https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Obrtniška zbornica Gornja Radgona: Leto 2013 je bilo za zbornico prelomno

Gornja Radgona, 19.03.2014 ob 10:00  

Na osnovi referenduma o prihodnji obliki članstva v Obrtno podjetniški zbornici Slovenije, ki je bil v mesecu aprilu 2012 in je pokazal, da velika večina 69,3% (vir: www.delo.si) članov želi imeti to cehovsko organizacijo na prostovoljni bazi.

 

Tako je ob koncu leta 2013 prišlo do možnosti, da se obrtniki prostovoljno odločajo o članstvu in izstopajo iz območnih Obrtno podjetniških zbornic. Na osnovi te pobude smo povprašali na Obrtno podjetniški zbornici Gornja Radgona, kakšne izkušnje imajo glede zmanjševanja članov in kaj pomenijo izstopi za njihovo nadaljnjo delo.

Po navedbah Obrtno podjetniške zbornice Gornja Radgona  je bilo leto 2013 prelomno. Po sprejetem zakonu 28.3.2013 o prostovoljnem članstvu so lahko člani v roku šestih mesecev tudi izstopili. Tako je bilo pred sprejetim zakonom v OOZ Gornja Radgona pridruženih 414 članov in po sprejemu zakona 306 članov. Izstopu posameznih članov je botrovala tudi negativna propaganda nekaterih knjigovodskih servisov. Po poročanju OOZ so se nekateri člani, ki so izstopili, ponovno vrnili, kajti dobljene informacije s strani OZS in OOZ so koristne.

Pri prostovoljnem članstvu je velikega pomena nudenje članom storitve in ugodnosti, informiranje o vseh novostih zakonodaje in z načinom poslovanja. Pomembna naloga zbornice je tudi izobraževanje. Po navedbah OOZ Gornja Radgona so v preteklem letu 2013 izvajali izobraževanja pri zunanjih institucijah. Pod ta izobraževanja so spadali seminarji Predstavitev aktualnih javnih razpisov in državnih spodbud za razvoj podjetništva, Redno usposabljanje voznikov blaga NPK, Priprava in opravljanje kratkotrajnih del na višini, Tečaj prve pomoči - začetna in obnovitvena, Seminar s področja varnosti in zdravja pri delu, Novosti na področju davkov, Seminar reforme trga dela za delodajalce, Strokovna delavnica striženja ter mnogi drugi seminarji v skladu s programi dela.

Dejavnost svetovanja članom se iz leta v leto povečuje. Svetovanja potekajo vsakodnevno in se izvajajo predvsem na področjih v zvezi s pridobitvijo dovoljenj za delo v tujini, na delovno pravnem in davčnem področju. Največ svetovanj nudijo začetnikom pri odpiranju obratovalnic v sklopu projekta E-VEM. V sklopu svetovanj so se izvajali tudi strokovni seminarji.

V letu 2014 si je Območno obrtna podjetniška zbornica Gornje Radgone postavila zahtevne programe. Tako bodo izvedene programske naloge na področjih zastopanja interesov članov pri pripravi obrti čim bolj naklonjene zakonodaje. Izvedene bodo tudi programske naloge zbornice na področjih svetovanj in informiranja na točki VEM.

Poseben poudarek bo izveden na področjih delovanja sekcij, v katerih se lahko obrtniki najbolj neposredno seznanijo s številnimi novostmi v svoji stroki. Po navedbah  OOZ bi se naj te sekcije sestajale  v odvisnosti od potreb in najmanj enkrat letno. Programske  naloge posameznih sekcij predstavljajo sestavni del programa. Obrtno podjetniška zbornica Gornja Radgona bo tudi v letu 2014 nadaljevala s svojimi aktivnostmi na področju izobraževanja svojih članov in bo tudi naprej odigrala pomembno vlogo pri opravljanju svetovalnih storitev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.