https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ping pong med zaposlenimi v Dvorcu Rakičan in županom Štihcem o neplačilu zahtevkov

06.03.2014 ob 10:05  

Zaposleni v Dvorcu Rakičan župana Štihca in Mestno občino Murska Sobota pozivajo k plačilu obveznosti, saj zaradi neplačila zahtevkov s strani mestne občine v Dvorcu Rakičan ne morejo izplačevati plač. Štihec jim odgovarja, da plačila ni, ker mestna občina še nima sprejetega proračuna.

 

Zaposleni v Dvorcu Rakičan županu Štihcu: »Politična kopja naj se ne lomijo na hrbtih delavcev«

Ker Mestna občina Murska Sobota, ustanoviteljica javnega zavoda RIS Dvorca Rakičan, slednjemu v tem letu ni plačevala mesečnih zahtevkov, zaradi česar zaposlenim ne morejo izplačati plač, so se zaposleni v pismu javnosti obrnili na župana MO Murska Sobota, Antona Štihca. V pismu ga prosijo, da politične interese pusti ob strani in s plačilom obveznosti omogoči nemoteno delovanje zavoda, zaposlenim pa zagotovi vir preživetja.

Pismo, ki so ga zaposleni poslali tako županu kot tudi javnosti, objavljamo v celoti:

»Spoštovani gospod župan Anton Štihec!

Podpisani zaposleni v javnem zavodu RIS Dvorec Rakičan se obračamo na vas zaradi trenutnega nelikvidnega stanja javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan in posledično nezmožnosti izplačila plač delavcem v javnem zavodu.

Kolikor smo seznanjeni, je vzrok za nelikvidnost javnega zavoda neplačevanje mesečnih zahtevkov s strani ustanoviteljice javnega zavoda, Mestne občine Murska Sobota. Javni zavod namreč v letošnjem letu 2014 s strani ustanoviteljice še ni prejel prav nobenih sredstev za svoje delovanje, medtem ko so v preteklosti (npr. v letu 2012 in v letu 2013 do meseca maja) ta sredstva bila s strani Mestne občine Murska Sobota vedno sprotno, mesečno in tekoče izplačana.

Zaposleni v RIS Dvorcu Rakičan smatramo, da smo delali dobro, pošteno ter da smo vestno opravljali vse svoje naloge in dolžnosti. V letu 2013 nam je s skupnimi močmi uspelo realizirati številne uspešne in odmevne projekte, na katere smo zaposleni v javnem zavodu zelo ponosni. V tem tempu in pozitivni delovni klimi v dobrobit Mestne občine Murska Sobota ter občank in občanov bi želeli nadaljevati tudi v letu 2014. Pri tem smatramo, da ni prav, da se »politična kopja« med direktorjem RIS Dvorec Rakičan in vami spoštovani župan, lomijo na hrbtih nas delavcev. Zato vas, župan Mestne občine Murska Sobota, zaposleni v RIS Dvorcu Rakičan, tudi kot občanke in občani Mestne občine Murska Sobota, javno naprošamo, da  sprostite sredstva za delovenje RIS Dvorec Rakičan in s tem nam in našim družinam omogočite vir preživetja.

S spoštovanjem!

Zaposleni v RIS Dvorcu Rakičan«

 

Štihec: »Plačil visokih zahtevkov ni zaradi nesprejetega proračuna«

Se je pa na pismo, ki so ga posredovali zaposleni v Dvorcu Rakičan hitro odzval tudi župan Štihec. V pismu pojasnjuje, da plačil ni zaradi nesprejetega proračuna, direktorju Dvorca Rakičan, Robertu Celecu pa očita netransparentno porabo sredstev.  

Tudi pojasnilo župana Antona Štihca objavljamo v celoti:

»Kakor veste proračun Mestne občine Murska Sobota za leto 2014 še ni sprejet, zato se upošteva sklep o začasnem financiranju, ki določa, da se lahko javnim zavodom izplačujejo sredstva za delovanje zgolj po t.i. dvanajstinah. S strani javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan smo dobili zahtevke v višini 7.273,50 EUR, kar pa je znatno previsok znesek glede na dvanajstino, ki je na podlagi sklepa o začasnem financiranju dovoljena za izplačilo. Dokler ni sprejet proračun za leto 2014 se pri izračunu višine dvanajstine upošteva zadnji veljavni proračun – to je rebalans proračuna za leto 2013, ki ga je sprejel mestni svet Mestne občine Murska Sobota. Po tem rebalansu je bila za javni zavod RIS Dvorec Rakičan predvidena višina sredstev za celoletno delovanje v višini 54.250,00 EUR. Dvanajstina od tega zneska nikakor ni znesek nad 7.000 EUR.

