https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občine v upravni enoti Murske Sobote bodo pomagale prizadetim družinam v polnem obsegu

Murska Sobota, 11.06.2014 ob 11:00  

V sejni sobi urada župana Antona Štihca je potekala tiskovna konferenca o izgubi zaposlitve nekdanjih delavk in delavcev Mure Aha. Predstavili so ukrepe, ki bi naj pomagali ogroženim družinam.

 

Mestna občina Murske Sobote in občine Beltinci, Moravske Toplice, Cankova ter Tišina so v sodelovanju s Centrom za socialno delo Murska Sobota predstavili na tiskovni konferenci v sejni sobi urada župana Antona Štihca možnosti  izredne občinske pomoči in druge ukrepe za zaposlene, ki so izgubili službo zaradi stečaja podjetja Mura AHA in stečaja drugih podjetij v pomurski regiji. V uvodu je župan Anton Štihec predstavil sedmi sili projekt, s katerim bi se ti ukrepi izvajali. Že na predhodnem sestanku so v dogovoru s Centrom za socialno delo iskali rešitve v dani situaciji, ko je stopnja brezposelnosti v pomurski regiji dosegla 21%.

Zato je župan Štihec povedal, da se bo v ta namen organizirala enkratna državna in občinska pomoč. Prav zaradi občinske pomoči se bo ponovno obravnaval rebalans proračuna, da se pridobijo sredstva. Po izračunu je med 1120 odpuščenimi delavci Mure Aha kar 750 iz občin upravne enote Murska Sobota. To znaša kar 67%. Natančneje,  Murska Sobota bo poskrbela za 252, v Beltincih za 173, Moravske Toplice za 74, Tišina za 69 ter Cankova za 16 delavcev.

Župan Štihec je spomnil na dejstvo, da ti ljudje v juniju več ne bodo prejeli mesečnih plačil. Zato Štihec navaja, da bo potekal podoben proces, kot je bil v letu 2009, ko je bil prvi stečaj Mure. Tudi tokrat se bo podobno obravnavalo oškodovane. Pričakuje se lahko ponovna pomoč v višini od 100 do 200 EUR na posamezno družino. Nekaj sredstev za ta namen ima občina Murska  Sobota v proračunu, v kolikor bo teh sredstev premalo, jih bodo nadomestili z novim rebalansom proračuna. Štihec je tudi poudaril, da je bistvo pomoči v tem, da se ta denarna pomoč ne vrača in ne knjiži na premoženje. Enako so se obravnavale dodatne možnosti pomoči oškodovanim družinam, za katere pa Štihec navaja, da so različne od občine do občine. Dogovori potekajo o izvedbi letovanja otrok v Baški na Krku.

Sodelovali bi naj otroci družin, kjer so starši ostali brez službe, ne glede na občino. V letu 2014 naj bi občina pomagala tudi pri plačevanju vrtcev, v kolikor imajo ogrožene družine otroka vključenega v vrtec.  Pomoč bi bila tudi organizirana pri plačilu nadomestila stavbnega zemljišča, bodisi z obročnim odplačevanjem, ali pa z znižanjem tega plačila in v nekaterih hujših primerih oprostitev plačevanja. Štihec tudi navaja, da bodo nekatere občine pismeno obvestile občanke in občane o projektih. Pogovori tečejo tudi v smeri, da bi se ogroženim krajanom nudilo brezplačne obiske mursko soboškega kopališča, brez ugotavljanja iz katere občine posamezna družina prihaja.  

V nadaljevanju so župani posameznih občin pritrdili predlogom župana Štihca ter da bodo izvajali podobne procese tako v iskanju manjkajočega dela sredstev v občinskem proračunu preko rebalansa kot pri napotkih občankam in občanom, kako ravnati v dani situaciji. Projekt so soglasno podprli župan Beltincev dr. Matej Gomboši, župan Cankove Drago Vogrinčič, župan Tišine Franc Horvat ter župan Moravskih Toplic Alojz Glavač. Pogovor je potekal o posameznih projektih znotraj posamezne občine. Predlogi so bili podani tudi o možnosti povečanja obsega javnih del znotraj občin, kar bi posamezniku omogočilo redni dohodek za eno leto.

Direktorica socialne službe, mag. Nataša Meolic je na kratko predstavila postopke, ki bodo izvedeni v pomoč brezposelnim. Zato so v sodelovanju z občinami pristopili k reševanju situacije. V zaključku tiskovne konference so bili pojasnjeni postopki, s katerimi bo potekalo informiranje brezposelnih. Občine bodo poskrbele, da bodo prizadeti ljudje prejeli na dom obvestila, kdaj in kje se oglasiti ter pridobiti vse potrebne informacije. Po navedbah mag. Meolic in Antona Štihca obstaja  možnost, v odvisnosti od občinskih pravilnikov, da lahko ljudje pridobijo istočasno tako izredno državno pomoč kot izredno občinsko pomoč.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.