https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V OŠ Gornje Radgone potekalo medobčinsko tekmovanje v znanju o prometu

Gornja Radgona, 22.05.2014 ob 11:30  

V Gornji Radgoni je potekalo medobčinsko tekmovanje v poznavanju prometnih pravil. Tekmovanja so se udeležili učenci iz petih osnovnih šol ter prikazali svoje sposobnosti nadzora nad kolesom in poznavanja pravil. 


V Gornji Radgoni je ob odličnih vremenskih pogojih potekalo medobčinsko tekmovanje "Kaj veš o prometu". Dogodek se je odvijal na igrišču osnovne šole Gornje Radgone. Sodelovale so OŠ Apače, OŠ Radenci, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, OŠ Negova in OŠ Gornja Radgona. V uvodnem govoru je podžupan Vinko Rous podal nekaj pomembnih in spodbudnih besed o varnosti na cestah. Ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dušan Zagorc se je zahvalil sodelujočim pri organizaciji ter omenil, da veljajo ceste danes za bolj varne, kot so nekoč. Zaželel je srečo vsem udeležencem, kajti kandidat, ki bo zmagal, bo zastopal vse kandidate sodelujočih šol na državnem tekmovanju.

Dogajanje v samem medobčinskem tekmovanju je bilo razdeljeno na tri dele. V prvem so se udeleženci, označeni z zaporednimi številkami, popeljali po določeni poti, na kateri je bilo potrebno prikazati znanje o prometu, razumevanje prometnih znakov in upoštevanje soudeležencev na cestah. Pred odhodom  je vse udeležence popeljal policist na kolesu po določeni poti. Pred odhodom jim je dal podrobna navodila, kako se na cestah obnašamo ter jih opozoril na napake, ki se iz leta v leto ponavljajo, predvsem pri nakazovanju smeri, kjer je potrebno iztegniti roko v smeri odhoda. Po navedbah policista se dogaja največ napak pri speljevanju in nakazovanju smeri, pri čemer mladi vozniki koles izgubijo ravnotežje in s tem ogrozijo sebe in ostale udeležence. 

Tekmovanje se je pričelo po prihodu skupine. Tekmovalci so štartali z minutno razliko drug za drugim. Po prihodu ter natančno odčitanem času se je skupina 23 tekmovalcev razdelila na dve skupine. Ena skupina je prikazovala spretnosti na urejenem poligonu, kjer so morali natančno voziti skozi zastavljene ovire. Natančnost je morala biti precejšnja, kajti razmik med ovirami je omogočal prehod le, če je bilo kolo dobro usmerjeno in pri pravi izbiri hitrosti, pri kateri se je dalo nadzorovati gibanje kolesa. Druga skupina pa je svoje znanje dokazovala v računalniški simulaciji, oz. pri reševanju prometnega testa. Vprašanja so bila zastavljena po skici. Za pravilen odgovor je bilo potrebno poznati prometne znake in situacije, v katerih se vozniki znajdejo v prometu.

Tekmovanje je združevalo osvojene točke, pridobljene pri praktični vožnji na cestah, ki niso bile prilagojene za tekmovanje, ampak je vožnja potekala ob prisotnosti policije in predstavnikov šoferjev, mentorjev in članov Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki so skrbeli za varnost in ocenjevanje kandidatov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.