Po zavrnitvi z njihove strani izstavljenih previsokih zahtevkov, sem kot župan, ki predstavlja njihovega ustanovitelja (mestni svet) od direktorja javnega zavoda zahteval, da nam posreduje dokazila o porabi sredstev, saj sem bil opozorjen, da se le-ta trošijo netransparentno, nezakonito in po prijateljski liniji. Ker gre za javni zavod sem kot župan dolžan preveriti porabo javnih sredstev, saj se le-ta zavodu namenjajo iz občinskega proračuna. Vseh zahtevanih podatkov in dokazil s strani RIS Dvorec Rakičan do danes še nisem prejel.

Zaposlene, ki so napisali odprto pismo (med njimi sta samo dva, ki sta dejansko zaposlena v zavodu, ostali so očitno začasno zaposleni preko javnih del) vljudno vabim k sebi na sestanek, da jim predstavim dosedanje ugotovitve o netransparentnem oz. prijateljskem poslovanju javnega zavoda.«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.03.2014 ob 10:20 ms gost

      Župan že mijsli ka je vse njegovo tak se obnaša .Tüdi z Komunalov nikaj ne rišavle samo pune usta so ga bile .

      3 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      06.03.2014 ob 10:44 mali rijtar gost

      Pocukrane nadaljevanke. Štihec pač nemre s svoje kože in se maščuje Celeci za izdajstvo pa če trbej cejlo Soboto gor vužgati de tou napravo. Briga njega delavec, še louči jih na javne delavce in redno zaposlene. Kak negda na črnce pa belce v Južni Afriki. Seveda pa on nika po prijateljskoj liniji ne dela. Kak pravijo Srbi "Kurva o poštenju, vojska o skraćenju".

      9 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      06.03.2014 ob 11:14 Charlie gost

      Pa sta vidva prečitala odgovor?

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      06.03.2014 ob 15:50 Tik Tak gost

      Što je prpelo odvetnika kak za Murine delavke?

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. gost
      06.03.2014 ob 18:58 gost gost

      zakoj brišete komentare? Ob vsem pljuvanju po drugih se briše samo določene komentare šteri nejso pogodu njegovi ekselenci Celecu. Tolerirate totalno pluvanje (pluvalnik.com) po enih, vse ostalo pa brišete. Se urednik zaveda svoje kazenske ogovornosti za zlorabo portala?Ka mislite ka se licence ne da zgibiti? Medijski prostor si preveč po domače predstavljate.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!
    11. gost
      06.03.2014 ob 23:33 demokracija gost

      Pa dokaz demokracije je ka so komentari štihčevih jurišnikov še gor. Na sobotašinfo jih fčasi zbrišejo. Joj, saj rejsan, tan je lastnik tajkun šteri je miljone zapravo na mariborski banki štero zdaj davkoplačevalci plačujemo in še za 200.000 eurof je ščel falajček ceste nikomi potrebne občini odoati.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. Za komentiranje se morate prijaviti!
    13. gost
      07.03.2014 ob 0:06 gost gost

      No tu vidimo, da enim ni jasno niti da v Sloveniji ni potebno iti k kakšnemu županu ala $$$tihec in zaprosit za "licenco" da lahko odpreš medijski portal. So pa to zagotovo mokre sanje njemu vdanih podrepnikov, ki bi ukinili vse medije, ki ne poveličujejo dela našega velikega župana $$$$$$$$$$$$tihca. Dober dan Severna Koreja.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. Za komentiranje se morate prijaviti!
    15. gost
      07.03.2014 ob 20:21 123 gost

      ŽUPAN SE MENI ZE ZELO GNUSI IN MISLI DA BO SPET DOBIL MENDAT JESENI IN KDO GA BO VOLIL BO NAREDIL SLABO ZA MURSKO SOBOTO IN OKOLICO IN NAJVECJI KRIVEC ZA VSE JE ON KOT JE MURA AHA IN OBRTNA CUNA PRI OBIJU ITD VRCTI GA VEN IZ OBCINE SAJ MA FIRMO IN SE POL LEPO PLACO DOBI NA OBCINI IN VSE PREKRIVA NAMESTO DA BI PREPELJAL TUJE VLEGATELJE V MURSKO SOBOTO PA JIH NE BO KER NJEMU TO NI V INTERESU SRAM GA NAJ BO IN NJEGOVE BLIZNJE KO HODIJO PO TUJJINI IN SE BI LAHKO NAJ NASTEVAL IN SAMI DOBRO VIDITE KAJ JE NAREDIL Z VSEM TO KAJ SEM JAZ NASTEL A SE MISLITE DA SE ZDAJ MOTIM PA NE DA VESTE ZIVIMO V SVOBODNI SLOVENOJI IN LAHKO POVEMO KAJ ZELIMO A NI TAKO IN ZADNJI EDEN PRED VOLITVAMI PA BODO SPET SAME NJEGOVE VELIKE OBLJUBE IN OD TEGA POL POPOLNOMA NIC KAJ DOSTI NEBO IZPOLNJENO.. PIKI IZ MURSKE SOBOTE

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.