https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Smodiš k Omrzelu po pojasnila o zamiku rekonstrukcije ceste med Razkrižjem in Gibino

05.04.2014 ob 10:00  

Pomurski poslanec Branko Smodiš (SD) je na ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela naslovil poslansko vprašanje v zvezi z rekonstrukcijo regionalne ceste (odsek Razkrižje - Gibina). Pismo objavljamo v celoti.


»Moje vprašanje se nanaša na rekonstrukcijo »regionalne ceste R1-231 odsek 1325 Razkrižje – MP Gibina, od km 0+500 do km 2+487«, državna postavka 02-0037 URED Gibina – Razkrižje – Stročja vas.

Namreč kot poslanec, ki prihaja z območja, kjer se nahaja omenjena regionalna cesta, sem močno zaskrbljen nad njenim trenutnim stanjem. Pravzaprav ne gre za cesto, ampak izjemno nevaren in dotrajan odsek, ki povezuje Slovenijo s Hrvaško. Na nevzdržne razmere me je opozoril župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič in mnogi občani. Omenjeno »cesto« večkrat prevozim tudi sam in lahko se zgolj v celoti strinjam z županom in občani.

V obdobju 2009 - ­2011 je potekala ureditev ceste R1-231 Gibina-Razkrižje-Ljutomer skozi naselje Razkrižje in Veščica, odsek 1323 Razkrižje – Stročja vas, od km 0+066 do km 1+216 državna postavka 02-0037 URED Gibina – Razkrižje – Stročja vas, katera zaradi same rekonstrukcije in izgradnje hodnikov za pešce, pomeni izredno veliko pridobitev in varnejši promet, pa čeprav le v dolžini 1,1 km in še to samo v delu naselja Veščica in delu naselja Razkrižje,  ob kar izdatni soudeležbi občine.

Popolnoma nesprejemljivo se mi zdi, da je bila rekonstrukcija regionalne ceste R1-231 odsek 1325 Razkrižje – MP Gibina, od km 0+500 do km 2+487, državna postavka 02-0037 URED Gibina – Razkrižje – Stročja vas, zamaknjena v leto 2015. Za omenjen odsek je že pripravljena projektna dokumentacija in sporazum o sofinanciranju, odplačane so odškodnine za  potrebe ceste,  prav tako je tudi občina poravnala svoj delež zapadlih odškodnin za potrebe zemljišča rekonstrukcije ceste in izgradnjo hodnikov za pešce - pločnikov.

Prosim vas, da mi pojasnite na podlagi kakšnih kriterijev je bila rekonstrukcija omenjene ceste zamaknjena v leto 2015.

Namreč cestišče je v katastrofalnem stanju, kar me osebno najbolj skrbi, pa je dejstvo, da je cesta nevarna za življenja udeležencev v prometu. Gre za šolsko pot učencev OŠ Razkrižje in drugih udeležencev prometa (kolesarji, starejši, mamice z otroškimi vozički,…). Občina se po najboljših močeh trudi, da bi zagotovila vsaj osnovno varnost (šolski prevoz,…). Naj izpostavim, da se je pred časom že pripetila nezgoda, ko je učenka pri vožnji s kolesom, ob izogibanju poškodb na cestišču (in vozilom), padla ter se poškodovala.


Spoštovani minister, opisan odsek ceste ne more čakati na obnovo v letu 2015. Stanje je izjemno resno! Kdo bo prevzel odgovornost, če pride do nesreče, ki bi imela hude posledice? Zavedam se, da je stanje v proračunu slabo in da ste prisiljeni pri obnovi cest sprejemati različne kompromise. Denarja je premalo za vse ceste, ki so v državi potrebne obnove, toda v najbolj kritičnih situacijah je potrebno ukrepati takoj.

Moja glavna skrb je varnost, bi pa vam želel omeniti, da je na drugi strani meje stanje cest občutno boljše. Kot kaže, se na Hrvaškem zavedajo, da je ena izmed dobrodošlic tujcem tudi urejeno cestišče. Na naši strani meje očitno tega zavedanja ni. Naj poudarim, da občina Razkrižje vlaga izjemno veliko truda v razvoj turizma in pri tem so glede na svojo relativno majhnost pravzaprav neverjetno uspešni. Države ne prosijo, da rešuje vse težave občine, saj lahko to storijo veliko bolje sami. Toda država mora ustvariti predpogoje za razvoj krajev, kot je občina Razkrižje, in v tem trenutku jim lahko država pomaga na način, da v najkrajšem možnem času zagotovi 1,5 milijona EUR za obnovo najbolj problematične ceste daleč naokrog.

Vljudno vas naprošam, da mi posredujete odgovor, ki bo obsegal navedbo konkretnih ukrepov ministrstva, za obnovo problematičnega odseka ceste in to v letu 2014.

Za lažjo predstavo o resnosti položaja, vam prilagam nekaj fotografij, ki zelo nazorno orisujejo trenutno stanje.

Branko Smodiš,
poslanec.«


Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2014 ob 11:32 Tinč gost

      BRANKO , NI DENARJA ! POSLEDICE , KI BI SE LAHKO ZGODILE NA TEM ODSEKU , PA BI ZAGOTOVO NOSIL UDELEŽENEC SAM !!! KDO , PA JE ŠE KDAJ ODGOVARJAL, PA RAVNO IZ VRHA DRUŽBE ,ČE SE JE ZGODILO KAJ NEPREDVIDENEGA ???

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.04.2014 ob 7:27 Ivek gost

      Kaj pa občina Razkrižje? Kaj pa "vsepovsod" prisotni župan Stanko? Samo tam ga ni , kjer bi bil resnično potreben. Ta cesta je takšna že 20 let.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.04.2014 ob 12:02 Mirko gost

      @Ivek, če gre za državno cesto, občina ne more pri tem kaj dosti, ker se obnova financira iz državnega proračuna, kjer pa zaradi naših vrlih vladarjev ni denarja.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.