https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-MUZIKA

Klaudija Vrečič – študentka, ki je zapela s Plestenjakom, z željo uveljavitve na glasbeni sceni

24.4.2014  

Klaudija Vrečič je že v osnovni šoli pela v več pevskih zborih in s svojim petjem popestrila številne prireditve. Všeč ji je vsaka glasbena zvrst, najbolj pa se vidi v pop glasbi. Pevka skupine Pravi Moment je svojo prvo skladbo posnela pri šestnajstih letih, nastopala pa je tudi v šolskem musicalu, del katerega so bile njene pesmi. 


 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj in kako se je začela tvoja glasbena pot?

Že kot majhna deklica sem rada prepevala. Rečem lahko, da se je moja glasbena pot začela že v osnovni šoli, saj sem sodelovala v šolskem in pa tudi v cerkvenem pevskem zboru, kasneje pa sem s svojim petjem popestrila številne prireditve, ki so potekale v naši okolici. Pri dvanajstih letih sem se udeležila pevskega tekmovanja, ki je potekalo v naši občini, kjer sem osvojila prvo mesto in tako postala »Naj mladi pevski talent občine Puconci«. Po tem nastopu sem prejela veliko pohval, hkrati pa se je od takrat naprej število mojih nastopov vedno večalo. Začutila sem, da je petje tisto, s čimer se želim ukvarjati, saj me petje sprošča in v tem res uživam.

Kdo te je navdušil za glasbo in kdo te na glasbeni poti najbolj podpira?

Na moji glasbeni poti me najbolj podpira moja družina, sorodniki, prijateljice, znanci, večkrat pa se tudi zgodi, da mi po nastopu pristopi kakšna nepoznana oseba in pohvali moj nastop. To mi zelo veliko pomeni, saj mi to daje neko potrditev, da sem na dobri poti do uresničitve sanj.

Katero zvrst najraje izvajaš in katera je tvoja najljubša pesem?

Preizkusila sem se že v različnih glasbenih zvrsteh. Ko sem sodelovala pri folklorni skupini Moščanci, sem pela ljudske pesmi, v okviru projekta Murske balade in romance sem pela skladbe, ki sodijo v drugačno glasbeno zvrst. V bendu pojemo poleg pop glasbe tudi narodno zabavno glasbo, tako da lahko povem, da mi je vsaka glasbena zvrst na nek način všeč, toda najbolj pa se vidim v pop glasbi. Težko rečem katera je moja najljubša pesem, ker bi se jih na seznamu najljubših pesmi našlo kar precej.

Kaj pa vzornik?

Nimam točno določenega vzornika. Vsak glasbenik, ki je dober, uspešen in ima dober vokal, mi je lahko na nek način vzornik. Če mi je pesem všeč in ustreza mojemu glasovnemu razponu, se jo bom naučila, ne glede na to, kdo jo izvaja.

Kdaj in kje si prvič nastopila javno? Si imela veliko treme, kako si se je znebila?

Kot sem že omenila, je bil eden izmed mojih prvih večjih javnih nastopov pri dvanajstih letih, na prej omenjenem tekmovanju. Spomnim se, da je bilo prisotne kar precej treme, saj nisem imela veliko izkušenj z nastopanjem pred večjo publiko. Lahko rečem, da je bil to moj prvi bolj »resen« nastop, na katerega pa sem se pripravljala kar precej časa. Treme sem se skušala znebiti s tem, da sem preprosto začela uživati v svojem nastopu, za katerega sem na koncu prejela bučen aplavz publike.

Diya - LJUBEZEN PA NE SPI (Official Video)

Nastopaš kot solistka in v skupini. Kaj je lažje, biti na odru sam ali v skupini? Katero zahteva več vaje?

Tako za solistični nastop, kot tudi za nastop s skupino Pravi Moment, je potrebno veliko vaj, saj je lahko le s tem nastop izpeljan tako kot si želim. Vsekakor pa nastopi s skupino zahtevajo več vaj, saj je poleg večglasnega petja potrebno uskladiti tudi instrumentalno izvedbo skladb. Z vidika treme je lažje nastopati s skupino, saj opažam, da kadar nastopam z bendom, nimam treme in sem popolnoma sproščena, ko pa imam kakšen samostojen nastop, pa je trema večkrat prisotna. Toda le-ta hitro izgine, ko stopim na oder, se popolnoma sprostim in uživam v svojem nastopu.

Leta 2012 si na prireditvi »Talenti na koušto« pokazala največ talenta. Kakšni so bili občutki?

