https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Društvo borilnih veščin KUNTAO iz Rogašovec - samoobramba, mešane borilne veščine, samoobramba za ženske

Rogašovci, 25.2.2014  

Če si želite v kritičnih situacijah, ko se je potrebno fizično boriti z nasprotnikom, povečati možnost za preživetje, morate na treningih trdo trenirati z nasprotniki, ki so čim bolj raznoliki.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Zato morate trenirati z velikimi, majhnimi, hitrimi, počasnimi, lahkimi, težkimi in nepredvidljivimi partnerji, ki se upirajo oz. simulirajo realno borbo, saj se lahko samo na ta način sčasoma naučite obvladovati potencialnega nasprotnika in v resnici izkoristiti njegovo silo sebi v prid. Mešane borilne veščine (ang. MMA) predstavljajo odlično gibalno osnovo za samoobrambo, saj zajemajo vse borbene faze, ki bi se lahko pojavile tudi na ulici. To so udarci, meti in borbe na tleh.

Eden od pionirjev je bil Bruce Lee

Ko se je leta 2010 Manuel Lah preselil iz Ljubljane nazaj v Prekmurje, ga je njegov tedanji mentor in trener Hari Murat iz templja borilnih veščin Makoto nagovoril k odprtju društva borilnih veščin. Skupaj so naredili predstavitev Jeet Kune Do-ja v telovadnici OŠ Sv. Jurij in tako se je vse začelo. Ko je Manuel začel trenirati v Makotu, ga je Hari naučil drugače razmišljati in mešati različne borilne sloge, on je bil tisti, ki mu je pokazal pravo pot – Jeet Kune Do. Samoobramba, ki jo učijo v Kuntao, torej temelji na Jeet Kune Do-ju, principu borbe, ki ga je leta 1967 ustvaril legendarni Bruce Lee. Tu ni pravil in klasifikacije tehnik, osvobojeno je vseh vzorcev, metod in slogov, zato služi kot zelo učinkovita metoda samoobrambe. Njegov cilj je bil ustvariti borilno veščino, ki bi bila prosta in brez omejitev. O njegovi učinkovitosti pa priča tudi dejstvo, da je v Ameriki učenje JKD obvezen del treninga ter usposabljanja agentov FBI.

V Jeet Kune Do-ju ni konca, zato tudi dodajajo nove tehnike, opuščajo tiste, za katere menijo, da niso uporabne. Na nek način vsak posameznik začne razvijati svoj slog s pomočjo različnih tehnik, ki jih črpa iz različnih borilnih veščin. V zadnjem letu so nekoliko večji pomen dali filipinsko-indonezijskim borilnim veščinam kot sta Panantukan in Silat. 

Mnogi mislijo, da je bil Bruce Lee le filmski igralec, v bistvu pa je bil eden prvih, ki je začel mešati različne sloge, različne borilne veščine, itd. Lahko mu rečemo tudi pionir mešanih borilnih veščin, vendar pa ni bil edini, saj jih je bilo več. Da ne bi kdo zamešal Jeet Kune Do za šport MMA. Poudarek je na mešanih borilnih veščinah, primernih za samoobrambo. Trenirajo goloroko bojevanje in bojevanje s palico ali drugimi predmeti. Najbolj pomembno pa je seveda, kako preprečiti konfliktno situacijo, da do nje sploh ne pride. Če pa je že tako daleč, pa je pomembno, kako v najkrajšem možnem času onesposobit nasprotnika z najmanj povzročene škode.

»Tehnike, ki jih učimo, služijo le za samoobrambo oziroma za zaščito samega sebe in svojih bližnjih, nismo ulični pretepači. Treniramo rekreativno in za sebe, za svojo dušo, za svoj hobi,« je dejal Manuel Lah.

Znanje si izmenjujejo na seminarjih

Pri treningih tudi hitro ugotovijo, katere tehnike delujejo in katere ne, kar se lahko zahvalijo svojim raznolikim članom, velikim, majhnim, težkim, in tako poskrbijo za nepredvidljivost.

Zakaj torej KUNTAO: vse situacije se začnejo s pestjo ali udarcem in samo na posamezniku leži, kaj bo iz situacije naredil (kuntao = way of the fist, pot pesti).

Znanje črpajo na seminarjih, ki se jih udeležujejo tako doma kot v tujini, včasih pa tudi sami kakšnega organizirajo. Radi izmenjujejo znanje, zato vabijo vse klube v Pomurju, da jih kontaktirajo in da potrenirajo skupaj.

Treningi so primerni za ženske in moške vseh starosti, ki se želijo naučiti samoobrambnih tehnik.

»Da se nam tehnike vtisnejo v spomin, moramo trenirati, kajti ko se znajdemo v konfliktni situaciji, začne delovati podzavest in takrat moramo biti sposobni pravilno reagirati. Ne treniramo pa samo tehnik, saj moramo biti tudi fizično pripravljeni, zato s pomočjo različnih kondicijskih vaj in vaj za utrjevanje krepimo tudi telo,« je poudaril Manuel.

Modrosti borilnih veščin za vsakdanje življenje

  • Spoštovanje: Skozi trening borilnih veščin se boste naučili spoštovati svoje učitelje, kolege, učence, sorodnike, prijatelje, sodelavce in seveda sebe
  • Trden in resen: To besedna zveza predvsem opisuje vaš odnos do vašega kluba in učiteljev, a spoznali boste, da opisuje tudi vaš odnos z družino, prijatelji, šefom …
  • Naredi to, kar je prav: Ko si v življenju ustvariš neka načela, se jih drži in ne pusti, da ti negativni dejavniki to preprečijo
  • Motivacija: Ko si zastavimo neke cilje, je pomembno, da jih poskušamo doseči s čisto motivacijo in popolno koncentracijo; če vam to uspe, je najtežja pot že za vami
  • Etika: V klubu za borilne veščine se boste verjetno tudi naučili neke etike, le ta vam bo pomagala, da boste spoštovali vse ljudi, kar vam zna zelo pomagati v vsakdanjem življenju
  • Samodisciplina: Naučili se boste kako ostati mirni in se izogniti stresu v vsakršnih situacijah
  • Dobrodelnost: Učenci borilnih veščin so znani po svojem nesebičnem obnašanju

Za konec se vrnimo k Bruceu Leeju. Nek njegov pregovor pravi: Ne bojim se tistega, ki je naredil 10.000 različnih udarcev, temveč tistega, ki je en udarec ponovil 10.000-krat.

Vpis je možen skozi celo leto, zato člani kluba vabijo vse tiste, ki jih zanimajo borilne veščine, da se jim pridružijo. Za podrobnejše informacije si lahko ogledate njihovo spletno stran www.kuntao.si.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2014 ob 21:24 grgrtg gost

      zanimivo in pozitivno,vso srečo

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.02.2014 ob 10:17 intodzicu gost

      Mene pa zanima ce po lufti tudi letijo,pa ce znajo po vodi bejzati?

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.02.2014 ob 17:20 gost gost

      @intodzicu bole bedno pitanje se nej mogo postavte??

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.