ne motaj vse skup ker nimaš pojma o pojmu je celi lotrmek gor držala pa še občino veš mo jo pogrešali.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.02.2014 ob 16:49 gost gost

      Razmišljam, ali gospa v imenu občine lahko odstopi od kordinatorstva (nima absolutistične oblasti), ali ni zato potreben sklep občinskega sveta.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.02.2014 ob 16:57 gost gost

      me zanima kdo pelje piar pri izgradnji vodovoda c krak, ker tu so tudi nekaj štrikali.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.02.2014 ob 20:45 ZaskrbljenZelo gost

      Ja se tudi jaz vprašam ali je vse vredu zadnje čase z mojo županjo? Karbova je rekla, da občina odstopa. Kdo pa je Karbova, da lahko to reče. Mar je ona občina? In samo ona? Zopet ena od solističnih potez neverjetno velikega trmastega ega podkrepljenega z veleumom njenega PRa, ki ji je kot prvo najbolj napačno v začetku mandata svetoval, naj se reši politike.... No pa da sedaj vidimo kdo še bo dal evropska sredstva Ljutomeru po tem debaklu županje in njenega veleuma. Ministerstvo za finance, ali pa kmetijsko ministrstvo že ne....Mogoče ko pride nek normalen človek... ki se nebo obračal proti ministrom in se zatekal na ustavna sodišča, da bi dokazal svojo trmo in tak, ki ve, da je tveganje, v mejah normale, normalen način funkcioniranja managementa.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.02.2014 ob 22:00 lp gost

      V tej obcini se pa prav iz letala vidi nagajanje zupanji , za korist obcanov pa jih briga.

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.02.2014 ob 22:53 z gost

      Što si u kavu stavila čudni napitak ti meni si podvalila što si u kavu stavila gubim kontrolu, prihvačam tvoja pravila U kuhinji si ko nasred plesnog podija ladice tvoje sve pune su mirodija ljuske od zmaja, sto ljutih trava, zmijski rep sismiševi tucanih krila prepun džep VJEŠTICE malena

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      23.02.2014 ob 0:00 PREKMURJE ZBUDI SE gost

      Zdaj ka ima tako seksi frizuro županja, si zasluži da ste prleki malo bolj milostni z njo. Drugače nisem seznanjen s problematiko, kar se pa tiče zunanjega imiđa je Županja Karbova zelo napredovala. Pozdrav iz prekmurja!!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      23.02.2014 ob 12:08 Angelca gost

      Daj Olga, ne delaj žrtev z sebe. Narod ne moreš po istem kopitu dolgo vleči za nos. Poleg vseh prejetih navodil iz ministerstev, ki ti dajejo zeleno luč za izplačilo ne plačaš izvajalcev, ja pa kaj je s tabo? Misliš, da si Bog? Mešaš kruške in jabolke, poznam natančne podatke koliko samoudeležbe je stal krak c ljutomersko Občino do sedaj, kakor tudi druge. Konkretno je na Občino Ljutomer v januarju 2014 manj kot tisoč EUR samoudeležbe, za to ne zavajaj z nujnostjo sprejetja proračuna, ki so ti ga svetniki zdaj itak sprejeli. Pričakujem, da boš odstopila tudi kot županja, ker je to kar počneš res višek. Od Pomurca, pa pričakujem nepristranskost v smislu, da se bodo jutri v prispevku znašle, ali povzeli dokumenti, ki dokazujejo dejanska stanja koliko je po mesecih samudeležbe iz proračuna Občine Ljutomer.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.02.2014 ob 12:29 gost gost

      Od kordinatorstva kot oseba lahko odstopi, ne more pa prenesti nosilnosti projekta iz občine na drugo občino brez sklepa-ov občinskega sveta. Te pravice kot županja nima. Zadnji čas je da, prične spoštovati 3.člen ustave RS, drugi odstavek , V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami, po načelu delitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      25.02.2014 ob 9:27 Angelca gost

