https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Društvo Radovednež: »Učenci bi naj snov sprejeli kot darilo, ne kot obremenilno obveznost«

Puconci, 13.5.2014  

Starši se mnogokrat sprašujejo, kje bi lahko njihovi otroci kvalitetno preživljali prosti čas. Ena od možnosti je Društvo Radovednež, ki pripravlja delavnice za otroke od 1. pa vse do 9. razreda osnovne šole. V društvu so študenti in absolventi pedagoških smeri, zato so lahko starši prepričani, da so njihovi otroci v dobrih rokah, učenje pa bo postalo nekaj, kar je lahko tudi zanimivo in ustvarjalno. Pogovarjali smo se s predsednikom društva Vitom Vrataričem, ki se sklicuje na besede Alberta Einsteina, da bi poučevanje moralo biti takšno, da bi učenci snov sprejeli kot darilo in ne kot obremenilno obveznost.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Kako bi  na kratko opisal Društvo Radovednež?

Društvo je skupek študentov in absolventov pedagoških smeri, večinoma sošolcev z mariborske fakultete, ki poskušamo delati stvari, ki v šoli izostanejo, se pravi pri nas je to več ali manj problem z umetniškimi snovmi. Trenutno imamo poudarek na likovni umetnosti.

Kako ste prišli na idejo, da ustanovite to društvo?

Po praksi sodeč je ogromno stvari, za katere potrebuješ, da ustvarjaš, v šoli pa je vse na čas 45 minut, v najboljšem primeru imaš likovno umetnost dve skupni uri. Tudi na fakulteti so nam profesorji govorili, da je za umetniške stvari premalo časa, še vedno imamo nekakšno hierarhijo predmetov, slovenščina je na prvem mestu, kar je tudi prav, potem pride matematika, umetnost pa je nekje tam spodaj. Tudi športna vzgoja je še vedno zelo pomembna, šole zdaj omogočajo tudi različne športne izvenšolske dejavnosti, zato pa smo mi dali poudarek na umetniške snovi, kasneje pa bomo izvajali tudi naravoslovne vsebine.

Namen tega društva je tudi, da se vsak zave, da imamo močna in slaba področja in da na vseh ne moremo blesteti. Če je nekdo dober na naravoslovnem področju, zakaj mu ne bi omogočili, da bi se izobraževal v tej smeri? Da bi postal živinozdravnik ali okoljevarstvenik, karkoli v tej smeri. Otrok se najbolje uči z notranjo motivacijo in glede na to, kar se želi učiti, vključuješ tiste stvari v njegov razvoj. Naša ideja je, da bi se otrok izobraževal iz tistega, kar ga zanima.

Torej ste začeli zdaj z likovnimi vsebinami?

Po pravici povedano je to najceneje. Poskušamo organizirati vse čim bolj ceneje, saj smo v društvu mnenja, da bi moralo znanje biti dostopno vsem ne glede na finančni status staršev. Vsebine so namenjene osnovnošolskim otrokom od 1. do 9. razreda, delamo na tem, da bi se lahko vključili tudi vrtci. Ko bo zadeva zadosti zrela, imamo namen vključiti tudi srednješolce, ki se zanimajo za pedagoško smer in bi si lahko začeli tako nabirati izkušnje. Tisti, ki jih zanima učiteljski poklic, bi lahko preizkusili, kako je to, kajti biti učitelj tudi ni lahko. Biti učitelj oziroma učiteljica je romantična zamisel, če pa si za to primeren, pa je drugo vprašanje.

Omenili ste tudi, da imate malce težav z odzivi s šol na vaše društvo, saj jim pošiljate vabila na vaše delavnice, pa vam ne odgovorijo?

Po mojem je problem v tem, da šole dobijo ogromno junk maila. Ne pridemo do izraza, saj smo komaj dobro začeli. Lani smo imeli dramsko delavnico, ki jo je obiskovalo 16 otrok, tudi dve deklici iz Nuskove. Imeli smo torej precej dober odziv in sestavili smo skupino, s katero je bilo prijetno delati. Ta delavnica je bila plačljiva, saj smo morali otrokom omogočiti kosilo. Se je zgodilo, da kdo ni mogel plačati, pa smo se interno zmenili. Poskušamo skrbeti, da je znanje čim bolj dostopno vsem. S promocijo se še malo borimo, tako da če je kdo pripravljen pomagati našemu društvu na tem področju, je seveda dobrodošel. Zgodi se tudi, da so kakšni programi napisani fantastično, izvedba pa je slaba, ali pa obratno. Mislim, da smo mi nekje na sredi. Skušamo apelirati na učitelje, saj oni vidijo, kje so otroci močni, in bi lahko svetovali, kaj se še lahko naredi.

17. maja pripravljate Likovni maraton v Puconcih. Kaj se bo dogajalo?

V bistvo je bila ideja, da bi združili en dan, kjer bi se ustvarjalo cel dan. Potekal bo od 10h do 17h in otroci bi naj več ali manj samostojno ustvarjali. Nastala bi otroška inštalacija v puconskem parku. V urbano okolje bi vključili likovne inštalacije, ki bi bile odraz otroškega ustvarjanja. Te inštalacije so ena od stvari, ki izostanejo v šoli. Ustvarjamo, slikamo večje projekte, ki rabijo več časa in delo v skupini. Idejo za naše delo sta dala Boštjan Zupančič in Ingrid Zobec, ki sta tudi člana društva, kot strokovna pomoč pa nam pomaga profesorica Jerneja Herzog z mariborske fakultete.

Vir: Društvo Radovednež (fotografije z lanskoletne dramske delavnice)

Delate še na kakšnih projektih?

Delamo tudi na učnem primeru kroženja snovi v naravi na podlagi akvaponičnega sistema. Otroke hočemo naučiti, da vse kroži, da nič ne gre v nič, nič ne zapravimo, lahko pa stvari kopičimo, npr. smeti in CO2 v zraku, ampak vse to je energija. Doma delam na mini prikazu tega kroženja snovi, ki bo slonel na zlati ribici. Vsak bi si lahko vzpostavil ta sistem na zlato ribico tudi doma, za želvo nisem prepričan, to bo preizkusil naš podpredsednik, ki jo ima doma. Mogoče bi omenil tudi skupni vrt, kjer bi rasla zelenjava, vsakdo, ki pride, pa ureja ta vrt, vzame si tudi zelenjavo, ki jo rabi, deluje torej na neko vzajemnost za vse udeležence.

17. maja pripravlja Društvo Radovednež v Puconcih Likovni maraton. Vse zainteresirane otroke (in starše) prosijo, da se zaradi organizacije prehrane prijavijo do srede, 15. maja. Seveda bodo dobrodošli tudi vsi neprijavljeni otroci, v tem primeru naprošajo starše, naj otrokom pripravijo malico za s sabo. Otroci naj s sabo prinesejo odpadni material, kot npr. stare lončke za rože, plastenke, volno, tkanine, ipd. Kako bo potekal Likovni maraton, si lahko ogledate tukaj, spletna stan društva pa se nahaja tukajkjer lahko najdete tudi prijavnico.

Zaradi muhastega vremena se Likovni maraton prestavi za en teden na 24.5.2014. Vsem prijavljenim se opravičujemo zaradi nevšečnosti in se vidimo naslednji teden!

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.