https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

FOTO: Prostovoljci iz petih držav v Angliji iskali rešitve, kako »Skupaj zgraditi Evropo«

11.04.2014 ob 12:20  

Med 21. in 28. marcem je v angleškem Dulvertonu potekal še zadnji evropski teden, ki se je odvijal v okviru projekta Grundtvig Partnership »Lets build Europe together«.


V okviru projekta, katerega del je tudi RIS Dvorec Rakičan, so se trije prostovoljci iz Pomurja udeležili delavnic, ki so tokrat potekale na temo Državljani Evrope in evropske integracije. Udeleženci iz petih držav, in sicer Slovenije, Turčije, Italije, Češke in Francije so v šestih dneh pod vodstovom Roberta Cerquetanija in Piret Magi iskali skupne ideje, kako Evropo čim bolj približati njenim prebivalcem.

Projekt »Lets build Europe together!« je dolgoročni projekt, ki ga v celoti financira EU program »Grundtvig« med partnerskimi organizacijami iz osmih držav (poleg že naštetih še Anglije, Luksemburga in Estonije). Namen projekta je  preko neformalnega učenja spodbuditi državljane Evrope k zavedanju skupne integritete, jih spodbuditi k aktivnemu udejstvovanju na socialnem, gospodarskem, političnem in kulturnem področju ter povečati razumevanje tem, kot so kriza evroobmočja, širitev EU, vloga EU po svetu, pomen večjih in manjših držav znotraj EU ipd.

Na seminarju v Angliji, ki so se ga iz Slovenije udeležili Anita Zver, Darjan Fujs in Simona Roudi, so uporabljali metode neformalne izobrazbe za delo na omenjenih temah. Udeleženci so sodelovali v razpravah, simulacijskih igrah in interaktivnih delavnicah, tekom seminarja pa so se spoznali tudi z lokalnim prebivalstvom ter preko tamkajšnjih funkcionarjev spoznali, kako deluje skupnost na obrobju nacionalnega parka Exmoor. Iskali so skupne vrednote, na katerih bi državljani gradili Evropo, ob tem pa ohranili kulturo in tradicijo posameznih držav, iskali rešitve, kako se mednarodno povezovati na ravni nevladnih organizacij ipd. Izkušnje in znanje, ki so ga udeleženci pridobili na seminarju, naj bi v domačem okolju uporabili za izvajanje lokalnih aktivnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.