Občutki so bili fenomenalni. Priznam, da sem imela kar precej treme, saj nas je ocenjevala strokovna komisija in zame je bilo najpomembnejše, da sem bila zadovoljna z izvedbo svojega nastopa. Vsi udeleženci tekmovanja smo se maksimalno potrudili in verjamem, da je imela strokovna komisija kar težko odločitev. Na koncu sem po mnenju strokovne komisije bila jaz tista, ki sem jih najbolj navdušila s svojim petjem in tako postala zmagovalka tega pevskega tekmovanja.

Kaj pa avtorska dela. Katera in od kod navdih in ideje za njih?

Posnela sem že kar nekaj skladb. Svojo prvo skladbo Ne bodi kot drugi, sem posnela pri šestnajstih letih in tako sem se z omenjeno skladbo predstavila tudi širši javnosti, torej preko radijskih postaj. Tej skladbi so nato še sledile skladbe Kako sem jaz po cesti šla, Dan bo lep in pa zadnja skladba, ki nosi naslov Ljubezen pa ne spi, za katero sem posnela svoj prvi videospot. Sodelovala sem tudi v šolskem musicalu Pariz ali jaz in omenjene skladbe, razen zadnje, so bile del tega musicala. V letu 2012 je v okviru EPK Maribor, potekal projekt Murske balade in romance, v okviru katerega sem posnela dve skladbi v prekmurskem narečju, ki nosita naslov Nebo nad Ženavljami in Ciganska romanca.

Tvoj najboljši nastop do sedaj? Kdaj in kje se je zgodil in zakaj je bil najboljši?

Težko rečem kateri je bil moj najboljši nastop do sedaj, ker je za mano že kar precej nastopov, ki so mi ostali v lepem spominu. Zame je najboljši nastop takrat, ko ga izpeljem tako kot si ga zamislim in ko publika uživa v mojem nastopu. Izpostavila bi nekaj nastopov, ki so mi ostali najbolj v spominu. Eden izmed pomembnejših nastopov je bil nastop na koncertu Jana Plestenjaka, saj sem dobila priložnost, da sem z njim zapela skladbo Soba 102. V spominu so mi ostali tudi nastopi, ki smo jih imeli v okviru projekta Murske balade in romance, saj je bilo izvajanje tovrstne glasbe zame nekaj novega in hkrati nepozabna izkušnja, predvsem zato, ker sem imela možnost spoznati izvrstne glasbenike in se od njih tudi nekaj naučiti. Skratka počaščena sem, da sem bila del tega projekta. Tudi nastopi v šolskem musicalu Pariz ali jaz mi bodo ostali v lepem spominu, saj smo s super ekipo vložili veliko truda, kar pa se je obrestovalo s številnimi uspešnimi nastopi in navdušeno publiko. Veliko uspešnih nastopov imam tudi s skupino Pravi Moment, ker je res neverjeten občutek, ko stojiš na odru in poješ, poleg tega pa vidiš nasmejane obraze ljudi, ki plešejo, pojejo s tabo, skratka se imajo lepo. To je res super občutek.

Kaj pa najslabši?

Čeprav se raje spominjam dobrih nastopov, se včasih zgodi, da se iz takšnih ali drugačnih razlogov nastop ne izpelje tako, kot si ga zamislim. Spomnim se, ko sem imela nastop na neki prireditve in dan pred tem me je začelo boleti grlo. Ker nastopa nisem mogla odpovedati, sem ga vseeno izpeljala, toda zaradi bolečin v grlu, nastop nisem mogla izpeljati tako kot sem si ga zamislila. Zelo pomembna je tudi ozvočitev in včasih ti lahko slaba ozvočitev pokvari celotni nastop, kar pa se je zgodilo tudi meni. Torej obstaja kar nekaj razlogov, ki vplivajo na slabšo izvedbo, kar pa ne pomeni, da označujem tovrstne primere kot moje najslabše nastope, ampak so to nastopi, s katerimi nisem popolnoma zadovoljna.

Kakšni so tvoji načrti glede tvoje pevske kariere? Te bomo lahko kmalu spet videli na kakšnem odru?

Kljub temu, da mi glasba zelo veliko pomeni, moram povedati, da v tem trenutku dajem večjo prednost študiju. Žal so časi taki, da se samo na račun glasbe ne da živeti, zato je uspešna zaključitev študija in tako pridobitev ustrezne izobrazbe moj primarni cilj.

Na glasbenem področju pa si želim v prihodnje posneti čim več dobrih komadov, želim si, da bi ljudje radi poslušali moje skladbe in da bi imela veliko nastopov. Poleg tega pa še vedno upam na uresničitev moje največje želje – uveljavitev na slovenski glasbeni sceni. Zaenkrat imam predviden nastop na zasebni zabavi, z bendom pa imam rezerviranih že nekaj terminov v poletnih mesecih, tako da se obeta kar nekaj nastopov, čeprav pa si jih želim še mnogo več.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.