https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Happy Ol McWeasel: »Zaradi nas je publika lahko naga, le dobre volje in piva ne sme primanjkovati!«

04.06.2014 ob 11:00  

Happy Ol McWeasel so eden izmed letošnjih bandov, ki bodo publiko navduševali z svojo unikatnostjo že čez dober mesec dni na Soboških dnevih 2014. Tokrat bodo v Prekmurju nastopili prvič in ob tej priložnosti jih predstavljamo tudi Vam skozi intervju, v katerem je bil naš sogovornik njihov pevec Gregor Jančič - Moon.

 


Za začetek, na kratko - kdo ste, kaj ste in kako se je začela Vaša zgodba?
Naša zgodba se je začela predvsem spontano, iz fore, ko sva s Primožem ob pivu prišla na idejo »hej kaj ko bi formirali zasedbo priložnostno za St. Patricks day in bi odigrali tistih par tradicionalnih komadov malo po naše, trše, bolj ojštro z električnimi kitarami in vsem ostalim kar spada zraven?«. Okoli naju je bilo dovolj prijateljev, muzičarjev iz raznih takrat še delujočih bandov s katerimi smo formirali prvo zasedbo, ki je v štartu bila mišljena kot projekt a je kasneje prerasla v ta pravi polno funkcionalen band. Vsekakor naša zgodba se je pričela z namenom imeti se maksimalno dobro in prenesti pozitivo na folk pod odrom, kar ostaja ključno vodilo in smisel vse do danes.

Naslovnica prvega albuma »No Offence«

Če bi morali vsakega izmed članov v enem stavku opisati na način, ki ga najbolj predstavi - kako bi izgledali ti stavki?
Ga ne bi opisal, ker naš band šteje preveliko število članov hehe… Kakorkoli, skupino sestavljamo posamezniki, ki se med seboj kar močno razlikujemo tako po karakterjih, glasbenih vplivih kot tudi življenskem slogu. Vsekakor smo zelo pisana druščina, ki pa na vajah in koncertih diha, švica in ustvarja skupaj po svojih najboljših močeh, kar nas naredi dober team!

Namig, če si dobro ogledate naslovnico našega prvega albuma »No Offence« si lahko z mnogo domišljije približno ustvarite mnenje o nas kot posameznikih.

Od kod ideja za ime »Happy OlMcWeasel« in kako ste se odločili ravno za to ime?
Ime skupine je rezultat besedne igre izza šanka ob zaužitju enega ali dveh piv preveč, po principu »ta je smešna, prisloni jo zraven«. Ime je relativno zakomplicirano, morebiti smešno ampak je toliko drugačno, da je na svoj način celo zanimivo in pritegne pozornost.

Preigravate zelo zanimiv izbor zvrsti, ki jim dodate irski pridih - kakšen je bil recept, da ste prišli do takšne kombinacije in kako ji Vi sami pravite »uradno«?
Kot sem že dejal vse skupaj izhaja iz fore in pa seveda ljubezni do keltske glasbe, po drugi strani pa rocka in vsega kar pride zraven. To je nevarna formula, ki lahko privede do divjega razvrata na odru pa vse do raznežnjenih duš in ekstaze. Ko temu dodaš še pivo ali dve in dobro voljo, je rezultat ta pravšnji. Ne radi se obremenjujemo s klasifikacijo naše glasbe, če je pa ta že potrebna potem se najdemo nekje v folk-punk rocku.

Video: Happy Ol McWeasel - Good Deeds

Kateri je bil Vaš prvi izdan komad in kakšna je njegova zgodba, je danes inspiracija za komade ista kot takrat pri prvem? 

Prvi avtorski komad je Hairy Grizzly, ki pa govori o tem zakaj vse otroci ne bi smeli piti alkohola in do česa vse le ta privede. Komad je nastal spontano iz zaodrskega džemanja, ko smo si nekako krajšali čas čakajoči na nastop na enem izmed slovenskih festivalov. Za komad smo kasneje posneli tudi videospot ter ga izdali kot single, ki se je dodobra prijel tako na YouTubu kot radijskih postajah. Inspiracija za pisanje komadov ostaja enaka, z drugimi besedami gre za kombinacijo realnosti, življenskih situacij ter fikcije s katero avtor začini in naredi zgodbo boljšo, bolj pompozno in zanimivo.

Razmerje včasih govori v korist eni, drugič drugi strani. Seveda ima vpliv na ustvarjanje ter glasbo tudi osebna rast glasbenika kot tudi rast skupine, vse to privede do nekega napredka oz. variacije tebe.

Ko smo že pri ljudeh - katerih lahko pričakujemo več na Vaših koncertih; hiperaktivne mladine z irskim viskijem v rokah ali starejših »bradatih« predstavnikov, ki imajo v rokah svoje gospe ter pivo?
Dobra volja ne pozna starosti, tako smo tudi mi veseli vsakršnega obiskovalca in fena ne glede na starost, etnično pripadnost ali gimnastično-akrobatske sposobnosti, katerih med našimi oboževalci definitivno ne primanjkuje. Vsi, ki radi delijo dobro voljo in pa seveda pivo so več kot dobrodošli v naši zgodbi, vsekakor pa… Za seboj ne pustimo nobenega!