      Najlažje je narediti totalno zmedo, spiz... na dopust in preko telefona dajat navodila. Kje je tu profesionalnost, dostopnost. Ma, niti narod več ni nor in je zdaj spregledal.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      25.02.2014 ob 12:18 gost 1 gost

      Zakaj se nihče ne vpraša, kakšno odgovornost nosi v tem primeru teh 12 pametnih apostolov - članov občinskega sveta, ki v nobenem primeru nočejo sprejeti nikakršnega proračuna. In tu ima županja prav, če ni proračuna, ne gre izplačevati sredstev. Taka so pravila. In ker teh 12 apostolov ne dela nič drugega kot to, da ji samo škoduje, meče polena pod noge, je v takih primerih nemogoče delati. Namesto, da tisti, ki glasuje proti proračunu z vso mero odgovornosti pripravi alternativni predlog, gledamo rušenje vsega, kar predlaga županja.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      25.02.2014 ob 12:36 gost gost

      Že 3 leta imamo v Lotmerki problem, samo to ni županja, kot jo nekateri želite prikazati. Njen problem je, da se noče iti kupčkanja in njihovega kadrovanja, kot so si to eni zamislili, zdaj pa jo treba napasti iz vseh strani. Saj napadajo pa jo glavni krivci, ki so ustvarili takšno stranje v Ljutomeru. Spremljam te Ljutomerske seje, ker se ob njih dodobra nasmejim iz svetnikov in njihovega ''modrovanja''. Županji pa kapo dol, ker mora prenesti marsikatero poleno, ki ji ga pripravijo. Županja naredi res veliko za Lotmerk in tudi ta sistem c je pripeljala do same izgradnje, ker če nje ne bi bilo, bi se še zdaj samo pogovarjali o projektu. To da je odstopila, je čist samo posledica teh svetnikov, ki že 3 mesece zavirajo sprejetje proračuna in edino prav je naredla, da je odstopila, saj Ljutomer še zdaj nima proračuna in ne more plačevati računov, pri tem pa ovira druge občine. Če pa bi vztrajala pa bi lahko res celi prleški vodovod šel po gobe. Odgovorna poteza županje, ki ima zaradi politčnih igric zvezane roke. Zdaj pa naj nosijo odgovornost tisti, ki so do tega stanja pripeljali (ne pa da zdaj cvilijo po medijih) Ti svetniki bi že zdavnaj morali ODSTOPITI. Če pa ne bodo sami, pa jih bodo volivci postavili oktobra na smetišče politične zgodovine Ljutomera, saj drugo tak ne vejo kak pisati neka pisma medijem, pa hoditi na radio, na seji pa se vidi, da se samo glejajo kak bo keri roko zdigna, pa ka si nebi slučajno kdo premisla, gradiva pa si jih sploh ne prešteje in postavljajo vsako sejo ista vprašanja. DAJ ODSTOPITE ŽE (BABIČ Tihomir, BOGDAN Damjan, GRANTAŠA Jože, KARBA Sara, KAVČIČ Aleksander, KLEMENČIČ Jože,...) IN NAREDITE VSAJ ENKRAT NEKAJ DOBREGA ZA LJUTOMER

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      25.02.2014 ob 12:50 krakabc gost

      večina županov dobesedno izsiljuje sprejetje proračunov z izgovorom, da je le to nujno....zaradi tega in tega...! Če ni po njihovem, se razjočejo kot tale gospodična. Svetniki pa, bolj so naivni, prej sprejmejo proračun, namesto, da bi ga temeljito pretresli in po potrebi spremenili......in žal, po navadi župani uspejo! In kdo je potem tu bolj nor?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      26.02.2014 ob 8:33 PR gost

      Paul Joseph Goebbels

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      26.02.2014 ob 21:31 karantanija gost

      Olga je čudovita županja, ona je prava mati terezija

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.