Kako bi sami opisale Vaše koncerte - kakšni so, kakšna je atmosfera, vizualno in glasbeno stanje na odru ter pod odrom?
Cilj je vedno enak, atmosfera na odru in pod odrom se morata sinhronizirati, se pravi da mora pozitiva preskoči iz odra na folk pod njim in nazaj gor. Najbolj pomembna je interakcija s publiko, to nam dobro uspeva, včasih varnostniki ne razumejo najbolj tega, sploh na festivalih ko je že kar uspeh premagati tisoč in eno oviro, na koncu pa še ogromnega varnostnika na poti do festivalskega odra.

V bistvu lahko rečem, da so naši feni zelo pogumni in lojalni… Preprosto najboljši! Ne samo, da se zoperstavijo varnostnim službam, tudi jajca imajo skočiti meter, tri ali pet iz odra na folk… Neglede na posledice, samo da je zabava in akcija. :)

Utrinek s koncerta na Lentu (foto: Saša Huzjak)

Kaj pa Vaša »izguba nedolžnosti« na odru, kdaj in kje? Kakšni so bili vtisi pred začetkom in po koncu, ko ste vedeli, da ste izpeljali svoj prvi koncert kot McWeasli?
Naš prvi nastop se je odvil leta 2007 v Klubu MC (Maribor) v okviru praznovanja praznika St. Patricks Day, ki je bil tudi osnovni povod, da se formira priložnostna skupina, katero so sestavljali najrazličnejši glasbeniki iz takrat še delujočih mariborskih bandov (Overdrive, Curse Of Instinct, Indigo Child,…). Koncert smo štartali praktično brez nekih posebnih pričakovanj, vedeli smo da bo na nastop prišel marsikateri prijatelj in da se bo nazdravljalo še pozno v noč. Na koncu je bila dvorana nabito polna in vzdušje na vrhuncu.

Pri nas se je odvijalo vse zelo hitro, vmes smo tudi kakšno stopnico preskočili. Po prvem koncertu v domačem Klubu MC so nas poklicali organizatorji festivala Lent in vprašali ali smo pripravljeni nastopiti na Mladininem odru. Seveda, bili smo zelo veseli in se na povabilo pozitivno odzvali, tako smo komaj 3 mesece po prvem koncertu nastopili na Festivalu Lent, katerega razsežnosti in pomembnosti ni potrebno posebej razlagati. Vse to je nekako začetek lepe zgodbe, ki še traja in upamo da bo temu tako še nekaj časa.

Vsak band začne z nule in potem nekoč, nekega dne postane svetovno znan. Če bi imeli možnost nastopiti na katerem koli odru na svetu in bi Vaša predskupina bili kdorkoli - kakšna bi bila izbira?
Huuuh… to pa je zelo težko in subjektivno vprašanje, težko govorim za druge člane skupine. Če lahko sanjam bi bil moj predrzen odgovor sledeč - nastop Happy Ol McWeasel na stadionu Wembley v okviru Live Aid, kjer bi zraven nas nastopili tudi Oasis, Led Zeppelin, Foo Fighters, Deep Purple, Joe Bonamassa, Pink Floyd, Iron Maiden in Guns N Roses (v orig. postavi)… Člani omenjenih skupin bi na koncu skupaj odigrali komad »Stairway to Heaven«. Takoj za tem pa lahko izgubim glas ;-)

Med drugim ste na enem izmed svojih koncertov ob predstavitvi albuma No Offence, gostili tudi bivšega pevca Iron Maiden, kako je prišlo do tega, da je nastopil z Vami in kakšna je bila celotna izkušnja z njim? Imate z tujine veliko podpore z strani so-glasbenikov in pa ljudi, ki Vas poslušajo oz. pridejo na Vaše koncerte?
Preprosto smo ga poklicali, mu razložili idejo in ga vprašali ali je za akcijo. Odgovor je bil pritrdilen, na izbiro smo mu dali dva, tri komade, katere smo videli kot opcijo za sodelovanje, Blaze si je izbral pesem »Murphys law«. Skupnih vaj nismo imeli, v naprej je dobil le besedila, na koncu je zadeva izpadla fantastično, tudi folk je znorel. Blaze je prijazen gospod, ki živi za rock n roll in ve kako se stvari streže. Veseli smo te priložnosti in izkušnje, ki je bila odlična, veselje pa obojestransko.

Definitivno je človek, ki lahko mlademu glasbeniku da marsikateri napotek oz. nasvet saj je človek prenekatere izkušnje. Sodelovanja z različnimi glasbeniki smo vajeni, recimo nastopili smo skupaj s Sokijem (Elvis Jackson) v okviru njegove kampanje za nakup glasbenih inštrumentov za otroke, ki si tega ne morejo privoščiti. »Stari uštimaj se« je še en izmed projektov glasbene šole KUD Coda v okviru katerega smo nastopili Happy Ol McWeasel, 6 pack Čakur, Dalaj Eegol in Gušti z učenci omenjene glasbene šole. Sicer pa imamo v zadnjem času vsaj polovico koncertov v tujini če ne več, skratka vajeni smo domačih kot tujih odrov.

(foto: Kashat, Nataša Kalin)

Da pa ne bo beseda tekla le o glasbi in da vas bralci spoznajo še malce drugače - kako in v kolikšni meri vpliva na Vas kot band, vse to dogajanje tako okoli državnih financ, kot raznoraznih sprememb in novih zakonov, ki se nemalokrat tičejo tudi umetnikov, posledično glasbenikov (npr. zakon proti piratstvu,...)?
Posledice dobrih in slabih potez države so za nas enake kot za vsakega drugega državljana. Od države nismo nikoli prejeli nobene pomoči v kakršnikoli obliki, zato se tudi državne finance nas ne tičejo direktno. Nasploh pa se kriza občuti na vseh področjih, tudi v glasbi čeprav ne nujno v smislu števila koncertov. Glasba je najboljše zdravilo za današnjo melanholijo in bedo, ki nas obdaja. Skozi našo glasbo ljudem želimo nekako vliti novega elana v borbi za boljši jutri. Na kakšen način pa je odvisno od vsakega posameznika, bodisi skozi mosh pit na koncertu ali glasnega poslušanja »Let us show you what weve got, Brace yourselves and dont give up!«

Kar se tiče piratstva, seveda je za glasbenika in njegov obstoj pomembno, da proda to kar posname in ustvarja. Po drugi strani so ljudje, ki si nakupa plošče dejansko ne morejo privoščit in v tem primeru me ne moti, da nekdo sname ploščo zastonj iz interneta. Sploh če to pomeni, da bo ravno ta ista oseba kupila vstopnico za koncert ter na ves glas med koncertom pela naše komade…. Pa naj!

Eno izmed Vaših pesmi so uprabili tudi v seriji The Crazy Ones - katero pesem in kako je sploh prišlo do tega »holivudskega« preboja?
Do tega je prišlo čisto spontano, kontaktirali so nas iz studija 20th Century Fox in vprašali ali smo za to, da uporabijo naš komad v eni izmed epizod serije The Crazy Ones, kjer glavne vloge zavzemata Sarah Michelle Gellar in Robin Williams. Seveda nismo dolgo oklevali ter ponudbo sprejeli. Tako se je naša priredba komada »Danny Boy« pojavila v St. Patricks day obarvani epizodi omenjene serije, kar je v bistvu odlična referenca in velik dosežek. Vseeno pa nas to ne ustavi, namen skupine je in vedno bo koncertiranje ter ustvarjanje glasbe.

Kakšna imate pričakovanja za prvi koncert v Prekmurju na Soboških dnevih 2014 in kakšna je Vaša napoved za tisti večer »glede vremena«?
Naj se sliši še tako bizarno ampak ob vseh teh koncertih, ki jih imamo za seboj v Murski Soboti do sedaj še nismo nastopili. Temu primerna so tudi pričakovanja in veselje iz naše strani, vsekakor pa je to prilika, da se oddolžimo vsem fenom, ki so na naš nastop v Murski Soboti čakali predolgo. Vremenska prognoza: Posijal bo žarek veselja in upanja ter pregnal oblake tegob hehehe…. Hec na stran, ne glede na vreme in kljub temu da imamo dan prej koncert v Zürichu, bomo na Soboških dnevih dali vse od sebe in upamo, da nazdravimo s čim številčnejšo publiko.

Video: Happy Ol McWeasel - Irish Rover

Vsak band ima dobre in slabe dni, kar posledično pripelje včasih do zanimivih anekdot ali prigod, imate tudi McWeasli kakšno zanimivo, ki bi jo delili z našimi bralci?
Prigod se je tekom let nabralo mnogo, na žalost pa leta prinesejo tudi demenco hehe… Naj pobrskam po možganskih arhivih… Aha! Ena od smešnih prigod je bila ta, ko smo nastopili kot predskupina Misfits v Zagrebu… Po odigranem intru energično pritečem na oder z namenom, da pozdravim in nagovorim hrvaško publiko a žal stopim mimo odrskega monitorja in tako padem par metrov pod oder točno pred publiko…

To je bil tak, neslavni začetek koncerta za katerega je škoda, da ga nekdo ni posnel saj bi sigurno pristal v eni izmed YouTube fail kompilacij, pa še lep spomin bi bil. Seveda, da je vse skupaj še bolj sočno, so celotno situacijo iz balkona spremljali Misfits in zaprepadeno opazovali ali je z menoj vse vredu, na koncu smo se seveda temu vsi skupaj smejali v backstage-u!

Pa še za zaključek; bi sporočili kaj bralcem Pomurca in morda še za konec modni nasvet; kaj naj oblečejo na Vaš koncert na Soboških dnevih?
Zaradi nas je publika lahko naga, le dobre volje in piva ne sme primanjkovati! :)

McWeasli vabijo z dobro voljo, da se jim pridružite pod odrom 21. junija na Soboških dnevih!

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.06.2014 ob 12:38 Saskia gost

      se vijdimo na soboškij!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.